Future probing: betekenisvol innoveren

Posterpresentatie

De veranderingen die op ons afkomen, bijvoorbeeld digitalisering en de energietransitie, brengen vragen en onzekerheid met zich mee over de toekomst. Hoe kunnen we die toekomst begrijpen en ermee omgaan Een ontwerpende aanpak voor toekomstverkenningen kan helpen.

Doel

Hoe kunnen organisaties toekomstverkenningen verbinden met adaptief anticiperend handelen in het heden om betekenisvol te innoveren in de huidige veranderlijke wereld? Het onderzoek draagt bij aan de kennisontwikkeling over adaptieve organisaties. Ook worden er tools ontwikkelt voor de praktijk.

Resultaten

Dit onderzoek loopt nog. Na afloop vind je hier de resultaten.

In de praktijk

De inspiratie voor dit onderzoek ontstond tijdens een aantal toekomstverkenningen waarin de ontwikkeling van future probes centraal stonden: Future Health Battle in 2014, Urban Futures Lab in 2015 en Healthy Inclusive City Challenge 2016. Tijdens meerdaagse interactieve programma’s werkten teams met o.a. studenten en beleidsmakers samen aan provocatieve “wat als” -vraagstukken. Deze werden omgezet in visuele ‘probes’; verbeeldingen die een concrete impressie geven van een mogelijke toekomst.  

Probes zijn vaak speculatieve producten of diensten, maar zonder de intentie om ze in productie te nemen. Ze bieden de mogelijkheid om te leren van de toekomst door discussies te voeren met betrokkenen over de (on)wenselijkheid van dit soort toekomstige ontwikkelingen. De onderzoeken leveren altijd inzichten op in waarden en drijfveren. 

Download de volgende publicaties voor een indruk en overzicht van Urban Futures Lab en Future Health battle.

Download publicatie Urban Futures lab

Download publicatie Future Health Battle

Bekijk ook de video's voor een sfeerimpressie.

Video Urban Futures lab

Video Healthy Inclusie City Challenge 

Looptijd

01 april 2019 - 01 april 2023

Aanpak

Future probing zet verbeeldingskracht en systemisch ontwerpen zodanig in dat betrokkenen van een innovatievraagstuk mogelijke toekomsten daadwerkelijk ervaren. Met deze ervaring en bijbehorende inzichten, kunnen innovaties in het heden betekenisvoller worden vormgegeven. We gaan onderzoeken hoe deze complexe processen precies werken.

Nieuws

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

De onderzoeker is externe PhD-kandidaat van de Radboud Universiteit Nijmegen, onder supervisie van Professor dr. Kristina Lauche van het Instituut voor Management Research.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?