Prototype Building Energy Management System voor Hoogbouw
Doel
Het doel van dit project is ervaring opdoen met de installatie van het systeem in de praktijk en het ontwikkelen en toepassen van slimme regeltechnieken om het systeem betrouwbaar en efficiënt te maken om zo energie te besparen en netcongestie te verminderen zonder verlies van comfort.
Resultaten
Het resultaat waarop gestuurd wordt is het realiseren van een prototype van de ‘Bravo’ met bijbehorende ‘Foxtrot’ welke ingezet kan worden bij bestaande en nieuwe appartementencomplexen.
Looptijd
01 september 2024 - 31 mei 2026
Aanpak
Fase 1 omvat de ontwikkeling van een regel methodiek. In fase 2 wordt deze geïmplementeerd en getest op een verbeterd Bravo-prototype op een geconditioneerde testlocatie. Op basis van de resultaten worden verbeteringen doorgevoerd, waarna in fase 3 wordt getest in een appartementencomplex.
De Bravo is een klimaatmodule bestaande uit een cascade van warmtepomp, zonnecollectoren en twee buffervaten (één voor verwarming en één voor warm tapwater). De bijbehorende Foxtrot is een data- en regelmodule waarmee de Bravo aangestuurd kan worden.
Impact op het onderwijs
De studenten van de HU Master Next Level Engineer spelen een rol bij het analyseren van de data. Daarnaast is de kennis die wordt opgedaan met dit project goed toepasbaar in het onderwijs voor de bachelors Werktuigbouwkunde, Built Environment, Electrical Engineering en de bij de HU in ontwikkeling zijnde bachelor Duurzame Energietransitie en -techniek.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Voor dit project werken we samen met Inside Out