Lectoraat Innovatie van Beweegzorg
We richten ons op het optimaliseren van de fysieke activiteit, fitheid en zelfredzaamheid van mensen thuis, in de wijk, en rond ziekenhuisopnames. We kijken hoe we als beweegzorgprofessionals samen met andere professionals én patiënten de zorg kunnen innoveren. Gedragsverandering en implementatie zijn belangrijke elementen in ons onderzoek.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Binnen de beweegzorg kunnen nieuwe technologieën zoals apps, sensoren, wearables en virtual reality de patiënt zelfredzamer maken. Wij onderzoeken op welke manier en bij welke patiënt technologie zinvol gebruikt kan worden. Dit doen we door behandelingen waarbij technologie geïntegreerd wordt (blended care) te ontwikkelen, evalueren en te implementeren.
Projecten
Veel liggen en weinig bewegen tijdens ziekenhuisopnames is schadelijk, met name voor oudere en kwetsbare patiënten. Toch wordt 90% van de tijd overdag liggend en zittend doorgebracht. Te weinig beweging zorgt ervoor dat de fysieke conditie van patiënten onnodig achteruitgaat en dat het herstel van een ziekenhuisopname langer duurt.
Wij implementeren bewegen als standaard zorg voor, tijdens en na ziekenhuisopname, zodat patiënten hun fitheid en zelfredzaamheid kunnen optimaliseren. Hierbij staat de komende jaren de implementatie van beweegmonitoring als standaard zorg centraal.
Projecten
Steeds meer zorg verplaatst zich naar de wijk, dichtbij de plaats waar mensen wonen en werken. Fysiotherapeuten en oefentherapeuten hebben als beweegzorgprofessionals een belangrijke rol bij het optimaal laten functioneren van mensen in hun eigen leefomgeving. Zij leveren goede zorg aan diverse doelgroepen, in alle levensfasen. Belangrijk is de samenwerking met andere professionals in de wijk. Beweegzorgprofessionals worden uitgedaagd om hun expertise goed zichtbaar te maken aan de burgers en professionals om hen heen via een heldere profilering en passende innovaties. Zo kunnen ze werkelijk waarde toevoegen aan zorg in de wijk en een goede prijs ontvangen voor hun inzet.
Projecten
Deze onderzoekslijn legt zich niet alleen toe op vragen uit de beweegzorg, maar bedient de breedte van het toepassingsgebied van het kenniscentrum Gezond & Duurzaam Leven. Veel van de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan hebben immers rechtstreeks te maken met ons gedrag. Op het gebied van gezondheid zijn de belangrijkste bedreigingen voor levensverwachting en kwaliteit van leven gedragsgerelateerd; denk aan de gevolgen van roken, ongezond eten en onvoldoende bewegen. Ook het welzijn van onze planeet is afhankelijk van ons gedrag. Om de klimaatverandering te stoppen of op zijn minst in beheersbare banen te leiden, is een flinke omslag in ons handelen noodzakelijk. Overkoepelende vraag binnen deze onderzoekslijn is: hoe kunnen hbo-opgeleide professionals gedragsinzichten toepassen voor een meer gezonde en duurzame leefstijl van burgers, patiënten en consumenten?
Projecten
Goed slapen beter revalideren
Projecte-Valpreventie
ProjectMet dit project willen wij via een blended interventie bijdragen aan het voorkomen van valongelukken bij thuiswonende 65-plussers.
Publicaties
- Barriers and Facilitators to the Implementation of Digital Health Services for People With Musculoskeletal Conditions in the Primary Health Care Setting
- Development and internal validation of a multivariable prognostic model to predict chronic pain after a new episode of non-specific idiopathic, non-traumatic neck pain in physiotherapy primary care practice
- Identification of subgroups of patients with oesophageal cancer based on exercise intensity during prehabilitation
Onderwijs
Opgedane kennis vindt een weg in de curricula van de bachelor- en masteropleidingen Fysiotherapie en Oefentherapie aan de HU. Studenten en docenten participeren binnen de projecten van het lectoraat. Binnen de Academische Werkplaats Fysiotherapie (AWF) participeren studenten ook in onderzoek of ze lopen stage bij LRJG.
“De focus van het lectoraat sluit naadloos aan op de visie van beroepsvereniging KNGF: het bevorderen van het dagelijks functioneren van mensen.”
Brechtus Engelsma Bestuurslid Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
“De focus van het lectoraat sluit naadloos aan op de visie van beroepsvereniging KNGF: het bevorderen van het dagelijks functioneren van mensen.” Brechtus Engelsma Bestuurslid Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
De focus van het lectoraat Innovatie van beweegzorg sluit in die zin naadloos aan op de visie van het KNGF. Immers, het onderzoek richt zich op het bevorderen van het dagelijks functioneren van mensen. KNGF programma’s waarin we samenwerken met het lectoraat zijn het programma Beweegzorg en het programma Intramuraal. Daarnaast bestaat er een samenwerking op het overkoepelende thema eHealth”.
Samenwerking
Alle onderzoekers werken ook binnen de onderzoeksgroep Fysiotherapiewetenschap van UMC Utrecht. Binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie werken we samen met de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG), Fontys Paramedische Hogeschool en UMC Utrecht. Fysiotherapeuten, huisartsen en verpleegkundigen werken hier samen in zorg, onderzoek en onderwijs.
Onze lectoren en onderzoekers
Nieuws
-
Nauwelijks verschillen tussen praktijk met of zonder medewerkers: bedrijfsresultaat verbeterd, investeringsbereidheid gedaald
-
Te hoge werkdruk, te weinig innovatie en scherpe tweedeling in de fysiotherapie
-
Onderzoek AI-ondersteunde zelfmanagementaanpak voor heup- en knie-artrose ontvangt ruim 2 miljoen subsidie