De opleiding

Tijdens de opleiding Leraar geschiedenis tweedegraads bestudeer je belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis: van het leven in de oudheid tot de ontwikkelingen in de moderne tijd. Natuurlijk leer je ook hoe je een goede leraar wordt.

Je leert hoe je lastige onderwerpen uitlegt en hoe je leerlingen op een leuke manier betrekt bij het vak geschiedenis. Al vanaf jaar 1 doe je ervaring op in de praktijk.

Leraar Geschiedenis, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Leraar Geschiedenis tweedegraads

In het eerste jaar van de hbo-opleiding deeltijd Leraar geschiedenis tweedegraads verdiep je je in geschiedenis, van de oertijd tot nu. Je leert hoe je leerlingen kunt boeien met verhalen over vroeger, en hoe je in de klas het verleden tot leven brengt. In november solliciteer je al naar een leerwerkplek op een opleidingsschool. Daar ga je een vaste dag per week stage lopen.

Je ontwikkelt je als docent geschiedenis en ontdekt welk soort school goed bij jou past. Je staat één dag per week voor de klas. Je bestudeert de geschiedenis van Nederland en betrekt ook de ontwikkelingen in Europa daarbij. Verder verdiep je je in onderwerpen die te maken hebben met sociaal-economische -, religieuze - en culturele geschiedenis. Je leert ook hoe je leerlingen bewust maakt van het verleden.

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Je krijgt onder andere les in staatsinrichting. Ook leer je over landen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de wereldgeschiedenis. Je bepaalt steeds meer zelf welke kennis en vaardigheden jij wilt ontwikkelen. Je rol als leraar wordt zelfstandiger. Je leert hoe je leerlingen kunt laten zien hoe het verleden doorwerkt in ons dagelijkse leven.

In het laatste jaar van je opleiding studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas en werkt bijna geheel zelfstandig. In overleg met je opleidingsschool werk je aan een afstudeerproject. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindtoets en heb je vrije keuzeruimte. Ook is er een wekelijkse bijeenkomst waarin je je ervaringen op school kunt delen met je medestudenten.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Geschiedenis docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundige met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bepaalt je eigen leerproces. Je moet voldoen aan bepaalde eindkwalificaties, maar je kiest zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Een begeleider helpt je daarbij. Is het nodig om aan je vakkennis te werken, dan leer je meer over geschiedenis. Wil je werken aan je vaardigheden voor de klas, dan focus je op didactische en pedagogische vakken.

Tijdens de hbo-opleiding deeltijd Leraar geschiedenis tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk op je stageschool, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Voor een extra uitdaging kies je ervoor om een tweede lesbevoegdheid te halen. Je kunt kiezen uit twee vakken: Aardrijkskunde en Duits. Na vier jaar sta je dan als docent geschiedenis en aardrijkskunde of docent geschiedenis en Duits voor de klas.

Tijdens de opleiding ben je onderdeel van een leerteam. Samen met andere studenten en een begeleider werk je aan je studievaardigheden. Je bespreekt bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren, maar ook hoe je omgaat met tegenslag en hoe je je ambities kunt waarmaken. Ook ethische kwesties en onderwerpen als professionele identiteit, reflectie op professioneel handelen en beroepsvaardigheden komen aan bod.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Ben je al leraar? Wellicht kom je dan ook in aanmerking voor een lerarenbeurs of tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je ongeveer € 500 kwijt.

Leraar Geschiedenis, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Geschiedenis tweedegraads?

Vragen over de opleiding?