Zij-instroom in het beroep van leraar basisonderwijs (pabo)
Online open avonden
Bezoek een online open avond tussen 29 januari en 7 februari. Wij staan klaar voor jou en je vragen.
Aanmelden
Zin om te beginnen met deze opleiding?
Handig om te weten
Aanmelddeadline | Je kunt pas starten met de opleiding als je het geschiktheidsonderzoek helemaal hebt doorlopen en succesvol afgerond. De aanmelddeadline voor het geschiktheidsonderzoek voor de start in: november 2024 is 16 juni februari 2025 is 29 september april 2025 is 8 december september 2025 is 6 april |
---|---|
Startmoment | 12 november, 4 februari, 15 april, 2 september |
Lesdata | Dinsdag van 16.00 – 21.30 uur |
Studie-investering | Je staat 2 tot 4 dagen voor de klas en een studie-investering van minimaal 8 uur per week (exclusief colleges) |
Kosten |
€ 2450 (vrij van btw) De zij-instroom in beroep is een gesubsidieerd traject om leraar te worden. Jouw werkgever vraagt deze subsidie bij DUO aan voor het geschiktheidsonderzoek en de opleiding |
Locatie | Padualaan 97 Utrecht |
Diploma | Getuigschrift |
vragen over de opleiding?
Opleidingsinhoud zij-instroom basisonderwijs
Lesgeven leer je maar op 1 manier: door het te doen. Als zij-instromer in het onderwijs sta je daarom vanaf dag 1 voor de klas op een basisschool. Wat je leert, breng je dus meteen in de praktijk. Je wordt op je werkplek begeleid door je schoolopleider of collega. Daarnaast volg je lessen aan de HU. De opleiding heeft een stevige basis in de praktijk.
Het zij-instroomtraject bestaat uit 2 delen:
1. Algemeen deel
De opleiding start met een tripartiete contract dat door jou, je werkgever en de Hogeschool Utrecht wordt ondertekend. In samenspraak met je leerteambegeleider wordt je de scholings- en begeleidingsovereenkomst afgestemd. Deze overeenkomst wordt elk half jaar opnieuw besproken. Hierop baseer je je ontwikkelonderzoeken. Binnen deze ontwikkelonderzoeken staan de leeruitkomsten van de HUpabo centraal. De opleiding start met de ‘Goede start training’. Leerteambegeleiding neemt binnen de opleiding voor alle zijinstromers een centrale plaats in.
2. Opleiding op maat
De lessen vinden elke dinsdag plaats. Je begint elke lesdag met je leerteam, waarna je de keus hebt om trainingen te volgen. Je hebt de keus uit didactische en pedagogische trainingen. Afhankelijk van je leerbehoefte kies je wat je op dat moment wilt volgen. De lesdag wordt afgesloten met een vakinhoudelijke leerlijn, waarbij ook aandacht wordt besteed aan vakintegratie. Je hebt binnen het aanbod van de zijinstroom keuzevrijheid om dat te kiezen wat jij wilt volgen, waardoor je zelf je eigen opleiding samenstelt.
Vanaf de eerste dag van het zij-instroomtraject sta je betaald voor de klas. Dit doe je zelfstandig, maar wel met begeleiding vanuit de school. Je kiest zelf hoeveel dagen je werkt. De meeste zij-instromers werken 2 of 3 dagen per week op een basisschool. Naast je werk als leerkracht volg je zelf ook één dag in de week lessen op de HU.
Tijdens het zij-instroomtraject zijn er verschillende vormen van toetsing. Zo krijg je een kennisexamen, dossieropdrachten, mondelinge examens en praktijkopdrachten. We werken binnen de zij-instroom met de principes van het programmatisch toetsen. De leeruitkomsten van de HUpabo vormen de ruggegraat van de opleiding. Tijdens de opleiding hou je een portfolio bij waarbinnen je de feedback die je krijgt verzamelt. Zo krijg je zicht op je eigen ontwikkeling, waarmee je vervolgens met eigen geformeerde leervragen aan de slag gaat.
Je gaat als zij-instromer aan de slag met wat je nog moet ontwikkelen. Tijdens het geschiktheidsonderzoek wordt gekeken welke docentvaardigheden en kennis je al bezit en wat je ontwikkelpunten zijn. Denk aan didactisch en pedagogisch handelen, klassen-management en het geven van instructies en begeleiding.
docenten
Je krijgt les van masteropgeleide docenten met verschillende achtergronden, zoals vakspecialisten, didactisch specialisten en pedagogen. Zodat jij optimaal voorbereid wordt op de praktijk.
route
Jouw route naar een toekomst als leraar Basisonderwijs via het zij-instroomtraject loopt via een aantal stappen.
-
Orienteren en solliciteren
Je oriënteert je op het onderwijs en op het werken als leerkracht. Onderzoek in deze fase ook aan welke pabo je een zij-instroomtraject wilt volgen én voor welke schoolbesturen of scholen in Utrecht je graag wil werken. Daar solliciteer je dan.
-
Geschiktheidsonderzoek volgen
Tijdens het geschiktheidsonderzoek beoordelen we of je de vereiste competenties en vaardigheden bezit om voor de klas te staan. Met een reken- en taaltoets, portfolio en praktijkdag bekijken we of het zij-instroomtraject tot leraar basisonderwijs bij jou past. Aanmelden voor het onderzoek gaat via de aanmeldknop. Bij aanmelding geef je direct door bij welke school je jouw onderzoek uitvoert. Daarna ontvang je alle informatie via mail.
