Jaarcongres Reclasseringswerker 2024

Groep mensen bij het Reclasseringscongres

Begin 2024 kwam de herziene editie van het boek Werken in Gedwongen Kader uit. Een basisboek voor de volwassenreclassering dat ook voor jeugdreclasseerders relevante inzichten biedt. Het reclasseringscongres staat dit jaar in het teken van dit boek. Hoe geef je mede vorm aan het justitiële kader, welke discretionaire ruimte heb je daarin als professional? Welke methodieken pas je toe en hoe bundel je je krachten? Verbinding en uitwisseling met de jeugdreclassering: hoe doen we dat en kunnen we dit meer vorm geven? En de cliënt… waar blijft hij in dit geheel? In hoeverre neem je zijn expertise mee? Kortom: Laat je op het jaarlijkse congres inspireren door nieuwe inzichten. Want reclasseren is een vak apart!

Aanmelden

Het boek Werken in Gedwongen Kader is ontwikkeld vanuit het lectoraat Werken in Justitieel Kader en gericht op professionals die werken met (volwassen) burgers met delictgedrag. Deelname aan het jaarlijkse reclasseringscongres is kosteloos, aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Programma

Tijd Onderdeel
09.30 uur Plenair ochtendprogramma
12.30 uur Lunchpauze
13.30 uur Middagprogramma met workshops
16.15 uur Borrel
17.00 uur Einde

Praktische informatie

Datum Vrijdag 8 november 2024
Tijd 09.30 - 17.00 uur
Locatie Domstad Utrecht

Workshops

1.  Taakstraf met zorg: Voor cliënten met multiproblematiek kan het moeilijk zijn om een taakstraf af te ronden. Hoe kunnen deze cliënten beter ondersteund worden tijdens de taakstraf? In het project Taakstraf met Zorg is een nieuwe werkwijze ontwikkeld. Er wordt nu in enkele regio’s mee gewerkt, terwijl tegelijkertijd wetenschappelijk wordt onderzocht wat de werkzame elementen zijn. Welke inzichten levert dit op voor de toekomst van de taakstraf?  
2. Mentale veerkracht: Werken in het forensische domein brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Dit kan een beroep doen op je veerkracht. Hoe veer je terug bij heftige situaties in het werk? 
3.  Risicomanagement: Reclasseren is een combinatie van begeleiden en controleren. Maar als reclasseren enkel controle kan zijn, vanwege risico’s of omdat er geen enkel aanknopingspunt is voor begeleiden, is dat dan een taak voor de reclassering? Ben je daar ook van als reclassering?  
4.  Sociaal netwerk: Het sociaal netwerk kan een grote invloed hebben op het functioneren van een cliënt, zowel helpend als criminogeen. Wat betekent het betrekken van de sociale leefwereld voor het reclasseringswerk en hoe kan je dit in de praktijk brengen? 
5.  Ervaringsdeskundigheid: Hoe en tot hoever kunnen ervaringsdeskundigen van meerwaarde zijn op het werk van de reclassering? Wat betekent werken met een ervaringsdeskundige voor jouw rol als reclasseringswerker? 
6.  Werkalliantie: Hoe bouw je een goede werkalliantie als de cliënt er niet voor open lijkt te staan? Wat doe je als het contact niet loopt? Ga je met iedereen een vertrouwensband aan? Hoe investeer je bij deze cliënten in een goede werkalliantie? 
7.  Cognitief gedragsmatig werken: Uit onderzoek blijkt de meerwaarde van cognitief gedragsmatig werken voor effectief reclasseringswerk. Tot nu toe krijgt het vooral vorm in behandeling en gedragsinterventies, maar ook in toezicht kan het meerwaarde hebben. Hoe kan dit sterker verankerd worden in het dagelijks werk? 
8.  Traumasensitief werken: Trauma is een risicofactor en kan herstel belemmeren. Hoe ga je om met cliënten die een ingrijpende ervaring hebben meegemaakt in hun leven? En wat is daarbij jouw rol als reclasseringswerker? 

Bereikbaarheid

Er is zeer weinig parkeergelegenheid bij Domstad. Wij raden daarom aan om zoveel mogelijk met het OV te komen. Domstad ligt op 10 minuten lopen van Utrecht CS. Kijk voor meer parkeeropties en een routebeschrijving op www.accommodatiedomstad.nl/routebeschrijving/

Deel dit evenement