De opleiding

De deeltijdopleiding Ecologische Pedagogiek leert je opvoedingsvraagstukken ecologisch te benaderen. Word een kritische professional die perspectieven onderzoekt en betrokkenen begeleidt naar duurzame ontwikkeling.

Pedagogiek, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Ecologische Pedagogiek

Je ontdekt de ecologische visie op pedagogiek, waarin de mens in verbinding met zijn omgeving centraal staat. Je verdiept je in kindontwikkeling, oefent met observeren, gesprekken voeren en het toepassen van theorie. Vanuit werkervaring en waarden ontwikkel je een pedagogische visie. In 4 beroepsopdrachten onderzoek je pedagogisch handelen, relaties, ontwikkelingsperspectieven en opvoedingscontexten. Elke beroepsopdracht heeft een leeruitkomst die ook de toets is.

De vakken van jaar 1

In deze fase staat jouw rol als facilitator in de pedagogische praktijk centraal. Je leert hoe je individuen en groepen ondersteunt in hun ontwikkeling en hoe je methodische expertise toepast in diverse opvoedingscontexten. Door je te verdiepen in andermans proces, leer je op een ecologische manier bij te dragen aan groei en verandering. Je combineert kennis, ervaring en praktijkgerichte vaardigheden om pedagogisch handelen effectief te faciliteren.

De vakken van jaar 2

In deze fase ontwikkel je je tot een zelfstandige en kritische pedagoog die professioneel handelt in diverse situaties. Je leert hoe je als kritische, verbindende, emancipatorische en ondernemende pedagoog impact maakt in het pedagogisch werkveld. Door maatschappelijke vraagstukken te analyseren en oplossingen te bieden, draag je bij aan duurzame ontwikkeling binnen opvoeding en onderwijs. Je versterkt je professionele identiteit en leert verantwoordelijkheid te nemen binnen het werkveld.

Ook volg je een minor die aansluit op jouw interesses en ambitie.

De vakken van jaar 3

In deze laatste fase toon je aan dat je het eindniveau van de opleiding beheerst. Je ontwikkelt en implementeert een interventie rondom een complex pedagogisch vraagstuk. Met een portfolio, presentatie en assessmentgesprek laat je zien hoe je impact maakt als startbekwaam ecologisch pedagoog.

Je positioneert jezelf als normatieve professional en draagt bij aan duurzame pedagogische ontwikkeling binnen jouw werkveld.

Meer weten over deze opleiding?

De opleiding bestaat uit 240 studiepunten en vraagt een studielast van 20 uur per week. Je volgt minimaal 8 uur onderwijs op de HU en besteedt 12 uur aan zelfstudie. Werkervaring in een pedagogische context is aanbevolen.

Je bepaalt zelf hoe je groeit als hbo-pedagoog via leeruitkomsten. Je ontwikkelt kennis, vaardigheden en een professionele houding, met een directe koppeling naar de praktijk.

Je leert samen met studenten uit alle leerjaren en werkvelden. Een leerteamcoach begeleidt je, terwijl je ervaringen deelt en beroepsopdrachten bespreekt.

Deze werkcolleges en workshops richten zich op gezamenlijke ontwikkeling. De kernwaarden verbondenheid, meerstemmigheid, complexiteit en verantwoordelijkheid staan centraal.

Je voert elke beroepsopdracht betaald of onbetaald uit in een pedagogische praktijk. Heb je nog geen werkplek? We denken graag met je mee, maar je regelt zelf een plek.

Aan het einde van jaar 2 moet je minimaal 45 propedeuse-studiepunten hebben om door te stromen. Vrijstellingen tellen niet mee.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

Het collegegeldtarief hangt af van je situatie. Bekijk binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht.

Neem contact met ons op

Sanne Roerade

"Uitkomst om studie en werk te kunnen combineren"

Sanne Roerade (30) vierdejaars student
Jacomien Schulte, student Pedagogiek, deeltijd

"Er is een open cultuur"

Jacomien Schulte (32) Derdejaars student
Sanne Roerade

"Je wordt beoordeeld op een geheel doorlopen proces"

Sanne Roerade (30) vierdejaars student
Pedagogiek, bibliotheek Nieuwe Poort 21 Amersfoort

Interesse in de bachelor Ecologische Pedagogiek?

Vragen over de opleiding?