Zij-instromers verbinden aan agrarische bedrijven zonder opvolger en/of verpachters van landbouwgronden.
De Living Labs Duurzame bedrijfsovername, is gericht op het opleiding- en coaching traject bij het begeleiden van duurzame bedrijfsovername. Met name op het optimaliseren van de infrastructuur voor ondersteuning in het traject van bedrijfsovername. Hierbij is niet alleen aandacht voor de generatie die een bedrijf overneemt, maar ook voor de generatie die een bedrijf overdraagt.
Doel
Dit onderzoek richt zich op het achterhalen van de factoren die van belang zijn om zij-instromers eerder en beter te kunnen koppelen aan agrarische ondernemers zonder opvolger of aanbieders van land- en tuinbouwgronden.
Harde en zachte kanten
Er is zicht nodig op de ondersteunings-behoeftes van de diverse groep zij-instromers. Ook zijn de verwachtingen van boeren zonder opvolger of grondaanbieders van belang. Er wordt naar de harde kanten - de economische en financiële afwegingen - maar ook naar de zachte kanten - sociaal-emotionele factoren en het opbouwen van relaties en netwerken - gekeken.
Resultaten
- Advies voor invulling toekomstig landelijk kennis- of praktijkcentrum voor agrarische bedrijfsopvolging.
- Gunningsfactoren huidige boeren om buitenstaanders te laten overnemen
- Routekaart voor diverse soorten zij-instromers
Bekijk ook de website ikwilboerworden.nl
Looptijd
01 september 2020 - 31 december 2021
Projectnieuws en evenementen
Aanpak
Met kwantitatieve en kwalitatieve methodieken worden ondersteuningsbehoeftes en bestaande aanbod in kaart gebracht. De ontbrekende aspecten worden geïdentificeerd met gebruikmaking van een gevalideerd model, deels bestaande vragenlijsten, interviewprotocollen en focusgroepen.
Betrokken HU-onderzoekers
Samenwerking met kennispartners
Uniek aan dit project is dat vijf bestaande matchingsplatformen van agrarische en niet-agrarische origine met elkaar samenwerken: 1. “Boer zoekt boer” van NAJK; 2. “Startersboerderij” van LTO-Noord; 3. “Landgilde” van Land & Co; 4. MKBase; 5. Bedrijventekoop