Betrouwbaarheid van de ABI-CA bij kinderen met Niet Aangeboren Hersenletsel

De Acquired Brain Injury – Challenge Assessment (ABI-CA) is een motoriektest speciaal voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor kinderfysiotherapeuten is het van belang dat deze test betrouwbaar is in de dagelijkse praktijk zodat zij juiste uitspraken kunnen doen over motoriek en eventuele behandeling. Dat is waar dit project zich op richt.

Doel

In dit project willen we de betrouwbaarheid van de ABI-CA onderzoeken bij Nederlandse kinderen en jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel tussen de 7 en 23 jaar. Daarnaast willen we ook informatie ophalen over de haalbaarheid, interpretatie en toepasbaarheid van de ABI-CA in de Nederlandse praktijk.

Resultaten

We willen met dit onderzoek aantonen dat de ABI-CA betrouwbaar is bij Nederlandse kinderen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Daarnaast is de verwachting dat er belangrijke informatie wordt opgehaald die de onderzoekers kan helpen om de ABI-CA nog toegankelijker te kunnen inzetten in de dagelijkse praktijk van de kinderfysiotherapeut.

Looptijd

01 november 2024 - 30 augustus 2026

Aanpak

In dit onderzoek wordt de ABI-CA afgenomen bij ongeveer 25 kinderen in verschillende revalidatiecentra. Door live- en videoscoring te vergelijken, bepalen we de betrouwbaarheid. Met aanvullende vragenlijsten voor kinderen en kinderfysiotherapeuten halen we informatie op over de haalbaarheid.

Betrokken HU-onderzoeker

  • Manon Bloemen | onderzoeker | lectoraat Leefstijl en Gezondheid
    Manon Bloemen
    • Lector
    • Lectoraat: Bewegen en Opgroeien doe je Samen

Samenwerking met kennispartners

Prof. Dr. Virginia Wright, Bloorview Research Institute – Toronto Canada

http://hollandbloorview.ca/