Regisseren en samenwerken in netwerken

Het deelnemen of regisseren van netwerken in het forensisch sociale werkveld, bijvoorbeeld in Veiligheidshuizen, vraagt om specifieke kennis en kunde. In deze mastermodule leer je als professional in verschillende rollen deel te nemen aan deze samenwerkingsverbanden of misschien zelfs een nieuw netwerk van samenwerking te initiëren. Deze mastermodule is onderdeel van Master Forensisch Sociale Professional.

foto Master Forensisch Sociale Professional

Ondersteun je cliënten bij de afbouw van een criminele loopbaan? Begeleid je gezinnen waar veiligheidsrisico’s bestaan? Of heb je vanuit je werk bij de politie met dit soort veiligheidsvraagstukken te maken?

Als je als professional in deze context werkt moet je in hoge mate constructief samenwerken. Ontmoetingen vinden plaats in Veiligheidshuizen, bij Forensisch Psychiatrisch Toezicht en in justitieel casemanagement. Door de transitie in de jeugdzorg zijn nu ook de jeugdreclassering en gezinsvoogdij overgedragen aan de gemeenten, en ingebed in diverse teams. Deze veranderingen zijn van grote betekenis voor vraagstukken omtrent samenwerking, governance, regie en sturing. Vraagstukken die als bouwstenen in deze mastermodule aan bod komen.

Handig om te weten

Startmoment n.t.b.
Lesdata 12 weken op vrijdag
Studie-investering 20 uur per week (inclusief colleges)
Deelnemers Deelnemers sluiten aan bij de lessen tijdens de master Forensisch sociale professional
Locatie Padualaan 101 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering (280 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Wanneer je gezinnen met veiligheidsrisico's begeleidt, of cliënten ondersteunt bij de afbouw van hun criminele loopbaan, is continuïteit in de samenwerking met je cliënten en andere professionals extreem belangrijk. Traditioneel denken mensen in het justitiële domein in ketens. Nieuwe samenwerkingsvormen gaan meer uit van het traject van de cliënt. Deze vormen komen in deze module aan de orde. Daarbij versterk je je eigen vaardigheden om samenwerkingsverbanden te regisseren.

De module bestaat uit 10 lesbijeenkomsten, een schriftelijk tentamen en een andere schriftelijke toets. Enkele onderwerpen die in deze module aan bod komen zijn:

  • Bouwstenen van netwerken
  • Rollen en stijlen in samenwerking
  • Informatiedeling en privacy

Tijdens de mastermodule krijg je ’s ochtends klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. In de middag ga je in leerteams met opdrachten aan de slag. Netwerken en samenwerken in de praktijk met collega-professionals van diverse andere organisaties. De module wordt afgesloten met een kennistoets, een werkstuk en een presentatie.

  • Je leert netwerken regisseren voor professionele samenwerking bij complexe casuïstiek en daarop te reflecteren.
  • Je krijgt een gedegen theoretische kennisbasis over netwerken.
  • Je kunt een inhoudelijk oordeel over samenwerken zowel schriftelijk als mondeling tijdens een presentatie verwoorden.

Docenten

De bijeenkomsten worden verzorgd door (gast)docenten met zowel kennis van de praktijk van het forensisch sociaal werkveld als kennis van onderzoek en onderwijs. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de complexe vraagstukken uit de hedendaagse beroepspraktijk. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoraten Werken in Justitieel kader en Kennisanalyse van Sociale Veiligheid van Hogeschool Utrecht en mede daardoor van hoog niveau.

Anke van Gorp, hogeschooldocent post-bachelorleergang Privacy Officer, Hogeschool Utrecht

Dr. Ir. Anke van Gorp

Hogeschoolhoofddocent

Anke van Gorp is hogeschoolhoofddocent bij het Instituut voor Veiligheid. Ze ontwikkelt onderwijs, geeft les en doet onderzoek op het gebied van informatieveiligheid, ethiek en veiligheid, en onderzoeksethiek.

Na haar promotieonderzoek naar ethiek en techniek aan de TU Delft werkte Anke als postdoc bij het Tilburg Institute for Law Technology and Society (TILT). Bij TNO heeft ze het toegepast ethiekonderzoek opgezet op het gebied van security en in EU-projecten.

Joris Colijn

Drs. Joris Colijn

Docent

Joris Colijn geeft op Hogeschool Utrecht les in de opleiding Integrale Veiligheidskunde.

Zijn deskundigheid ligt op de volgende terreinen:

-organisatiewetenschappen
-training en coaching
-management en regie
-onderzoek

Om als forensisch sociaal professional de mastermodule Regisseren en samenwerken in netwerken te kunnen volgen heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding nodig plus minimaal drie jaar werkervaring in het forensisch sociaal werkveld (op hbo- of wo-niveau). Toelating vindt plaats op basis van je curriculum vitae en een intakegesprek.

Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Regisseren en samenwerken in netwerken succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan de overige modules van de master Forensisch sociale professional.

Deze mastermodule is onderdeel van de Master Forensisch sociale professional. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een volgende module of de gehele master een logische vervolgstap.

Overige informatie

Neem contact op met de opleiding voor meer informatie over de kosten van deze mastermodule.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je minimaal drie jaar relevante werkervaring in een hbo- of wo-functie in het forensisch sociaal werkveld te hebben.

Na het afronden van deze mastermodule ontvang je een certificaat met vermelding van de studie-investering (280 uur) en een beschrijving van de inhoud van de module.

Waarom de mastermodule Regisseren en samenwerken in netwerken bij de HU?

  • Uniek in Nederland

    Hogeschool Utrecht biedt als enige hogeschool beroepsgericht onderwijs op masterniveau aan specifiek gericht op de hbo- en wo-professional in het forensisch sociaal werkveld.

  • Les van experts

    Je krijgt les van (gast-) docenten die een gedegen ervaring hebben in de forensische praktijk en/of onderzoek hebben gedaan.

  • Netwerken tijdens de opleiding

    Hoe kun je dit vak beter leren dan direct met collega-professionals van diverse organisaties theorie over netwerken te leren en deze direct toe te passen in opdrachten?

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Certificering

Deze opleiding is geaccrediteerd door SKJeugd en door Registerplein - Register voor Sociaal Professionals.

Logo Registerplein
Logo SKJ Kwaliteitsregister Jeugd

Interesse in de opleiding Regisseren en samenwerken in netwerken?

Vragen over de opleiding?

Volg ons