Fonds Slachtofferhulp en de HU lanceren media-handreiking voor omgaan met slachtoffers
De handreikingen, te vinden op de themawebsite slachtoffersindemedia.nl, moeten meer praktisch inzicht leveren in de dynamiek tussen media en slachtoffer. De journalist kan zich bijvoorbeeld bij elk detail afvragen in hoeverre de privacy van betrokkenen in het geding is, benoemen hoe tijdsdruk en tijdloosheid media en slachtoffers beïnvloeden en slachtoffers betrekken bij berichtgeving, om zo (vervolg)trauma te helpen voorkomen. Doel van de website is ook meer bewustwording creëren over de impact van mediaberichtgeving op slachtoffers en nabestaanden.
Redactionele opzet
Voor het project Slachtoffers in de media werkt Fonds Slachtofferhulp samen met Hogeschool Utrecht. Afgelopen twaalf maanden hebben studenten en afgestudeerden van twee journalistieke opleidingen (bachelor en post-hbo) van Hogeschool Utrecht in een redactionele opzet gewerkt aan de zeven handreikingen. De redacteuren spraken tijdens de research met meer dan 80 betrokkenen waaronder slachtoffers (van ongelukken, rampen en misdrijven), nabestaanden, verslaggevers en bureau-, beeld-, eind- en hoofdredacteuren. Daarnaast leverden ook slachtofferadvocaten, officieren van justitie, rechters en onderzoekers een bijdrage. De Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Raad voor de Journalistiek en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren zijn eveneens betrokken.
Uitkomst bij dilemma's
Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp, benadrukt dat de website de inzichten op constructieve wijze presenteert: “Gelukkig gaat er al veel goed. Journalisten gaan steeds bewuster om met slachtofferschap. Maar er zijn er ook gevallen waarbij berichtgeving in de media slachtoffers, betrokkenen of nabestaanden beschadigt. Vaak niemands bedoeling, maar wel het effect van berichtgeving. De handreikingen bieden uitkomst bij de dilemma’s die spelen.”
Bijeenkomst 22 januari
Op maandagochtend 22 januari 2024 vindt een interactieve reflectiebijeenkomst plaats bij Hogeschool Utrecht, met journalisten, (ervarings)deskundigen en slachtoffers. Zij gaan met elkaar in gesprek over de inhoud van de website en de zeven handreikingen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.