Tijdens de opleiding
In de opleiding Bedrijfskunde staat contact met het bedrijfsleven centraal. Je doet opdrachten met en voor bedrijven zodat je de theorie direct toepast in de praktijk. Daarnaast loop je meerdere stages tijdens de opleiding. Hierdoor leer je ook welke organisaties bij jou passen.
Inhoud van de opleiding Bedrijfskunde
In jaar 1 wordt de basis gelegd voor de opleiding en je gaat dan ook veel leren over de verschillende gebieden van Bedrijfskunde. De studie begint met het vak Inleiding in de Bedrijfskunde waar je veel leert over je rol als bedrijfskundige. Daarnaast krijg je vakken als Informatiemanagement, Procesmanagement, Marketing, Finance en Mens & Organisatie. Het jaar wordt afgesloten met het vak Build Your Business, waar je een ondernemingsplan schrijft. Naast kennis is er ook veel aandacht voor jou als mens (wie ben je?, wat kan je?) en leer je vaardigheden als presenteren, overleggen en onderzoek doen.
De vakken van jaar 1
Elk jaar bestaat uit vier blokken. In de eerste twee blokken (periode A en B) ga je vooral met individuele en duo-opdrachten aan de slag. In de tweede helft van het jaar (periode C en D) maak je kennis met projecten en ga je samenwerken in een projectgroep. In deze periode ga je ook zelf impact maken in de praktijk met een zelf gevonden opdracht. In deze opdracht staan jouw professionalisering en je eigen talenten en kwaliteiten centraal.
- Periode A
- Inleiding Bedrijfskunde
- Onderzoekend Vermogen
- Talent & Identiteit
- Periode B
- Mens & Organisatie
- Procesmanagement
- Talent & Identiteit
- Periode C
- Informatiemanagement
- Marketing
- Professionalisering & Impact
- Periode D
- Financieel Management
- Build Your Business
- Professionalisering & Impact
In het tweede jaar pas je de theorie toe op bedrijfskundige vraagstukken en ga je op stage.
In het eerste semester pas je de theorie vanuit het eerste jaar toe in de praktijk via echte casussen uit het bedrijfsleven. Je leert projectmatig werken en gaat aan de slag met de bijpassende vaardigheden, zoals effectief samenwerken en communicatie in een projectomgeving.
Tijdens het tweede semester loop je 4 dagen per week stage voor een periode van 3 maanden. Je kiest zelf bij welk bedrijf je dit doet, dus ga vooral voor een organisatie waar jij jezelf later wel ziet werken. Bijvoorbeeld op het hoofdkantoor van een modemerk, in de consultancy of op de marketingafdeling van een e-commercebedrijf. Op de overgebleven dag van de week volg je een vak op school. Zo doe je werkervaring op en voer je in de praktijk opdrachten uit voor de theorievakken. Na deze 3 maanden ga je aan de slag met je eigen profilering met keuzemodules.
De vakken van jaar 2
Ook dit jaar werk je aan het ontwikkelen van verschillende vaardigheden. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met gespreksvaardigheden, acquisitievaardigheden, communicatie en overtuigen. Daarnaast volg je per semester onderstaande vakken:
Eerste semester (periode A en B):
- Datagedreven besluitvorming
- Projectmanagement
Tweede semester (periode C en D):
- Impact in praktijk (stage)
- Profileringsruimte
- Professionele identiteit
Het tweede jaar is bedoeld om de theorie te kunnen koppelen aan de praktijk. Je leert dit te doen op een effectieve manier waarbij er, naast resultaat, ook aandacht en begrip is voor de andere stakeholders in het speelveld. Je leert jezelf nog beter kennen. Uiteraard spelen maatschappelijke thema’s hier ook weer een belangrijke rol.
