Samen Gezond

Slimme zolen voor diabetespatienten

Een kwart van de mensen met diabetes ontwikkelt voetwonden. Wij werken aan slimme inlegzolen die een seintje geven wanneer er iets niet goed zit in de schoen.

1,2 miljoen mensen met diabetes

1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Door diabetes kunnen bloedvaatjes en zenuwen beschadigd raken. Door de beschadigde zenuwen verlies je gevoel in je voeten waardoor je het niet merkt wanneer je een wondje hebt. Doordat je het wondje niet opmerkt, kan het een ernstige ontsteking worden. Op dit moment worden deze wonden behandeld door de voet negen maanden lang wekelijks in te gipsen. We onderzoeken of slimme, op maat geprinte inlegzolen een goede oplossing zijn.

Slimme zolen uit de printer

Sensor meet druk zodat er geen nieuwe wond ontstaat.

mobieler met een slimme zool

Het gips maakt mensen minder mobiel. Het is lastig om met een ingegipste voet boodschappen te doen, de hond uit te laten of ergens naartoe te fietsen. Terwijl het juist voor mensen met diabetes extra belangrijk is om fit te blijven. "Daarnaast", zegt docent-onderzoeker Rik Lafeber, "is het helemaal niet gezegd dat je na negen maanden uit het gips kan, want 45% van de mensen vormt tijdens het dragen van dit gips een nieuwe wond, op een andere plek."

"1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes"

Rik: "Wij dachten: wat nu als we een op maat geprinte zool kunnen ontwikkelen die ervoor zorgt dat er geen drukpunten op de voet zijn? Een zool die dit ook constant kan meten? Dan kun je doorlopend zien of het goed gaat met de voet. En ook op het juiste moment actie ondernemen. Zit je sok dubbel en geeft dat wrijving? Dan weet je dat meteen. Zorgt de zool toch voor druk op een bepaalde plek op je voet? Dan weet je dat ook direct, en kun je meteen een nieuwe zool laten maken."

Ontwikkeld door studenten

“Onze honoursstudenten willen zichzelf uitdagen om mensen verder te helpen.” 

Betaalbaar

Apparatuur die druk op je voeten meet bestaat al wel, maar is ontzettend duur. Het wordt gebruikt bij onderzoeksinstellingen. Het zijn grote apparaten, waar je niet makkelijk even mee naar buiten loopt. "Wij maken een versie die heel dun is, die je makkelijk onder de zool kunt leggen. En die geen bedrading heeft. Het is een flinterdun onderzooltje dat inzichten doorgeeft aan een app."

"Zo zie je op je mobiel wat er gebeurt in je schoen. Deze oplossing zal een stuk betaalbaarder worden. Omdat de HU een maatschappelijke instelling is, zijn de ontwikkelkosten namelijk relatief laag: we hoeven hier niet op te verdienen. Wij werken aan dit soort projecten om studenten een goede en mooie leerervaring te geven, om zelf nieuwe kennis op te doen over de inzet van slimme technologie en om iets te betekenen voor de maatschappij. Die kennis delen we dan graag weer."

sensor is ook onderzoekstool

Meer inzicht in het beweegpatroon maakt beweegadvies mogelijk.

project stimuleert technisch talent

Rik Lafeber: "We zijn nog middenin de ontwikkeling van de zolen. Maar ik ben ervan overtuigd dat we samen met het UMC Utrecht, PodoPrinter en de Diabetesvereniging Nederland een oplossing neer gaan zetten die mensen met diabetes en voetproblemen fitter, actiever en zelfstandiger houdt. En die tegelijkertijd de zorg goedkoper maakt, omdat het in minder gevallen nodig zal zijn om voeten wekelijks in te gipsen in het ziekenhuis."

"Door dit project  studeren er ieder jaar weer honoursstudenten werktuigbouwkunde, electrical engineering en technische bedrijfskunde bij ons af met de allernieuwste kennis van inzet van sensoren in de gezondheidszorg. Die zijn in onze maatschappij ontzettend hard nodig. Om nog meer oplossingen te bedenken die mensen zelfstandig helpen te blijven en om de zorg verder te ontlasten."

studenten in lab

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen

Ook samen meten aan mensen of hun leefomgeving?