-
Scholings- en begeleidingstraject doorlopen
Indien de uitslag van het onderzoek aangeeft dat je geschikt bent, meld je dan aan voor het zij-instroomtraject. De invulling van het traject is afhankelijk van de vaardigheden die je verder moet ontwikkelen. Dat bepaal je samen met een vertegenwoordiger van de opleiding en de school waar je gaat werken. Als zij-instromer ga je vanaf de eerste dag betaald aan het werk in het basisonderwijs.
-
Bekwaamheidsonderzoek volgen
Nadat je het zij-instroomtraject hebt doorlopen, nemen we een afsluitend bekwaamheidsonderzoek af. Indien je hiervoor slaagt, dan ontvang je een getuigschrift (dit is geen bachelordiploma) en ben je bevoegd om in het basisonderwijs les te geven.
na deze opleiding
Vanaf dag één van het zij-instroomtraject werk je als leerkracht op een basisschool. Met het afronden van je geschiktheidsonderzoek heb je je tijdelijke bevoegdheid behaald. Na afronden van de opleiding krijg je je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs.
Nadat je de opleiding succesvol hebt afgerond mag jij jezelf officieel bevoegd leerkracht noemen. Je kunt aan de slag als leraar in groep 1 t/m 8 van het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, het speciaal (voortgezet) onderwijs en in het praktijkonderwijs.
Heb je na de opleiding behoefte aan scholing en ondersteuning in passend onderwijzen? Volg dan de Master Educational Needs aan de HU. Hier leer je kansen te bieden aan leerlingen die afgestemd zijn op hun mogelijkheden en talenten. Wil je je verder ontwikkelen in jouw vakgebied, maar niet direct een master-opleiding volgen? Dan zijn de mastermodules uit de Masteropleiding Educational Needs misschien geschikt voor je.
Je hebt de tools om leerlingen te stimuleren en te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Je hebt inhoudelijke kennis om mee te werken aan nieuwe methodes. En je hebt genoeg ervaring om problemen bij leerlingen te herkennen en ze de juiste weg te wijzen.
Overige informatie
Het geschiktheidsonderzoek kost € 2450. Dit geldt voor de groep die in blok D met de opleiding start. De kosten voor de opleiding zijn variabel. Deze worden vastgelegd in de tripartiete overeenkomst tussen jou, de school en opleiding.
Voor deze opleiding kan je werkgever subsidie aanvragen. Op de site van het Ministerie van OC&W lees je meer over deze subsidie, het zij-instroomtraject en het vak docent.
Het zij-instroomtraject is bedoeld voor iedereen die vanuit een ander beroep de overstap wil maken naar het (basis)onderwijs. Als je een vakverwante hbo- of wo-opleiding hebt afgerond en relevante werkervaring hebt, kun je via de zij-instroom je lesbevoegdheid halen.
Voor potentiële leerkrachten uit de stad Utrecht of die op een school gaan werken in de stad Utrecht biedt Utrecht leert een gratis voortraject aan. Lees meer op de site van Utrecht Leert.
Waarom zij-instroom pabo bij de HU?
-
Combineer werk en opleiding
De HUpabo heeft een flexibele leeromgeving, die ervoor zorgt dat jij opleiding en werk goed met elkaar kunt combineren.
-
Ga snel aan de slag
Met een persoonlijke aanpak ontwikkel jij je tot een leraar primair onderwijs die gewaardeerd wordt door de beroepspraktijk.
-
Formuleren van eigen leervragen
De opleiding typeert zich omdat je eigen leervragen formuleert en daarop jouw studieroute afstemt.
Veelgestelde vragen
Zij-instroom betekent dat je via een ander beroep kunt instromen in het onderwijs. Heb je al een hbo- of wo-diploma? Dan kun je als zij-instromer in twee jaar tijd je lesbevoegdheid halen. Het grote voordeel: je combineert de opleiding met werken. Als zij-instromer sta je namelijk vanaf de 1e dag betaald voor de klas. Daarnaast volg je één dag in de week lessen aan de pabo.
Een belangrijk verschil is dat je als zij-instromer direct zelfstandig en betaald voor de klas staat op de school waar je een aanstelling hebt. Je werkt 2 tot 4 dagen in de week en krijgt daarnaast één dag les. Tijdens de verkorte deeltijdpabo kijk je eerst mee met lessen en loop je op verschillende scholen stage. Je krijgt één dag per week les en loopt één dag stage. Hierdoor is de deeltijdpabo goed te combineren met je (huidige) baan.
Niet iedereen komt in aanmerking voor de zij-instroom. Er zijn twee belangrijke factoren om aan het traject te beginnen: je hebt een aanstelling bij een school én je hebt het geschiktheidsonderzoek afgelegd. Blijkt uit het onderzoek dat je geschikt bent om vanaf dag één voor de klas te staan? Dan mag je starten met de opleiding.
De eerste stap is solliciteren bij een basisschool. Zodra je een school hebt gevonden waar jij aan de slag wilt als zij-instromer, regel je samen met de school je aanmelding voor het geschiktheidsonderzoek. Ben je al zover? Meld je dan snel aan.