Tijdens de opleiding
Tijdens de opleiding leer je de farmaceutische zorg- en dienstverlening goed kennen. Je leert veel over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, maar ook over het managen van projecten en analyseren van processen. Door middel van praktijkgerichte opdrachten en twee stages krijg je een goed idee wat jij als farmakundige wilt gaat doen.
Inhoud van de opleiding Farmakunde
In het eerste jaar maak je kennis met de beroepspraktijk van een Farmkundige en leg je de basis voor de rest van je studie. Je krijgt vakken als bedrijfsvoering, kwaliteitsmanagement, farmacologie en gezondheidsvoorlichting. Daarbij zit je niet alleen met je neus in de boeken: samen met je studiegenoten werk je aan o.a aan een verbeterplan voor een fictieve apotheek. Hierdoor leer je samenwerken, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen.
De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn:
Je leert meer over hoe het menselijk lichaam werkt. Ook leer je veelvoorkomende aandoeningen en ziektebeelden kennen en de medicatie die daarbij hoort. Je komt alles te weten over de werking van geneesmiddelen.
Hoe gaat de ontwikkeling van geneesmiddelen in zijn werk en hoe worden ze op de markt gebracht? Je verdiept je in hoe het farmaceutische werkveld er uit ziet en welke wetten er zoal van toepassing zijn in deze sector. Ook kom je te weten hoe de gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd.
Je leert over zaken als management, logistiek, personeelszaken, informatiemanagement en marketing rondom geneesmiddelen. Je krijgt een fictieve casus waarbij je een analyse maakt voor een farmaceutisch bedrijf. Met een projectgroep probeer je knelpunten te vinden en deze op te lossen.
Je analyseert en evalueert (landelijke) gezondheidscampagnes. Dit doe je door middel van het opstellen van een vragenlijst, die je vervolgens verwerkt in onderzoeksresultaten. Hierop volgend maak je patiëntenvoorlichtingsmateriaal.
Je leert hoe je kwaliteit kan meten en waarborgen. Je maakt een verbeterplan voor een fictieve apotheek. Bij deze apotheek gaat er nogal wat mis. Je gaat ontdekken welke processen er fout gaan en je bedenkt hoe het beter kan.
Als beginnend farmakundige wordt er van je verwacht dat je niet alleen diverse beroepsproducten en -diensten ontwikkelt en implementeert in het werkveld, maar dat je dit ook op een professionele wijze doet. Om je als farmakundige te ontplooien, heb je naast kennis en vaardigheden, inzicht nodig in jezelf. Reflecteren en samenwerken zijn essentieel voor de beroepspraktijk en vormen daarom een belangrijk onderdeel van de leerlijn Professioneel Handelen.
Tijdens deze cursus ga je ook kennismaken met de beroepspraktijk van een Farmakunde.
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Zo maak je een marketingplan voor een geneesmiddel. Ook ga je aan de slag met voorlichtingsmateriaal en zet je een social mediacampagne op. In de vierde periode loop je negen weken stage bij een bedrijf in het farmaceutische werkveld (denk bijvoorbeeld aan een apotheek, de farma-industrie of een patiëntenvereniging).
Je leert hoe je geneesmiddelen kunt vergelijken. Je maakt een vergelijking tussen twee medicijnen die je mondeling toelicht aan een formulariumcommissie. Hier doe je grondig onderzoek voor om te ontdekken welk medicijn het beste is.
Je leert hoe je kwaliteitszorgsystemen analyseert, evalueert en verbetert. Met een auditteam licht je een apotheek door en doe je aanbevelingen over de werkwijze.
Je verdiept je in marketing en leert hoe je een bedrijf klaar maakt voor het op de markt brengen van een nieuw medicijn.
Je leert hoe je op een professionele manier een project opzet, uitvoert en evalueert.
