Na de opleiding
Ga aan de slag als chemisch analist of product developer bij een laboratorium van een chemisch bedrijf, onderzoeksinstituut of in de voedselindustrie. Liever doorstuderen? Volg een master aan de universiteit of de HU, zoals de Master Data Driven Business.
Wat kan ik worden met Chemie?
Als research analist analyseer je monsters of ontwikkel en verbeter je nieuwe analysemethoden met geavanceerde en kostbare apparatuur. Onderzoeksdata verkrijgen, berekenen en rapporteren voor productontwikkeling, onderzoek naar ziekten of milieubescherming kan de kern van je werkzaamheden zijn.
Als product developer ontwikkel je grondstoffen en samenstellingen die nodig zijn voor het maken van nieuwe producten. Bijvoorbeeld voor verf, verzorgingsproducten, eten, drinken en medicijnen. Dit doe je altijd met duurzame uitgangspunten.
Is een product wel in orde? En is het op de goede manier gemaakt? Als quality controller onderzoek je of de kwaliteit en veiligheid van producten zoals medicijnen, voeding en drinkwater, en processen goed zijn. Ook bekijk je wat beter kan.
Je kunt aan de slag bij
- Grote chemische bedrijven (zoals Nouryon, DSM of BASF)
- Voedingsindustrie (zoals Friesland Campina of Bunge Loders Croklaan)
- Farmaceutische industrie (zoals Symeres of Ardena)
- Onderzoeksinstellingen (zoals TNO of KWR)
- De polymeren industrie (zoals PPG of Covestro)
- Aanverwante functies (zoals de overheid, het onderwijs of in de sales)
Doorstuderen na je diploma?
De opleiding Chemie werkt nauw samen met hogescholen en universiteiten, biijvoorbeeld die in Utrecht (UU), Nijmegen (Radboud) en Amsterdam (UvA en VU). Bij de meeste universiteiten stroom je in je via een premastertraject. Hiermee kun je al in het vierde jaar van je hbo-opleiding starten.
Je kunt ook een master volgen bij de HU. De Master Data Driven Business (MDDB) bij de HU sluit perfect aan op de opleiding Chemie. Je leert strategische business vraagstukken overbrengen op dataprofessionals en zorgt ervoor dat dataoplossingen bijdragen aan evidence-based besluitvorming. Na een hbo- en universitaire master heb je dezelfde afstudeertitel (master's degree).
"Ik koos na de opleiding chemie voor een master aan de Universiteit van Utrecht"
Koen van den Helder (22)Oud-student Chemie
Na het afstuderen van de opleiding Chemie aan de Hogeschool Utrecht ben ik begonnen aan een master. Deze master heet Nanomaterials Science op de Universiteit Utrecht. Ik ben een master gaan doen, omdat ik graag meer wilde leren over scheikunde. Op de opleiding chemie krijg je een praktische en brede basis waar je nog veel kanten mee op kunt. Ik ben zelf afgestudeerd in analytische chemie. Ik ben deze master gaan doen omdat ik tijdens mijn opleiding wel vaker met nanomaterialen in aanraking ben gekomen. Nanomaterialen zijn hele kleine deeltjes, een miljard keer kleiner dan een meter. Mij lijkt het leuk om mijn praktische aanpak te gaan combineren met het meer theoretische kader in mijn master. Hiermee hoop ik leuke innovaties te doen.
"Bij Plantics werk ik aan oplossingen voor het wereldwijde plasticprobleem"
Geert NoordzijOud-student Chemie
"Na het afstuderen van de opleiding Chemie aan Hogeschool Utrecht heb ik eerst een korte tijd als lab-technician gewerkt. Ik wilde graag meer verdieping, en ben toen verdergegaan met een masteropleiding in de chemie aan de Universiteit van Wageningen. Met deze twee opleidingen heb ik een hele brede basis gelegd in de organische chemie en synthese.Dit heb ik mooi kunnen combineren met mijn passies: natuur, duurzaamheid, en onderzoeken. Mijn promotieonderzoek heb ik dan ook gedaan in biobased polymeerchemie: het ontwikkelen van nieuwe functionele monomeren vanuit biomassa, de toepassing van deze in hoogwaardige biobased polymeren, en in het algemeen kennis over duurzaamheid en plastics.
Na flink wat jaren in de academische setting, ben ik in 2020 terecht gekomen bij Plantics Biomaterials B.V. Hier kan ik doen wat ik het liefste doe: het ontwikkelen van duurzame polymeren en toepassingen die nodig zijn voor de transitie naar een duurzame en circulaire samenleving. En dit alles met een team van leuke mensen!"
Geert Noordzij
Oud-student Chemiet
Plantics Biomaterials maakt zich sterk voor het verminderen van plastic. Ze ontwikkelen circulaire en CO2-negatieve coatings, schuim en composieten, die andere bedrijven voor verschillende doeleinden. Bekijk de video waarin Geert vertelt over het werken bij Plantics.
Interesse in de bachelor Chemie?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur