De opleiding

Tijdens de deeltijdmaster Leraar Natuurkunde verdiep je je verder in natuurkundige vakinhoud en verbeter je je experimentele - en onderzoeksvaardigheden. Ook leer je hoe je het onderwijsprogramma op jouw school kritisch onder de loep kunt nemen.

De master Leraar Natuurkunde is vooral praktisch ingesteld. Tijdens de opleiding geef je 160 uur les in het eerstegraads vakgebied, waarschijnlijk op de school waar je al werkt.

Master Leraar Natuurkunde, tijdens de opleiding

Inhoud van de Master Leraar Natuurkunde

In het eerste jaar ga je vakinhoudelijk aan de slag met bijvoorbeeld Quantummechanica en Relativiteitstheorie. Daarnaast verwerf je genoeg wiskundige kennis om natuurkunde op masterniveau te kunnen beheersen. Verder voer je veel experimenteel natuurkundig onderzoek uit. In het vak masterdocent natuurkunde 1 werk je aan de bekwaamheden die gevraagd worden van een eerstegraadsdocent natuurkunde. Je doet dit door diverse zelf gekozen activiteiten uit te voeren op jouw werkplek.

Vakken jaar 1

  • Mechanica
  • Moderne natuurkunde
  • Experimentele natuurkunde 1
  • Wiskunde 1 en Wiskunde 2
  • Natuurkundedidactiek en wetenschapsfilosofie
  • Masterdocent natuurkunde 1

In het tweede jaar verdiep je je verder in het natuurkundige domein Elektrodynamica. In het experimentele onderzoek verdiep je je in het programmeren van natuurkundige modellen in . In masterdocent natuurkunde 2 laat je zien dat je de bekwaamheden beheerst van een eerstegraads docent natuurkunde. Je doet dit door diverse zelf gekozen activiteiten uit te voeren op jouw werkplek. In de onderzoeksstage voer je onderzoek uit bij een bedrijf of onderzoeksinstelling zodat je een beeld krijgt van hoe natuurkundige onderzoek in de praktijk wordt uitgevoerd.

Vakken jaar 2

  • Wiskunde 3 en elektrodynamica 1
  • Electrodynamica 2 en Onderzoeksproject
  • Natuurkundedidactiek
  • Natuur leven en technologie
  • Experimentele natuurkunde 2
  • Onderzoeksstage
  • Masterdocent Natuurkunde 2

Voor je afstudeeronderzoek kies je een onderwerp waar je tijdens je werk dagelijks mee te maken krijgt en waar je graag wat mee zo willen doen. Tijdens je eindassessment laat je zien dat jij helemaal klaar bent om als eerstegraads docent natuurkunde voor de klas te staan.

Wil je een losse module volgen?

Je kunt modules van de master Leraar Natuurkunde ook los volgen. Na iedere mastermodule kun je besluiten om alleen je certificaat te behalen, of verder te gaan en de modules te stapelen tot een masteropleiding.

De Leraar Natuurkunde docenten

De docenten zijn gerenommeerde deskundigen op hun vakgebied met passie voor hun vak.

Meer weten over deze opleiding?

Je bent zo’n 20 uur (driejarige variant) tot 30 uur (tweejarige variant) per week kwijt aan de opleiding master Leraar Natuurkunde. Je bent op woensdag aanwezig op de HU. Daarnaast geef je tijdens je hele opleiding 160 uur les in een eerstegraads omgevin. Dit kun je vaak doen op de school waar je al werkt.

Tijdens de deeltijdopleiding Master Leraar Natuurkunde leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Wil je de masteropleiding Leraar Natuurkunde volgen, dan moet je 160 uur lesgeven in het eerstegraads gebied. De meeste studenten geven deze uren op de middelbare school waar ze al werken. Het is ook mogelijk om voor deze uren een stageplaats te zoeken.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Ben je al leraar, dan kun je ook in aanmerking komen voor een lerarenbeurs of een tegemoetkoming leraren. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 200 kwijt.

Vragen over de opleiding?