OudFIT - Fit door valpredictie

koppel op het strand
Valongelukken zijn een groot én groeiend probleem onder thuiswonende ouderen. Ze vormen een acute bedreiging voor een zelfredzaam leven. ‘Valpreventie’ is effectief om het valrisico en daarmee het aantal valongelukken te verkleinen. Slechts een klein deel van de ouderen neemt deel aan valpreventie. Dit komt onder andere doordat mensen pas laat bewust worden van hun verhoogde valrisico. Valpredicatie kan bijdragen aan het tijdig inzetten van valpreventie. 

Doel

Het doel van OudFIT is inzicht krijgen in de haalbaarheid van het automatisch monitoren van loopsnelheid, om zo laagdrempelig vorm te geven aan valpredictie in de wijk bij pré-kwetsbare ouderen.

Resultaten

  • Een getest prototype van een technologische oplossing die laagdrempelig ingezet kan worden door thuiswonende ouderen om hun loopsnelheid te monitoren. 
  • Inzicht in haalbaarheid om dit prototype toe te passen in de wijk voor valpredictie, vertaald naar een praktisch implementatieplan. 
  • Intensivering bestaande, regionale samenwerkingsverbanden op het gebied van valpreventie in de keten 
  • Verbinding van onderwijs en praktijkgericht onderzoek over de grenzen van het eigen domein (fysiotherapie en ICT)
 

Looptijd

01 oktober 2021 - 01 juli 2023

Aanpak

In de eerste fase van het project wordt een, voor dit project specifieke, app ontwikkeld die GPS-data uit sensoren van een IOS/Android-based mobiele telefoon kan uitlezen en hieruit loopsnelheid kan berekenen. Ook wordt een gebruikersinterface ontwikkeld voor het weergeven van de loopsnelheid. 

In de tweede fase wordt de ontwikkelde app getest onder de doelgroep. Eerst in een kleine groep op gebruiksvriendelijkheid en haalbaarheid, daarna in een grotere groep om betrouwbaarheid en validiteit te kunnen meten ten opzichte van huidige manieren op loopsnelheid te meten. 

De derde fase van het project is gericht op het genereren van aanbevelingen voor implementatie.

Relevantie

Dit onderzoek heeft de volgende meerwaarde voor de praktijk:

  • De huidige wijze van het monitoren van loopsnelheid vindt plaats in een laboratoriumsetting en is niet volledig realistisch voor loopsnelheid in het dagelijks leven.
  • Monitoring van loopsnelheid inclusief een indicatie voor ‘actie’ wordt nu pas gedaan als ouderen al onder behandeling zijn van een fysiotherapeut 
  • De app wordt beheerd door de burger, die zelf kan bepalen met wie hij zijn gegevens deelt. Dit maakt dat álle zorgverleners kunnen profiteren van dit project.
 

 

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Samenwerking met kennispartners

Wilt u samenwerken of heeft u een vraag?

Di-Janne Barten | onderzoeker | lectoraat Innovatie van Beweegzorg

Di-Janne Barten

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Innovatie van Beweegzorg