Samen met de studenten van het tweede jaar organiseren jullie een symposium. Dit geeft het gehele eerste jaar een beter idee hoe het werkveld er uit ziet. Daarnaast word je getoetst voor het presenteren over de farmaceutische industrie.
In het tweede jaar loop je negen weken stage in het farmaceutische werkveld. Je voert zelfstandig een project uit en past hierbij projectmanagementvaardigheden toe.
Tijdens deze cursus ga je leren hoe je een onderzoeksopzet schrijft om een voorlichtingsinterventie te evalueren met een vragenlijst; ook leer je om kwantitatieve gegevens te verwerken en analyseren met Excel, en de resultaten te interpreteren. Enkele onderdelen hiervan zijn het vermogen om nauwkeurig en gericht onderzoek te doen, en met een kritisch oog een analyse te maken.
In jaar 1 heb je de basis geleerd, in jaar 2 ga je een voorlichtingsinterventie bedenken en ontwikkelen met als doel om mensen te stimuleren zich gezonder te gedragen/hun medicatie trouwer in te nemen.
Tijdens deze cursus ga je verder met professioneel handelen (vak uit jaar 1), waarin je je op professionele wijze opstelt. Daarnaast ga je in deze cursus aan de slag met het opzetten, uitvoeren en rapporteren van een klein kwalitatief onderzoek. In beide onderdelen ben je analytisch en reflecterend bezig.
De vakken in het derde jaar zijn erg gericht op de praktijk. Je stelt een bedrijfsplan op en je leert hoe je een geneesmiddel succesvol introduceert op de markt. Daarnaast is er ruimte om een minor te volgen. Dit mag je helemaal zelf invullen. Je kunt vakken volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook naar een andere hogeschool of universiteit gaan. Misschien wil je wel een halfjaar naar het buitenland?
Je leert hoe je een bedrijfsplan opstelt voor een eigen onderneming. Ook leer je hoe je een nieuw geneesmiddel introduceert dat uitsluitend op recept te krijgen is.
Samen met je team voer je het ondernemersplan dat jullie hebben opgesteld uit. Ook laat je zien hoe je het nieuwe geneesmiddel daadwerkelijk introduceert.
Je volgt een keuzevak dat je zelf bepaalt. Farmakunde biedt twee minoren aan: International Pharmaceutical Studies (IPS) en Farmacologie voor Paramedici (FARMP). Bij IPS doorloop je alle fases van een (fictief) geneesmiddel: van ontwikkeling tot het op de markt brengen ervan. Bij FARMP ga je een project opzetten, uitvoeren en evalueren bij een partner in het farmaceutische werkveld. De projecten zijn heel divers maar hebben altijd tot doel om de zorg rondom de patiënt/burger te verbeteren.
Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf of instelling in het farmaceutische werkveld, waar je werkt aan een project om de zorg te verbeteren. Aan het einde geef je een presentatie. In het tweede half jaar voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Dit sluit je af met een verdediging. Met deze twee onderdelen laat je zien dat je het eindniveau hebt bereikt.
De onderwerpen die aan de orde komen zijn:
Je voert een onderzoek uit, van de opzet tot de presentatie van de resultaten. Hiermee lever je een bijdrage aan het praktijkgericht onderzoek in het farmaceutische werkveld. Voorbeelden van onderwerpen die onze studenten onderzocht hebben:
- de mate van medicijnverspilling op de afdeling Vrouw & Baby;
- de tevredenheid over de vernieuwde vaccinatiewebsite onder ouders en zorgprofessionals;
- de mate van invoering van Europese regelgeving op het gebied van medicatie.
Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf of instelling in het farmaceutische werkveld. Daar werk je aan een project om de zorg te verbeteren, zoals bijvoorbeeld het begrijpelijker maken van etiketteksten voor de apotheekbezoekers. Of je helpt bij het implementeren van een track & trace-systeem bij een apotheek. Tijdens je stage breng je al je opgedane kennis en vaardigheden in praktijk. Je laat zien dat je op het goede eindniveau zit en aan de slag kan als farmakundige.
