Dynamische diagnostiek met VR bij afasie
Stel: je bent op vakantie in Frankrijk. Je staat bij een bakkerij met 15 mensen achter je in de rij. Je voelt de tijdsdruk en daardoor schieten de woorden tekort: je kunt de boodschap niet goed overbrengen. Voor mensen met afasie is dit de dagelijkse realiteit.
Doel
Het ontwikkelen van een proof-of-concept van een tool om dagelijkse communicatie te kunnen ‘meten’ met behulp van virtual reality (VR). VR kan op een zeer gecontroleerde manier dynamische, complexe communicatiesituaties simuleren die lijken op de echte wereld. Het maakt simulatie mogelijk van realistische communicatieve interacties tussen een persoon met afasie en een door de computer gegenereerde avatar, inclusief verbaal en non-verbaal gedrag. Het maakt ook manipulatie mogelijk van factoren, zoals tijdsdruk.
Betrouwbare diagnostiek- en behandelprotocollen helpen mensen met afasie beter te communiceren en deel te nemen aan de samenleving. Het (klinisch) kunnen testen van de alledaagse communicatievaardigheid blijft echter een uitdaging. Er is dringend behoefte aan een betrouwbaar, ecologisch valide instrument om de alledaagse communicatievaardigheid, oftewel de functionele communicatievaardigheid, te kunnen testen.
Resultaten
Een proof-of-concept van een tool om dagelijkse communicatie te kunnen ‘meten’ met behulp van virtual reality (VR).
Looptijd
01 mei 2023 - 01 april 2025
Aanpak
In co-creatie met mensen met afasie en logopedisten wordt de tool ontwikkeld.
Impact voor het onderwijs
Dit project draagt bij aan betere en meer betrouwbare diagnostiek voor de logopedische praktijk, en het onderwijs.
Cofinanciering
NWO, Nederlandse Nationale Onderzoeksagenda, kleine projecten voor NWA-routes 21/22, NeuroLabNL: het ultieme living lab voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek.