Lectoraat Wonen en Welzijn
Hoe kan duurzaam wonen en welzijn van burgers worden bevorderd? Wat is de rol daarbij van burgers zelf en van (in)formele netwerken? Het Lectoraat Wonen en Welzijn heeft bijzondere aandacht voor individuen en groepen in kwetsbare situaties; voor wie passende huisvesting, adequate zorg of ondersteuning en een volwaardige plek in onze samenleving geen vanzelfsprekendheden zijn.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Dakloosheid is lang niet altijd zichtbaar. Het lectoraat introduceert daarom de eerste telling van dak- en thuisloosheid in Nederland aan de hand van de ETHOS Light-definitie. De telling geeft inzicht in de aantallen en profielkenmerken van dak- en thuisloze mensen in de deelnemende gemeenten en brengt naast zichtbare dak- en thuisloosheid ook verborgen dak- en thuisloosheid in beeld. Beleidsmakers kunnen met de resultaten aan de slag om dakloosheid te voorkomen en uit te bannen.
Projecten
We zijn het landelijk expertisepunt rond bijzondere huisvestingsvormen waarin mensen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben samenwonen met andere bewoners en waarin gemeenschappelijkheid en burencontact een rol spelen. In deze woonprojecten speelt de samenwerking tussen bewoners, professionele ondersteuners en initiatiefnemers vanuit woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten een belangrijke rol.
Projecten
Samen met maatschappelijke partners en betrokken burgers participeert het Lectoraat in kennis- en ontwikkelwerkplaatsen waarin gezocht wordt naar nieuwe manieren om formele zorg en informele steun te verbinden. ‘Hybride’ zorgarrangementen zijn van belang voor het ook in de toekomst kunnen blijven leveren van zorg aan kwetsbare burgers en zelfstandig wonende ouderen in buurten en wijken, met oog voor de grenzen daaraan.
Projecten
Publicaties
- Goede buren. Lessen uit gemengde woonprojecten in Utrecht
- Eerst een thuis in regio Utrecht Ervaringen met een nieuwe aanpak van dakloosheid
- Iedereen telt mee! Resultaten tweede Ethos-telling van dak- en thuisloosheid in 55 gemeenten
Onderwijs
Lectoraatsleden geven de leergang Housing First in samenwerking met Housing First NL en leergang Gemengd Wonen. Verder zoekt het lectoraat regelmatig de samenwerking op met Social Work, Verpleegkundige Studies, de Master Community Development en de HU-brede vakgroep ethiekdocenten en andere lectoraten en instituten.
“Met wonen als startpunt en maatwerk kom je tot nieuwe oplossingsrichtingen, bijvoorbeeld in begeleiding of type woningen & woonvormen voor mensen in kwetsbare posities.”
Lia van Doorn Lector
Samenwerking
Wij werken samen met een breed palet van samenwerkingspartners uit beroepspraktijk, wetenschap en onderwijs. Een greep daaruit: De Tussenvoorziening, Armoedecoalitie Utrecht, Valente, Platform 31, Woningcorporatie Portaal, Woonin, Housing First, Kansfonds, HVO Querido, Gemeente Utrecht, VNG, GGDrU, Trimbos, Kennisnetwerk: Onderzoek dakloosheid, Kennisplatform Utrecht Sociaal, kenniswerkplaats Samen Omgaan met Onbegrip, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit en FEANTSA.