Copiloot voor COPD

Twee piloten in een cockpit van een vliegtuig
Copiloot voor COPD is een app voor mensen met COPD die hen ondersteunt bij zelfmanagement. Copiloot helpt hen symptomen te monitoren en verandering te signaleren. Met een persoonlijk longaanval-actieplan worden zij geholpen bij het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment: learning by doing.

Doel

Wat is het doel van het project?

Copiloot voor COPD is ontwikkeld vanuit het promotieonderzoek van Yvonne Korpershoek in samenwerking met UMC Utrecht. Samen met collega Jaap Trappenburg van UMC Utrecht won Yvonne in 2017 met het idee voor Copiloot de Ureka Mega Challenge. In het huidige project is Copiloot inmiddels doorontwikkeld tot een gebruiksklare versie. Het doel is om Copiloot beschikbaar te stellen voor alle mensen met COPD in Nederland die Copiloot willen gebruiken als ondersteuning bij zelfmanagement.

Onze ambitie is dat alle mensen met COPD over de vaardigheden beschikken om zelf effectief hun ziekte te managen en zo substantiële invloed uit te oefenen op de grilligheid en progressie van de ziekte. 

Resultaten

Beoogde resultaten met het project:

  • Copiloot is ontwikkeld tot een gebruiksklare versie.
  • Copiloot is beschikbaar voor alle mensen met COPD in Nederland.
  • Copiloot wordt gebruikt door mensen met COPD, sluit aan bij de behoefte van de gebruiker, verbetert zelfmanagementvaardigheden van de gebruiker en leidt tot gezondheidswinst.

     

  • Looptijd

    04 maart 2021 - 31 december 2025

    Projectnieuws en evenementen

    Aanpak

    Om onze ambitie te realiseren werken we samen met UMC Utrecht, Topicus, DigiDok en Longfonds. We bundelen kennis en ervaring om Copiloot door te ontwikkelen tot een gebruiksklare versie en te introduceren in de markt. Copiloot is niet alleen een innovatieve applicatie, maar kent ook een baanbrekende introductieroute via de patiënt.

    Impact op het onderwijs

    Het project is een voorbeeld van hoe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek kunnen leiden tot een product dat daadwerkelijk in de praktijk gebruikt wordt. Het gebruikersgerichte ontwerp- en ontwikkelproces van Copiloot, waarbij zowel patiënten, zorgprofessionals, experts, ontwerpers en softwareontwikkelaars betrokken waren, wordt gebruikt als voorbeeld binnen het onderwijs van de bachelor Verpleegkunde. Het is belangrijk dat er in het onderwijs aandacht wordt besteed aan de rol die professionals kunnen hebben in het ontwikkelen van eHealth oplossingen, dat kritische reflectie op de onderbouwing van eHealth oplossingen wordt gestimuleerd en dat het onderwijs gericht is op het ontwikkelen van competenties die professionals nodig hebben om eHealth oplossingen te gebruiken in de dagelijkse praktijk.

    In de media

    Ask the expert #4: Copiloot app voor COPD patienten. Smarthealth.nl.


    In 2017 won Yvonne, samen met collega Jaap Trappenburg van het UMC Utrecht, de Ureka Mega Challenge met het idee voor de Copiloot app (destijds genaamd ‘Longaanval-app’).

    Betrokken HU-onderzoekers

    Samenwerking met kennispartners

    Voor dit project werken we samen met:

    UMC Utrecht
    Topicus
    Digidok
    Longfonds