HU trots op prestaties studententeam Selficient bij Solar Decathlon
In de finale van de Solar Decathlon, bekend als de ‘Olympische Spelen’ van de duurzaamheid, streden elf internationale universiteiten tegen elkaar om de felbegeerde titel ‘Winner of the Solar Decathlon 2017’. De teams namen het in Denver twee weken lang tegen elkaar op, waarbij zij punten konden scoren op de categorieën: energie, engineering, architectuur, water efficiëntie, innovatie, communicatie, homelife, marktpotentieel, gezondheid & comfort en huishoudelijke apparatuur. Ondanks dat de studenten van de HU voor het eerst meededen met de wedstrijd, wisten zij een knappe prestatie neer te zetten. Het studententeam van Selficient was de enige vertegenwoordiging van een hogeschool tussen universiteitenteams.
Orkanen
De reis naar Amerika, die al begon in september 2017, kende de nodige tegenslagen. Het verschepen van het huis werd gehinderd door maar liefst twee orkanen. De containers met daarin de onderdelen van het duurzame huis, bestemd voor de bouw in Denver, lieten hierdoor lang op hun aankomst wachten. Uiteindelijk kon het team het huis in acht dagen opbouwen, ondanks een permanente ziekenboeg door de wisselende weersomstandigheden.
Deelprijzen en publieksprijs
Die tegenslagen weerhielden de studenten van team Selficient er niet van deelprijzen te winnen in de categorieën Marktpotentieel (tweede) en Water (derde) . Ook wisten de studenten flink te scoren op de deelcategorieën architectuur en homelife. Ook met engineering en innovatie liet het team een goede indruk achter bij de jury. Op de laatste dag van het evenement werd het Nederlandse team beloond met de publieksprijs. Met maar liefst 2000 stemmen wist het team de ‘People’s choice award’ binnen te slepen.
Heel blij met het resultaat
Jason Hoogerbrug, team captain Selficient: “We zijn ontzettend blij met het resultaat dat we met ons fantastische team hebben bereikt. Niet alleen hebben we een slim, duurzaam en betaalbaar huis ontworpen, maar ook zijn we een enthousiast team dat met elkaar vanuit verschillende disciplines het verschil weet te maken. Ik ben supertrots op het hele team dat een ongelooflijk doorzettingsvermogen heeft laten zien.”
Toonbeeld van samenwerking
Bas van der Veen, instituutsdirecteur Gebouwde Omgeving Hogeschool Utrecht: “Wij zijn als hogeschool heel erg trots op deze prachtige prestaties van deze tachtig slimme, enthousiaste studenten. Zij zijn het toonbeeld van hoe de HU vanuit verschillende disciplines samenwerkt om onderscheidende toepasbare innovaties tot stand te brengen.“ Het College van Bestuur van Hogeschool Utrecht feliciteerde het studententeam direct met hun behaalde prestaties.
2D modulair
Het belangrijkste aspect van het ontwerp is de modulariteit. De gestandaardiseerde elementen zoals het frame en het dak vormen de basis. Door die basiselementen is het mogelijk om onderdelen vast of los te koppelen, wat het huis gemakkelijk aanpasbaar maakt. Het woonhuis groeit mee met de woonwensen van de bewoners en door middel van massaproductie kunnen de basisonderdelen voordelig op de markt komen. Op deze manier is Selficient een duurzaam, innovatief en betaalbaar huis voor alle sociale klassen. Van de 100 haalbare punten, wist het team 80 punten binnen te slepen voor het architectonische vertoon en het aanpasbare concept.
Marktpotentieel
De jury noemde het concept ‘passend bij de wensen van de doelgroep’. Ook zouden de kosten haalbaar zijn voor verschillende sociale klassen. Hoe het huis in kan spelen op het wisselende Amerikaanse klimaat, werd in het bijzonder nog genoemd. De energiezuinigheid en de toegevoegde waarde voor de huizenmarkt werden hoog beloond met de tweede prijs.
Water efficiëntie
De zonnepanelen van het huis wekken de benodigde energie op. Deze energie wordt voor eigen gebruik opgeslagen in het huis. Als de bewoner energie over heeft, dan kan dit gedeeld worden met anderen. Binnen het huis wordt de tempratuur gereguleerd door een warmtepomp. De vloer is voorzien van buizen waar water door kan lopen, wat ervoor zorgt dat de vloer op een zuinige manier wordt verwarmd. De douche maakt gebruik van een uniek concept waarbij het verbruikte water wordt gefilterd om het vervolgens nogmaals te gebruiken. Dit efficiënte watersysteem werd beloond met de derde plek.
Selficient huis op het Utrecht Science Park
Het Nederlandse studententeam komt op 23 oktober terug in Nederland. Het is de bedoeling dat het Selficient huis na terugkomst in het najaar opnieuw wordt opgebouwd, dit keer op het Utrecht Science Park. Geïnteresseerden kunnen daar het duurzame huis komen bezichtigen. De Nederlandse bouwsector heeft al belangstelling getoond om het duurzame bouwconcept te implementeren. Het concept van het Selficient huis – flexibel, energieneutraal en betaalbaar – kan een serieuze bijdrage leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse woningbestand en bijdragen aan het behalen van de Nederlandse klimaatdoelstellingen.