Tijdens de opleiding

Bijzonder aan deze opleiding is dat je je ervaring grotendeels in de praktijk opdoet. Je gaat namelijk een groot deel van de week aan de slag bij een bedrijf. Je werkt mee onder begeleiding van een bedrijfsmentor en een docent en ontwikkelt daarmee je logistieke leerdoelen. Daarnaast werk je binnen je bedrijf aan de praktijkopdrachten die je vanuit de opleiding krijgt. De theorie en vaardigheden worden besproken en geoefend op school. Wat je op school leert, kun je dus direct toepassen bij je bedrijf.

Vier studenten krijgen instructies bij de postsortering.

Inhoud van de opleiding Ad Logistiek Management

Je ontwikkelt een brede basis doordat je inzicht krijgt in de verschillende deelgebieden in de logistiek. Je bekijkt de goederenstroom aan de hand van de productie, distributie, dienstverlenend warehouse en retouren. Tijdens de opleiding werk je aan skills als projectmatig werken, communicatie in Nederlands, jezelf presenteren en samenwerken. Ook ga je in een projectteam aan de slag met een project.

In dit eerste semester ga je 3 dagen naar school en heb je 2 dagen zelfstudie. Daarnaast voer je 2 projectopdrachten uit bij verschillende bedrijven. Een typische lesdag ziet er zo uit:

  • Starten met uitleg en theorie (½ uur)
  • Praktijkopdracht (1 uur)
  • Kennis delen (1 uur)
  • Theorie (½ uur)
  • Praktijkopdracht (1 uur)
  • Kennis delen (1 uur)

Je maakt de overgang van logistiek naar supply chain management. Aan de hand van het integraal logistiek concept zoomen we in op grondvormen, besturing, informatiestromen en organisatieaspecten. De rol van inkoop in de supply chain krijgt ruim aandacht. Ook leer je hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je gedrag. Je leert te reflecteren en je gedrag bij te stellen wanneer dat nodig is. Tijdens dit blok doe je een traineeship bij een logistiek bedrijf. Met de traineeship ga je 3 dagen in de week werkplekleren. De overige 2 dagen ga je naar school.

Je gaat je verdiepen in e-commerce en wat daar allemaal op logistiek gebied bij komt kijken. Denk aan het goed organiseren van stadsdistributie. Belangrijk is ook het automatisch verwerken van data tussen de internetbesteller, de voorraad, het magazijn en de logistiek dienstverlener. Ook doe je een traineeship bij een logistiek bedrijf. Net als in het vorige semester is je week verdeelt in 3 dagen werkplekleren en 2 dagen school.

Je rondt je opleiding af in dit laatste semester, waarin alle geleerde theorie en vaardigheden uit de voorgaande blokken samenkomen. Je gaat dieper in op verbeterprocesmethoden, je leert Lean en Six Sigma te gebruiken als basis voor continu verbeteren. Je kijkt naar duurzaamheid binnen bedrijven, want efficiënte logistiek heeft een goede relatie met duurzaamheid. Minder brandstofverbruik leidt bijvoorbeeld tot minder CO2 uitstoot. Ook gaan we in op wat er komt kijken bij het doorvoeren van een verandering in een organisatie. Hoe zorg je er voor dat deze verandering blijvend voor een positieve vibe kan zorgen?

Je afstudeeropdracht voer je uit bij een bedrijf waar je 3 dagen in de week werkt. De andere dagen van de week ga je naar school en werk je individueel verder aan je opdracht.

Tijdens de opleiding Logistics Management: voorbeeld van een lessituatie
  • 60%Praktijk
  • 40%Theorie

Zelfstudie

10
uur per week
  • 70%individueel werk
  • 30%Groepswerk

Studiebelasting

40
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

    Tijdens de opleiding Logistics Management krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • hoorcolleges
    • werkcolleges
    • projectopdrachten
    • opdrachten en projecten voor externe opdrachtgevers
    • individuele reflectie

    Om je studievoortgang te bepalen maak je toetsen, verslagen en dossiers. Je geeft ook regelmatig een presentatie. In praktijksituaties bedenk je creatieve oplossingen voor problemen. Je doet onderzoek, spreekt experts en professionals en je toont je persoonlijke en professionele houding.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Persoonlijke begeleiding. Dat krijg je van je loopbaanbegeleider (lb’er). Met jouw begeleider bespreek je vorderingen en eventuele studieproblemen. Ook kun je bij hem terecht met vragen over je studie. Tijdens de startdagen aan het begin van je opleiding maak je al kennis met je studieloopbaanbegeleider.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

    Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

    Waarom Logistiek Management studeren bij de HU?

    • Veel leren in de praktijk

      Je loopt traineeships bij een bedrijf en bouwt werkervaring op. Zo leer je op school en in de praktijk.

    • Enthousiaste en ervaren docenten

      De docenten komen allemaal uit de logistieke branche en staan te popelen om jou de kneepjes van het vak te leren.

    • Toekomstbestendige opleiding

      De wereld verandert razendsnel door alle technologische ontwikkelingen. Dit heeft ook invloed op logistiek. Door ons grote netwerk in de praktijk spelen wij daar goed op in.

    Heb je nog vragen?