Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad
Duurzaamheid is onderzoekspeerpunt van Hogeschool Utrecht. Ons lectoraat ontwikkelt en deelt kennis met bedrijven, instellingen, overheden en burgers om steden duurzamer en leefbaarder te maken. We richten ons daarbij op de energietransitie in de gebouwde omgeving en circulair bouwen, beheren, onderhouden en renoveren.
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
Dit gebeurt onder andere door de doorontwikkeling van installatie/bouwconstructie-integraties en bijbehorende opname-, maak- en montageprocessen inclusief digitalisering. Met betrekking tot het laatste onder andere het verder oppakken van geodata voor laagdrempelige advies en versnelling bouwprocessen inclusief klantreis door BIM-tools. Dit kan uitmonden in digital twins.
Projecten
- One-Stop-Shop duurzaam renoveren
Onderzoeksvragen: Wat is de invloed van nieuwe systemen zoals extreme isolatie, decentrale ventilatiesystemen en lage-temperatuur afgiftesystemen op temperatuur, vochthuishouding, luchtverdeling? En wat zijn optimale configuraties en controlemechanismen om een gezond binnenklimaat te bewerkstelligen? Welke systemen zijn het meest robuust en gegarandeerd qua prestatie? Hoe kunnen de bouwfysische prestaties van diverse renovatiesystemen verder verbeterd worden?
Projecten
- Duurzame Energie Proeftuin
Daarbij wordt ook gekeken naar meer grootschalige energieopslag zowel thermisch (watervat, ondergrond/WKO, grondwater, oppervlaktewater, bouwschil) als elektrisch (batterij, EV, e-grid, power2heat) om zo lokaal gewonnen duurzame energie binnen de woning, gebouw of wijk te houden. Onderzoek gaat over type systemen, inpasbaarheid in en rond het gebouw, optimale dimensionering en mate van energetische autarkie en vermeden netbelasting op het elektriciteitsnet.
Projecten
- Duurzame Energie Proeftuin
In deze lijn vindt fundamenteel chemisch en fysisch onderzoek plaats aan biobased (half)producten voor met name isolatie, plaatwerk en coatings. Onderzoeksvragen: Hoe kunnen circulaire principes het beste worden ingezet om de milieuimpact te verbeteren van renovatiecomponenten? Welke alternatieven zijn er voor courant gebruikte fossiel stoffen om biobased materialen met elkaar te verbinden (binders), brandwerend te maken en waterafstotend? Hoe zouden deze kunnen worden toegepast? Hoe kunnen we de proof of concept van het lisdodde sandwichpaneel het beste doorontwikkelen?
ARV Renovatie innovaties
ProjectFYSIEK - Fysieke Eigenschappen Biobased Isolatiematerialen
ProjectSamen met onze partners Lectoraat Nieuwe Energie in de Stad, BioBased Factory, Building Balance en Gemeente Bunnik willen we een begin maken met het meten van fysische eigenschappen van biobased materialen, die noodzakelijk zijn voor een correcte en verantwoorde toepassing van deze materialen.
Palus Demos
ProjectPublicaties
- Comparing the procurement and tendering process for electric buses in the Utrecht and Hamburg region
- Concerns of Owner‐Occupants in Realising the Aims of Energy Transition
- Integrale Energietransitie bestaande bouw IEBB Oplossingsrichtingen en Deelstrategieën voor Verduurzamen Gespikkeld Woningbezit
Onderwijs
Onze resultaten worden opgenomen in lesprogramma's van opleidingen in engineering, gebouwde omgeving en elders. Ook vormen onze resultaten aanleiding voor het ontstaan van nieuwe opleidingen. Zo levert de HU professionals af die kennis en skills hebben ontwikkeld om steden, wijken en gebouw(del)en energieneutraal en circulair te maken.
“De energietransitie kan niet worden opgelost door één kennisdomein, We zullen nieuwe manieren van planning moeten verkennen waarmee complexe opgaven interdisciplinair, fijnmazig en met meer draagvlak kunnen worden aangepakt.”
Mieke Oostra Lector Nieuwe Energie in de Stad