Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad
Duurzaamheid is onderzoekspeerpunt van Hogeschool Utrecht. Ons lectoraat ontwikkelt en deelt kennis met bedrijven, instellingen, overheden en burgers om steden duurzamer en leefbaarder te maken. We richten ons daarbij op de energietransitie in de gebouwde omgeving en circulair bouwen, beheren, onderhouden en renoveren.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Om de energietransitie vorm te geven, zal per straat en per wijk moeten worden bekeken welke aanpak leidt tot optimale resultaten, waarbij bewoners zich ondersteund weten in hun keuzeproces en professionals het werk slim kunnen organiseren. In deze onderzoekslijn werken we samen met praktijkpartners aan bewonersgerichte oplossingen, waarbij we kiezen voor ontwerp in co-creatie.
Projecten
- One-Stop-Shop duurzaam renoveren
Als je woningen wilt renoveren naar energieneutraal of aardgasloos, moeten er vaak verschillende maatregelen worden gecombineerd. Middelen, tijd en capaciteit voor innovatie zijn beperkt, dus waar zet je op in? Hoe toekomstbestendig zijn bestaande renovatieconcepten voor individuele rijtjeswoningen? Hoe moet worden omgegaan met klimaatverandering? Ook zijn oplossingen nodig voor andere typen gebouwen, zoals flats.
Projecten
- Duurzame Energie Proeftuin
Bouwen is complex: er zijn veel producten en partijen bij betrokken. Er worden bovendien steeds hogere eisen gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van energie en circulariteit, keuzevrijheid voor eindgebruikers en aanpasbaarheid.
Om dit mogelijk te maken zijn nieuwe producten, processen, concepten en gereedschappen nodig. In het lectoraat ontwerpen we die in co-design. We bouwen voort op de laatste inzichten van onder andere systems engineering, integrale product-procesontwikkeling, organisatiekunde en risicomanagement.
Projecten
- Duurzame Energie Proeftuin
Energie positief gebied – USP als Living lab (PEDStepWise)
ProjectBinnen het Europese DUT-PED kader (Driving Urban Transitions for Positive Energy Districts) zijn we PED-StepWise gestart. Het doel is een energieneutrale of energiepositieve gebied creëren via een participatief stapsgewijs plan. We gebruiken drie gebieden als living labs.
GeLUK – Gezonde Leefomgeving Utrecht Kennisconsortium
ProjectDe missie van het GeLUK-consortium is om bedrijven in de regio Utrecht goede tools te bieden om bij te dragen aan en het versnellen van een duurzame en gezonde leefomgeving.
Energie in de Wijk
ProjectLangs verschillende kanalen halen participatieprofessionals inbreng op bij bewoners, maar door tal van redenen blijkt deze vaak moeilijk te verbinden aan interne processen van plan- en besluitvorming.
Publicaties
- Comparing the procurement and tendering process for electric buses in the Utrecht and Hamburg region
- Concerns of Owner‐Occupants in Realising the Aims of Energy Transition
- Integrale Energietransitie bestaande bouw IEBB Oplossingsrichtingen en Deelstrategieën voor Verduurzamen Gespikkeld Woningbezit
Onderwijs
Onze resultaten worden opgenomen in lesprogramma's van opleidingen in engineering, gebouwde omgeving en elders. Ook vormen onze resultaten aanleiding voor het ontstaan van nieuwe opleidingen. Zo levert de HU professionals af die kennis en skills hebben ontwikkeld om steden, wijken en gebouw(del)en energieneutraal en circulair te maken.
“De energietransitie kan niet worden opgelost door één kennisdomein, We zullen nieuwe manieren van planning moeten verkennen waarmee complexe opgaven interdisciplinair, fijnmazig en met meer draagvlak kunnen worden aangepakt.”
Mieke Oostra Lector Nieuwe Energie in de Stad