Farmakunde
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Farmakunde. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
De eerste twee jaar zit je met maximaal dertig studenten in een klas. Je werkt individueel of in een groep aan projecten die te maken hebben met het beroep van farmakundige. Je leert dus door te doen. Daarbij word je begeleid door vakinhoudelijke docenten.
Om een cursus af te sluiten maak je meestal een concreet product dat relevant is voor een farmakundige. Denk aan een verbeterrapport of een voorlichtings- of campagneplan. Ook vaardigheden als het houden van een adviesgesprek of het uitvoeren van een projectplan worden getoetst.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je maakt tijdens de eerste dagen van je studie meteen kennis met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Farmakunde? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Boeken en andere lesmaterialen zijn in het eerste jaar ongeveer € 500, daarna is het nog € 100 per jaar.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Farmakunde studeren bij de HU?
-
Uniek in Nederland
Farmakunde aan de HU is de enige opleiding die farmaceutische, bedrijfskundige en organisatorische kennis combineert. Een unieke opleiding dus.
-
Grote kans op een baan
Er is veel vraag naar onze studenten in de farmaceutische sector. Grote kans dus dat je snel een baan vindt.
-
Utrecht studentenstad
Geniet naast je studie van het bruisende studentenleven van Utrecht.
"Het zal mij wel een zorg zijn, ik wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren en betaalbaar houden van de zorg"
Carline Versteeg (22 jaar)Vierdejaars student
Op dit moment zit ik in het vierde jaar van de opleiding Farmakunde en heb ik ontzettend veel geleerd. Alles wat ik qua theorie heb gehad, ben ik nu aan het toepassen in mijn stage en ik verwacht dat ik dat ook ga doen tijdens mijn afstudeeronderzoek. Ik heb de opleiding ervaren als leuk en breed met hele fijne en professionele docenten. Ik heb naast de opleiding ook de mogelijkheid gehad om extra activiteiten te doen, zoals de opleidingscommissie en een bestuursjaar. Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gekozen aangezien ik straks heel veel kanten op kan. Welke kant dat wordt, weet ik nog niet maar met zoveel mogelijkheden, zit er vast iets tussen wat ik leuk vind!
"If you study to remember, you will forget, but if you study to understand, you will remember"
Marlot van den Berg (23 jaar)Vierdejaars student
Tijdens mijn opleiding heb ik als grootste pluspunt ervaren dat de opleiding erg veelzijdig is. De focus van de opleiding ligt niet bij één vakgebied. Je leert naast de functies en het functioneren van het menselijk lichaam en geneesmiddelen ook over bedrijfsvoering, kwaliteit, gezondheidsvoorlichting en projectmanagement. Naast de theorie heb ik het opdoen van veel praktijkervaring door middel van stages als erg leerzaam ervaren. Dit alles zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van het werkveld en maakt dat je na het afstuderen in veel verschillende functies past.
"Believe in yourself and all that you are. Know that there is something inside you that is greater than any obstacle"
Minou van den Nieuwendijk (21 jaar)Vierdejaars student
Ik vind het leuk dat de opleiding Farmakunde veelzijdig is. Door de verschillende vakken kom je erachter waar jouw interesses en kwaliteiten liggen. Mijn interesses liggen vooral bij de vakken gezondheidsvoorlichting en farmacologie. Daarnaast maak je door middel van stages kennis met het werkveld. Ook stage lopen in het buitenland is mogelijk. Zelf heb ik 10 weken stage gelopen in Aruba. Naast de opleiding Farmakunde volg ik het honourstraject van het domein Gezondheidszorg genaamd TopClass. Hier kan je meer uitdaging zoeken naast de reguliere opleiding, je verdient er sterren mee en je krijgt naast je diploma een honourspredicaat.
Interesse in de bachelor Farmakunde?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur