HU Stories

Een robot helpt kinderen hun hart te luchten

Waar kun je als kind terecht met je geheimen? Als het moeilijk is om te vertellen wat je dwars zit, helpt een knuffelrobot je om erover te praten.

“Hou je kop, stommerd!” Zomaar is het eruit. Impulscontrole kan ingewikkeld zijn voor jonge kinderen. Hoe ga je om met die klasgenoot die te hard fluistert? Hoe ga je om met je eigen ergernis en hoe kaart je die aan voordat je ‘explodeert’? Een jong kind moet zich ieder moment kunnen terugtrekken om zijn hart te luchten, vindt Nick van Breda, co-initiatiefnemer van SAMbuddy. Dit geldt niet alleen voor kinderen die moeite hebben met impulscontrole, maar ook voor introverte kinderen en alle andere kinderen die gewoon graag even hun verhaal kwijt willen.

SAMbuddy, de vertelknuffel

“Hij is lief, lekker zacht en je kunt er goed mee praten zonder dat iemand het doorheeft.”

Emoties zitten het leren soms in de weg

Joanne Coes, intern begeleider op christelijke basisschool Anne de Vries: “Kinderen komen soms vol emotie de klas in. En kunnen hun aandacht dan niet zo goed op de les richten. Als juf kun je niet direct de klas achterlaten om met een kind te praten. De SAMbuddy-robot helpt kinderen zodat ze juist op dát moment ergens terechtkunnen met hun verhaal.”

"Kinderen in groep 1 tot en met 3 hebben vaak zelf een lievelingsknuffel die hen een veilig gevoel geeft."

Joanne Coes
Intern begeleider, christelijke basisschool Anne de Vries

De juiste vragen helpen het kind te vertellen

De robot stelt de juiste vragen om het kind te helpen zijn verhaal te vertellen. Zo krijgt het kind meer inzicht in wat er nu precies gebeurd is. En hoe hij ermee om kan gaan. Ook in andere situaties die ervoor zorgen dat een kind niet goed in zijn vel zit, bijvoorbeeld bij problemen thuis of bij gebrek aan sociale aansluiting, kan de robot helpen. Wil het kind dat ook de juf zijn probleem hoort? Dan drukt hij op een opnameknop en kan de juf het later beluisteren.

Pluchen vis wordt vriendje

Vertrouwen is een belangrijk onderdeel. Waardoor vertrouwt een kind een robot?

Zo voelt de knuffel vertrouwd en veilig

De kracht van de knuffel is dat hij kinderen een veilig, vertrouwd gevoel geeft. Hoe optimaliseren we dat? Met die vraag klopte Nick van Breda aan bij Matthijs Smakman, onderzoeker bij het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren en docent aan de minor Social Robotics. Als onderzoek voor hun minor gingen zijn studenten bij scholen langs om de knuffelrobot te testen bij kinderen.

Een SAMbuddy op elke school?

SAMbuddy staat nog in de kinderschoenen. Hoe ziet de toekomst eruit?

Samen oplossingen vinden

SAMbuddy moet meer en meer een vertrouweling worden voor jonge kinderen. Om dit voor elkaar te krijgen werken Nick en de andere oprichters van De Vertelknuffel samen met mensen met verschillende expertises: de kinderen zelf, juffen en meesters, ouders, een onderzoeker die verstand heeft van ethiek bij sociale robots en studenten met de meest recente kennis van IT. En ook met de knuffelontwikkelaar bij De Knuffelfabriek, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt SAMbuddy in elkaar zetten.

Meer weten over samenwerken aan sociale robotica?

Matthijs Smakman | Onderzoeker Lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren

Matthijs Smakman

  • Lector Smart Systems for Healthy Living bij de HU

Gerelateerde expertise