Lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Ons onderzoek en onderwijs richten zich op het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en groene energie voor de productie en het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor bestaande materialen. Binnen deze lijn wordt onderzoek verricht naar de conversie van biomassa naar biomaterialen en biobrandstoffen, en de ontwikkeling van bioplastics (biobased en biologisch afbreekbaar) en 'green chemistry'strategieën voor het recyclen van bestaande kunststoffen en het ontwerpen van veilige chemicalien.
Projecten
In ons onderzoek en onderwijs streven we naar het volledig sluiten van de watercyclus. Onze focus ligt op het produceren van hoogwaardig gezond, veilig en duurzaam drinkwater, waarbij we speciale aandacht besteden aan schadelijke stoffen (pesticiden, PFAS) en klimaatadaptatie. In samenwerking met bedrijven, overheden en kennisinstellingen (KWR) werken we aan het ontwikkelen van een toekomstvisie voor ons drinkwater.
Deze onderzoekslijn betreft de transitie van de verfijning, vervanging en vermindering van proefdierenleed naar proefdiervrije innovaties. Hierbij ligt de nadruk op het ontwikkelen van humaan-fysiologisch relevante onderzoeksmodellen, die in staat zijn om antwoorden te geven op vraagstukken binnen de toxicologie. We richten ons op slimme combinaties van testmethoden zoals celkweken, stamcel-organoiden, de nematode C.elegans en computer simulaties om de schadelijke effecten van stoffen te bepalen.
Projecten
In onze projecten onderzoeken we hoe recente leefstijl concepten (bewegen is gezond), en nieuwe non-invasieve diagnostische meet-methoden (speeksel onderzoek) toegepast kunnen worden om fitheid van kankerpatienten of gezondheid van- mensen met overgewicht kunnen verbeteren. In ons onderzoek maken we gebruik van innovatieve immunologische en microbiologische analyse technieken.
Projecten
- Speeksel-amylase en het ontstaan van overgewicht
- Immuunfunctie tijdens peoperatieve training bij kanker
In ons onderzoek en onderwijs streven we naar toepassing van geavanceerde analytisch chemische en biologische technieken om innovaties mogelijk te maken in het gezondheid en voedingsdomein. We onderzoeken zowel gunstige als potentieel schadelijke effecten van natuurlijke stoffen met name op de darmen en het afweersysteem. Samenwerkingen met onze partners (start-ups en gevestigde bedrijven, andere kennisinstituten) zijn gericht op thema’s zoals voedselveiligheid, eiwittransitie, en de ontwikkeling van innovatieve productiemethoden voor geneesmiddelen.
Mem4Chem
ProjectMem4Chem staat voor ‘membranes for chemical process innovation’. In de chemische procesindustrie worden membranen nog maar beperkt gebruikt, terwijl toepassing ervan vele voordelen zou kunnen bieden. Door membraanfiltratie toe te passen kunnen die processen veel efficiënter en duurzamer worden.
De waarde van Vital Tissue
ProjectIn dit project gaan we het grote publiek informeren en betrekken bij biomedisch onderzoek: in het bijzonder de (on)mogelijkheden van het gebruik van menselijk weefsel. Menselijk restweefsel blijft over na operaties en wordt anders weggegooid. In wetenschappelijk onderzoek wordt steeds vaker menselijk restweefsel gebruikt in plaats van dierproeven.
Publicaties
- Beyond Animal Testing Index: Benchmarking Tool for a World beyond Animal Testing
- Development and internal validation of a multivariable prognostic model to predict chronic pain after a new episode of non-specific idiopathic, non-traumatic neck pain in physiotherapy primary care practice
- Report of the First ONTOX Stakeholder Network Meeting: Digging Under the Surface of ONTOX Together With the Stakeholders
Onderwijs
Het lectoraat werkt in de vijf onderzoekslijnen nauw samen met de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) en Chemische Technologie. Deze thema's komen terug in het onderwijsprogramma van Life Sciences, Chemie en Chemische technologie en de andere opleidingen van Hogeschool Utrecht. Projectmatig werken we met onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk samen aan innovatieve methoden en analyses in het Innovatielab Life Sciences en Chemistry.
“Onderzoek en onderwijs worden beiden gedreven door nieuwsgierigheid. Zeker in de praktijk van het laboratoriumonderzoek zijn ze niet los van elkaar te zien.”
Cyrille Krul Lector Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry
Samenwerking
In het Innovatielab werken we nauw samen met bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen. Met de samenwerking met professionals uit de beroepspraktijk blijft het onderzoek en onderwijs relevant en actueel, het houdt onze docenten en onderzoekers fris en levert vooral mooie projecten op met een concrete toegevoegde waarde voor de partners.
Onze lectoren en onderzoekers
Patrick Baesjou
Docent-onderzoeker Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry, Nieuwe Energie in de Stad Bekijk profielMeer informatie
Wil je meer weten over het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry?