PD-kandidaat Caroline Smeets over samenwerken aan zelfredzaamheid in de wijk
Met de professional doctorate (PD) biedt Hogeschool Utrecht een nieuwe beroepsopleiding waarmee we de grenzen in de beroepspraktijk verleggen. De eerste kandidaten zijn inmiddels gestart met hun doctoraatsprogramma bij de HU, waaronder in het domein Gezondheid & Welzijn. In dat domein zijn er grote uitdagingen, zoals het realiseren van een inclusieve en gezonde samenleving en het verminderen van gezondheids- en welzijnsverschillen tussen burgers onderling. Doctoraatskandidaat én wijkverpleegkundige Caroline Smeets: “Het begint allemaal bij een goed netwerk in de wijk.”
De zorg in de toekomst voor iedereen toegankelijk houden: dát is het maatschappelijk relevante vraagstuk dat als een rode draad door Carolines professionele leven loopt. “In 2010 maakte ik de overstap van neuroverpleegkundige in het ziekenhuis naar wijkverpleegkundige bij zorgorganisatie Careyn. Als wijkverpleegkundige kom ik achter de voordeur van mensen en heb ik gezien hoe belangrijk het netwerk rondom de cliënt is als het gaat om gezondheid. Hierbij kijk ik het liefst naar de veerkracht van de client en zo de omslag te maken van zorgen vóór naar zorgen dát. Daarom heb ik begin 2023 samen met een collega het initiatief voor het Preventief Actie Team (PAT) genomen. Het PAT loopt mee met wijkverplegingteams en begeleidt deze om cliënten zelfredzamer te maken vanuit een integraal perspectief. We kijken naar wat mensen en hun netwerken zelf kunnen, wat technologie kan betekenen en daarna pas naar wat wij als professionals kunnen doen.
Dit zorgt ervoor dat ook in tijden van personeelskrapte alle mensen de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben en dat de collega’s van het wijkteam hun werkplezier houden. Dat is belangrijk, want we zien dat er een schaarste is aan verzorgenden en verpleegkundigen in Nederland. Deze schaarste is niet alleen op te lossen door meer mensen op te leiden en in te zetten, maar ook door professionals uit zorg en welzijn anders op te leiden. Tijdens het PD-traject ga ik samen met cliënten en professionals uit zorg en welzijn een wijkgerichte netwerkaanpak ontwikkelen die de beweging stimuleert naar preventie, zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven.”
Onderzoekende professional
“De afgelopen tijd heb ik geleerd dat vooral verzorgenden en verpleegkundigen met praktische en efficiënte oplossingen komen die de zorg verbeteren. Kwantitatief onderzoek levert niet altijd het juiste handelingsperspectief op. Meten = weten klinkt goed, maar geldt niet altijd in de praktijk. Waar de universitaire PhD-kandidaat een professionele onderzoeker is, zijn wij juist onderzoekende professionals. Ofwel: wij onderzoeken niet waarom het kopje halfleeg is, maar hoe we het kopje weer vol kunnen krijgen. Ik kijk er ontzettend naar uit om te mogen gaan pionieren binnen dit doctoraatsprogramma!”
Professional doctorate aan de HU
Hogeschool Utrecht is gestart met de pilot professional doctorate. Daarmee introduceren we een nieuwe beroepsopleiding waarmee we de grenzen in de beroepspraktijk verleggen. De pilot is opgestart met de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Er doen tien hbo-instellingen mee aan de professional doctorate Gezondheid & Welzijn.
De HU ziet een doctoraatstraject in het hbo als een belangrijke en noodzakelijke toevoeging binnen het hogeronderwijsstelsel. De professional doctorate maakt een doorlopende leerlijn van Associate degree via bachelor en master tot doctorate in de beroepskolom mogelijk en helpt te voorzien in de toenemende behoefte aan hoogopgeleide professionals die in staat zijn complexe beroepsgerichte kennis- en ontwerpvragen op te pakken. Het PD-programma wordt dan ook nauw verbonden met het overige hbo-onderwijs.
"Waar de universitaire PhD-kandidaat een professionele onderzoeker is, zijn wij juist onderzoekende professionals"
Caroline Smeets is opgeleid tot neurologie verpleegkundige en startte haar loopbaan in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Sinds 2010 werkt ze bij Careyn als wijkverpleegkundige. Ook is ze ambassadeur voor de wijkverpleegkundige bij beroepsvereniging V&VN. In 2020 behaalde ze haar mastertitel aan de HU-opleiding Innovatie in Zorg en Welzijn. Haar professional doctorate-onderzoek is gesitueerd in het lectoraat Proactieve Zorg voor Thuiswonende Ouderen, onder promotorschap van lectoren Nienke Bleijenberg en Lia van Doorn en associate lector Lizet van Ewijk.
Tekst: Djaminah Clarkson-Danse