SCreen & INtervene

Hoewel het aantal jeugddelinquenten in Nederland de afgelopen tien jaar is afgenomen, blijft het recidivepercentage van jeugddelinquenten en jongvolwassenen na gevangenisstraf hoog. Oftewel, een groot deel van de jongeren profiteert van goede forensische zorg, maar de effectiviteit van de forensische jeugdzorg heeft desalniettemin verbetering nodig.

Doel

Het SCIN-project heeft als doel de screening en interventie in de forensische jeugdzorg te verbeteren, door neurobiologische en neuropsychologische maten te integreren bij de standaard psycho-sociale maten.

Daarmee kan worden onderzocht welke biopsychosociale ontwikkelingspatronen geïdentificeerd kunnen worden. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om behandelaren te kunnen ondersteunen in de beslissingen over gepersonaliseerde interventieprogramma’s en de toepassing van het jeugdstrafrecht met een decision support tool.

Voor meer informatie zie: SCIN (Screen & Intervene) - NeuroLabNL

Het lectoraat richt zich hierin op het vergroten van biopsychosociale kennis van betrokken professionals. Ook zullen we een training ontwikkelen om professionals te scholen in het gebruik van de decision support tool.

Looptijd

01 oktober 2022 - 31 oktober 2028

Resultaten

Vanuit het lectoraat:

  • Vergroten we de biopsychosociale kennis van professionals
  • Ontwikkelen we een training voor het gebruik van de decision support tool
 

Aanpak

We gebruiken actieonderzoek om de biopsychosociale kennis goed aan te laten sluiten bij de wensen en behoeftes van de professionals.

Impact voor het onderwijs

Om het initieel onderwijs ook te laten profiteren, wordt het NeuroNetwerk opgericht. In dit netwerk leren professionals samen met studenten en docenten over biopsychosociale kennis van antisociaal en crimineel gedrag.

Betrokken HU-onderzoekers

Betrokken lectoraten

Wil je samenwerken of heb je een vraag?