Dat Smaakt naar Meer. Interprofessioneel samenwerken in voeding en mondgezondheid
Voeding en mondgezondheid hangen met elkaar samen. Immers, om goed te kunnen eten, is een gezonde, pijnvrije mond nodig en voor een goede mondgezondheid is een gezond voedingspatroon nodig. Diëtisten en mondhygiënisten geven aan dat zij graag beter gebruik zouden maken van elkaars expertise. Echter, zij weten op dit moment onvoldoende van elkaars deskundigheid en weten elkaar niet te vinden. Daarnaast geven beide beroepsgroepen aan dat ook andere professionals nodig zijn om tijdig problemen ten aanzien van voeding en/of mondgezondheid te signaleren.
Doel
Het doel van 'Dat Smaakt naar Meer' is het bevorderen van interprofessionele samenwerking tussen mondhygiënisten en diëtisten rondom voeding en mondgezondheid, wat leidt tot verbeterde zorg(preventie) en gezondheid
Resultaten
Dit project zal inzicht geven in:
• Bij welke doelgroepen/patiëntengroepen samenwerking tussen diëtisten en mondhygiënisten zinvol en gewenst is.
• Wat succesfactoren en barriers zijn voor het realiseren van samenwerking in de wijk op het gebied van voeding en mondgezondheid.
• De validiteit van de conceptvragenlijst uit het project Eten met lange tanden opgesteld voor thuiswonende ouderen ‘at risk’ voor slechte voedingstoestand en slecht mondgezondheid.
• Bij welke doelgroepen/patiëntengroepen samenwerking tussen diëtisten en mondhygiënisten zinvol en gewenst is.
• Wat succesfactoren en barriers zijn voor het realiseren van samenwerking in de wijk op het gebied van voeding en mondgezondheid.
• De validiteit van de conceptvragenlijst uit het project Eten met lange tanden opgesteld voor thuiswonende ouderen ‘at risk’ voor slechte voedingstoestand en slecht mondgezondheid.
Resultaten worden gedeeld met het werkbveld en het onderwijs.
Looptijd
01 januari 2023 - 31 december 2025
Aanpak
In dit project bundelen mondhygiënisten en diëtisten hun krachten om de zorg rond voeding en mondgezondheid te verbeteren. Ze vormen duo’s die inzicht krijgen in elkaars expertise en vraagstukken op het gebied van voeding en mondgezondheid in hun regio/wijk. Daarnaast onderzoeken ze hoe ze samenwerking kunnen bevorderen en valideren ze een conceptvragenlijst voor risico-inschatting bij ouderen.