ORANGE FORCE: ORal ANd GEneral health For OldeR people’s CarE

orange flower
De zeven Nederlandse onderwijsinstellingen voor mondzorg- en tandheelkunde hebben hun krachten gebundeld in ORANGEHealth. Deze zeven partners zijn initiatiefnemers van een meerjarig programma waarin zij samen met publieke en private partijen de toekomst van (mond)zorg en (mond)gezondheid vormgeven, met speciale aandacht voor preventie, de juiste zorg op de juiste plek, interprofessionele samenwerking en aandacht voor kwetsbare groepen. Orange FORCE is een kickstart project van het consortium Orange Health en richt zich op de (mond)gezondheid van ouderen.

Doel

ORANGE-FORCE richt zich op de groep ouderen die risico loopt op kwetsbaarheid, systemische-, chronische- en mondziekten. Indien tijdig onderkend, kunnen gezondheidscomplicaties (en kosten) vermeden en/of verminderd worden terwijl hun kwaliteit van leven verbetert.

Resultaten

ORANGE-FORCE biedt oplossingen voor risicolopende ouderen door: 

  • Verbetering van de mondzorg bij thuiswonende ouderen
  • Verbeteren van de samenwerking tussen mondzorg- en zorgprofessionals
  • Het ontsluiten en koppelen van mond- en algemene gezondheidsgegevens als leidraad voor monitoring
  • Ontwikkeling van nieuwe technologieën en preventieve benaderingen voor ouderen 
  • Het ontwikkelen van ondersteunende technologie om tekenen van orale en systemische ziekten in een vroeg stadium te identificeren 

     

Looptijd

01 maart 2022 - 28 februari 2026

Aanpak

ORANGE-FORCE voert dit project uit langs drie onderzoekslijnen: 

1.Field labs waarin (mond)zorgprofessionals (mond)zorg verlenen, veranderingen in mond- en algemene gezondheid monitoren, diagnostische instrumenten testen en door interprofessionele samenwerking tot de juiste aanpak en interventies komen. 

2. Het beschikbaar maken en verbinden van (mond)-gezondheidsdata, daardoor relaties kunnen leggen tussen data zodat tandartsen en mondhygiënisten informatie kunnen uitwisselen met de eerstelijnszorg, en

3. Het meten en monitoren van het orale ecosysteem om verbanden te kunnen leggen tussen klinische verschijnselen en speekseldata, maar ook om metingen te verrichten aan het orale ecosysteem en beslissingsondersteunende tools voor interventies te ontwikkelen.  

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

Wil je samenwerken of heb je een vraag?