Lectoraat Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen
Ons onderzoek richt zich op het verbeteren van de gezondheid (fysiek, mentaal, sociaal) van mensen met een kwetsbare gezondheid. We ontwikkelen kennis en zorginnovaties voor zorgprofessionals om goede zorg te bieden in de wijkverpleging, eerstelijn, acute zorg en de transities daartussen. Door samen te werken met zorgprofessionals, patiënten en onderwijsinstellingen, zorgen we dat onze innovaties aansluiten bij de praktijk. We richten ons op vroegtijdige signalering, interventies en optimalisatie van zorg met als doel de kwaliteit van zorg op de juiste plek te bevorderen.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Binnen deze onderzoekslijn richten wij ons op:
- Het ontwikkelen van (slimme) technologie om vroegtijdige verslechtering van gezondheid te signaleren bij thuiswonende ouderen die een hoog risico hebben op het ontwikkelen van acute events, zoals SEH of ziekenhuisopname.
- Het ontwikkelen van effectieve data-gedreven interventies die bijdragen aan het optimaliseren van de zelfredzaamheid en zelfmanagement van ouderen.
- Het ontwikkelen van nieuwe instrumenten om vroegtijdige verslechtering van gezondheid te detecteren.
Projecten
Binnen deze onderzoekslijn richten wij ons op:
- De ontwikkeling van een anamnese-instrument voor verpleegkundigen op de ambulance en spoedeisende hulp om, naast de behandeling van het acute zorgprobleem, beter in te kunnen spelen op specifieke behoeftes van ouderen met een kwetsbare gezondheid.
- Doorontwikkeling en implementatie van de ConnectEM binnen de acute zorg setting (SEH en ambulancezorg).
- Definiëring van het concept ‘psychische ontregeling’ binnen de Acute zorg door middel van internationale Delphi-studie.
- Ontwikkeling van een wetenschappelijke kennisagenda rondom acute zorg voor ‘ouderen met een kwetsbare gezondheid’ en ‘psychisch ontregelde patiënten'.
Projecten
- psychisch ontregeld (pontac, pontac - 2, kennisagenda)
- discriminatie - pyschisch - somatiek
- delphi internationaal (concept, definitie)
In deze lijn richten we ons op het optimaliseren van zorg voor mensen met complexe multimorbiditeit tijdens transitiemomenten, dus bewegen tussen thuis, de acute zorg en het ziekenhuis. De focus ligt op het bieden van de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional, het optimaliseren van zelfmanagement in de keten, en acute zorg thuis.
Binnen deze onderzoekslijn richten wij ons op:
- Het verbeteren van zelfmanagement bij patiënten in de transitie van ziekenhuis naar huis.
- Preventie van niet-passende zorg in de laatste levensfase van ouderen die acute zorg nodig hebben.
Projecten
- Acute wijk in de regio
- Psychosociale zorg na beroerte (UPACT)
- ‘Function Focused Care’: bewegingsgerichte zorg in het ziekenhuis
Publicaties
- Advancing District Nursing Care Enriching evidence, embracing outcomes, and evolving through continuous learning
- Defining the concept of mental dysregulation in patients requiring ambulance and/or emergency department care: protocol for a Delphi consensus study
- Dossier Continuïteit van zorg | Bewegingsgerichte zorg
Onderwijs
We vertalen resultaten en bevindingen uit onze onderzoeken naar het onderwijs. Studenten van bijbehorende opleidingen (verpleegkunde, MANP, Verplegingswetenschap) zullen hierdoor kwalitatief hoogstaande zorg kunnen bieden aan patiënten.
“Samen met het lectoraat Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen werken we aan proactieve ouderenzorg. Het mooie is dat we zo kennis en kunde bundelen.”
Carin de Kok Huisarts en medisch directeur Coöperatie Huisartsen Utrecht Stad (HUS)
Samenwerking
In juni 2019 is de Academische Werkplaats Verpleegkunde in de wijk gestart: een innovatieve leer-werkomgeving voor verpleegkundigen in de eerstelijn. Het Lectoraat werkt hierin samen met Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, het Instituut Verpleegkundige Studies, de Leerstoel Verplegingswetenschap van de Divisie Julius Centrum UMC Utrecht, Careyn, AxionContinu en De Rijnhoven.
In 2022 is gestart met een Zorg Innovatie Centrum Acute Zorg op de spoedeisende hulp van het Diakonessenhuis. Daarnaast werken we intensief samen met het St. Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, 113 Suïcidepreventie, Stichting MIND, RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) en het NUZO (Netwerk Utrecht Zorg Ouderen).