De opleiding

De nominale studieduur is vier jaar. De studieduur is variabel, afhankelijk van eerder opgedane kennis, vaardigheden en inzichten. In de opleiding leer je alles om als leraar Techniek tweedegraads voor de klas te staan. Je leeft je in hoe leerlingen denken en doen en je leert meer over technologie.

Deze opleiding is heel flexibel. Je bepaalt samen met begeleiders en docenten in de opleiding wat je leerdoelen en leeruitkomsten zijn en in welk tempo je deze wilt behalen. Je basiskennis bepaalt hoeveel je nog moet bijleren. Leraar Techniek tweedegraads word je niet door in de klas te zitten. Daarom loop je vanaf het eerste jaar stage en sta je steeds zelfstandiger voor de klas.

Een groep studenten van de HU in gesprek met een docent in een lokaal van een lerarenopleiding Techniek

Inhoud van de opleiding Leraar Techniek tweedegraads

Je volgt cursussen zoals Elektrische systemen, Ontwerpen en Maken van Producten en Media vormgeven. De vakken kenmerken zich door theoretisch aanbod dat je deels bestudeert in eigen studietijd. Tijdens bijeenkomsten verwerk je de theorie en maak je producten. Daarnaast voer je relevante practica uit. Maar ook je rol als leraar staat centraal tijdens de (vak) didactische en onderwijskundige vakken. Je hebt een baan, of je hebt uitzicht op een baan als techniekdocent op een school van minimaal één dag per week.

Je krijgt steeds meer ruimte om naar eigen kennis inzicht en vaardigheden op te doen. Je bestaande kennis bepaalt hoeveel je nog bij moet leren. Je leert daarnaast ook steeds meer over techniek, zoals constructies en elektronica en digitale technologieën. In je werk als techniekdocent ontwikkel je jezelf steeds meer tot zelfstandig professional, en lever je een betekenisvolle bijdrage aan het onderwijs op je school. Je laatste jaar studeer je af door middel van onderzoeken en ontwerpen van een onderwijskundig of didactisch beroepsproduct. Daarnaast volg je de cursussen Ontwerpen & Productontwikkeling en Techniekdidactiek.

Wil je een losse module volgen?

Ben je al leraar of wil je herintreden? Als je al een lerarenbevoegdheid hebt, kun je ervoor kiezen om één of meerdere bachelormodules te volgen om je kennis te verdiepen of weer op te frissen. De meeste van deze modules kunnen we ook incompany verzorgen.

Bekijk de modules

De Leraar Techniek docenten

De opleiding beschikt over een enthousiast docententeam. Vanwege het brede karakter van de opleiding zijn de docenten experts op verschillende vakgebieden. Denk aan werktuigbouwkunde, elektrotechniek, elektronica en ict, media en vormgeving, wiskunde- en rekenonderwijs voor techniek en werkplaatstechniek.

Meer weten over deze opleiding?

Voor een extra uitdaging kies je ervoor om een tweede lesbevoegdheid te halen voor het vak Natuurkunde. Na vier jaar sta je dan als techniek- en natuurkundedocent voor de klas.

Je neemt zelf de regie in handen over je eigen leerproces. Je eindkwalificaties geven aan welke resultaten je moet behalen, maar je bepaalt zelf de weg, het tempo en de volgorde om daar te komen. Er is een begeleider om je te helpen. Tijdens je opleiding staan vakkennis, pedagogische en didactische vaardigheden en ervaring voor de klas centraal.

Tijdens de deeltijdopleiding leraar techniek tweedegraads leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen jou, je studiegenoten en docenten.

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in totaal, voor je hele opleiding, € 1000 kwijt.

Renske van der Haar, tweedejaars student Leraar Techniek tweedegraads deeltijd

"Ervaring uit de praktijk maakt de opleiding makkelijker. Er is ook ruimte voor persoonlijke versnelling"

Renske van der Haar (24) Tweedejaars student
Leraar Techniek, gebouw Padualaan 97

Interesse in de bachelor Leraar Techniek tweedegraads?

Vragen over de opleiding?