Levend verlies
Onderzoek naar levend verlies (chronic sorrow): terugkerende gevoelens van pijn, verdriet en verlies waar je mee te maken kunt krijgen als je een kind hebt met een beperking. Hoe zien de ervaringen van ouders eruit, hoe ontwikkelen die zich en hoe kunnen professionals ouders ondersteunen?
Doel
Doelen van dit onderzoek zijn:
- Het beter begrijpen van chronic sorrow van ouders
- Het doen van aanbevelingen over manieren waarop professionals ouders kunnen ondersteunen
- Het doorontwikkelen van het begrip ‘chronic sorrow’
Beoogde resultaten
- Betekenisvolle verhalen van ouders en professionals
- Dialoog tussen ouders en professionals
- Aanbevelingen voor professionals
Relevantie
Uit het onderzoek volgen aanbevelingen voor de beroepspraktijk. Studenten en professionals leren wat zij kunnen doen om beter aan te sluiten bij gevoelens van levend verlies van ouders met een kind met een beperking of chronische aandoening.
Looptijd
17 augustus 2020 - 17 augustus 2024
Aanpak
Overkoepelend kader: participatief actieonderzoek. Daarbinnen interpretatief fenomenologisch onderzoek naar ervaringen bij ouders en professionals van levend verlies. Gevolgd door verhalenworkshops tussen ouders onderling en ouders en professionals samen.
Podcasts
Samen met een moeder van een zoon met een ernstig meervoudige beperking maakt Edith Raap sinds 2019 de podcastserie Levend Verlies, over terugkerende gevoelens van verdriet en rouw bij ouders van een kind met een beperking of chronische aandoening.
Luister ook onderstaande aflevering van de serie Lessen uit #HUonderzoek, waarin Edith vertelt over haar onderzoek. Ook te vinden via je favoriete podcastapp.
Betrokken HU-onderzoeker
Samenwerking met kennispartners
Professionals van Gemiva SVG en ouders (1 afgevaardigde van OuderInzicht) maken deel uit van de onderzoeksgroep.