In het derde jaar heb je het eerste halfjaar een vrije ruimte. Deze vul je in met een keuzeprogramma: een minor. Een minor kun je volgen aan de HU, maar het mag ook bij een andere onderwijsinstelling of zelfs in het buitenland. Of je vult deze ruimte met een pre-master, zodat je na je afstuderen direct een universitaire master kunt volgen. Dit is dus bij uitstek de mogelijkheid om je te verbreden óf juist te verdiepen in een onderdeel van Bedrijfskunde. Goed om te weten: voor een aantal masteropleidingen aan de HU ben je direct toelaatbaar.
In de tweede helft van het derde jaar ga je op strategisch niveau aan de slag. Je leert welke maatschappelijke ontwikkelingen er zijn en hoe deze organisaties beïnvloedden.
Daarnaast ga je advies uitbrengen aan een organisatie om via het verbeteren van processen, nieuwe organisatievormen of een andere strategie om te gaan met deze ontwikkelingen.
Daarnaast verdiep je je in verandermanagement, want eventuele adviezen dienen natuurlijk ook geïmplementeerd te worden én je leert hoe jij je verhoudt tot deze maatschappelijke ontwikkelingen.
De vakken van jaar 3
- Organisatie, strategie en performance
- Organisatie, gedrag en verandering
- Project Advies in Praktijk
In het derde jaar leer je waarde te creëren voor bedrijven en stakeholders. Je combineert theorie, praktijkervaring en moderne technieken om dit voor elkaar te krijgen. Waardecreatie gaat verder dan geld. Zo zijn duurzaamheid, exclusiviteit en tolerantie ook zaken die waarde vertegenwoordigen.
In de eerste helft van het jaar loop je in het eerste semester vier dagen per week stage. Je helpt bedrijven als junior projectleider bij het uitrollen en invoeren van innovatieve oplossingen en verbeteringen. Om je hierin te helpen volg je naast je stage workshops als Design Thinking en Persoonlijk leiderschap.
In het tweede deel van het laatste studiejaar ga je afstuderen. Je doet dan praktijkgericht onderzoek naar een bedrijfskundig probleem bij een bedrijf naar keuze. Dit kan een bedrijf zijn waar je al stage hebt gelopen of een compleet nieuw bedrijf. Je onderzoek leidt tot een onderbouwd advies dat je eventueel ook kan uitrollen binnen de organisatie. Als je graag onderzoek doet, kun je ook een afstudeerstage doen bij een lectoraat. Afstudeeronderzoek afgerond? Dan ben je klaar en kun je goed voorbereid aan het werk of aan een master beginnen.
Bedrijfskunde
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Bedrijfskunde. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens hbo Bedrijfskunde leer je via:
- Projecten
- Hoorcolleges (online en op de HU)
- Werkcolleges
- Leerteambijeenkomsten
- Praktijkmomenten
- Zelfstudie
- 1-op-1 contactmomenten met je begeleider
Je krijgt met alle toetsvormen te maken, zoals: schriftelijke tentamens, presentaties opdrachten, portfolio’s en assessments.
Tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Met deze persoon bespreek je jouw persoonlijke voortgang en ga je aan de slag met eventuele uitdagingen of problemen.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.
Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Bedrijfskunde studeren bij de HU?
-
Dicht bij de praktijk
Tijdens de hele studie ben je actief verbonden met de praktijk en toekomstige werkgevers. Bijvoorbeeld via opdrachten, stages en gastcolleges. Met al deze praktijkervaring kun je direct aan de slag!
-
Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop
Jouw persoonlijke groei als student naar startklare professional is het belangrijkste. Daarom besteden we veel tijd aan het ontwikkelen van jou als professional, maar vooral ook als persoon.
-
Van grote toegevoegde waarde
Als afgestudeerde bedrijfskundige weet jij hoe je in bredere zin naar bedrijfsveranderingen kunt kijken. Jij bent van toegevoegde waarde omdat je bewust bent van maatschappelijke ontwikkelingen en weet dat een verandering impact heeft op de hele bedrijfsketen.
Interesse in de bachelor Bedrijfskunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur