Data Nurse datagedreven werken in de wijk

De druk op de wijkverpleging neemt toe. Zelfredzaamheid van cliënten kan deze druk verlichten, maar zorgprofessionals krijgen onvoldoende steun om dit te bereiken. Data Nurse ondersteunt verpleegkundigen op een datagedreven manier door waardevolle inzichten uit cliëntendossiers te benutten om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en de zorg te verbeteren.

Doel

Data Nurse werkt aan het opzetten van een lerend zorgsysteem, waarin zorgprofessionals in de wijkverpleging met elkaar kunnen leren van reeds geregistreerde zorggegevens om de zelfredzaamheid van hun cliënten te vergroten. Patiënten, mantelzorgers, verpleegkundigen en onderzoekers werken samen in dit project om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

Resultaten

  • De wensen en behoeften van professionals in kaart brengen voor het werken met data.
  • Een verpleegkundig dashboard gericht op de praktijk, waarmee de zelfredzaamheid van cliënten gemonitord kan worden en suggesties worden geboden om de zelfredzaamheid van cliënten te verbeteren.
  • Een samen beslishulp, waarmee cliënten zelf kunnen aangeven wat voor hen belangrijk is om naartoe te werken.
  • Een lerend zorgsysteem, waarin professionals van zowel de data als van elkaar kunnen leren om de zorg te verbeteren.
  •  

    Looptijd

    21 september 2021 - 01 september 2025

    Aanpak

    Wensen en behoeften worden in kaart gebracht middels focusgroepen en interviews. Daarnaast wordt de samen-beslis hulp voor de wijkverpleging gespecificeerd en een dashboard ontwikkeld om het leren van data mogelijk te maken. Vervolgens wordt een complexe interventie ontwikkeld, waarin het samen beslissen en het leren van data belangrijke onderdelen zijn. In een pilot studie komen alle elementen bij elkaar om de effectiviteit van de interventie te onderzoeken.

    Impact voor het onderwijs

    In dit project worden ontwikkelde E-learnings en trainingen beschikbaar gesteld voor de klinische praktijk en het onderwijs. Er wordt samengewerkt met organisaties uit de praktijk en wetenschap. De resultaten worden daarnaast openbaar gedeeld via publicaties. De Hogescholen Utrecht en Amsterdam integreren de bevindingen in hun curricula. Ten slotte worden studenten betrokken bij data-collectie en evaluatie.

    Dit project is gefinancierd door ZonMw:
    Subsidieaanvragen onderzoeksprojecten Verpleging en Verzorging - Essentiële zorg
    Projectnummer: 10040022010003

    In de media

    Artikel Omahasystem

    Artikel ICT Health

    Artikel ZonMW

    Betrokken HU-onderzoekers

    Wil je samenwerken of heb je een vraag?

    Jessica Veldhuizen | onderzoeker | lectoraat Chronisch Zieken

    Jessica Veldhuizen

    • Promovendus
    • Lectoraat: Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen