Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding leer je de farmaceutische zorg- en dienstverlening goed kennen. Je leert veel over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, maar ook over het managen van projecten en analyseren van processen. Door middel van praktijkgerichte  opdrachten en twee stages krijg je een goed idee wat jij als farmakundige wilt gaat doen.

Inhoud van de opleiding Farmakunde

In het eerste jaar maak je kennis met de beroepspraktijk van een Farmkundige en leg je de basis voor de rest van je studie. Je krijgt vakken als bedrijfsvoering, kwaliteitsmanagement, farmacologie en gezondheidsvoorlichting. Daarbij zit je niet alleen met je neus in de boeken: samen met je studiegenoten werk je aan o.a aan een verbeterplan voor een fictieve apotheek. Hierdoor leer je samenwerken, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen.

De belangrijkste onderwerpen die aan de orde komen zijn:

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Zo maak je een marketingplan voor een geneesmiddel. Ook ga je aan de slag met voorlichtingsmateriaal en zet je een social mediacampagne op. In de vierde periode loop je negen weken stage bij een bedrijf in het farmaceutische werkveld (denk bijvoorbeeld aan een apotheek, de farma-industrie of een patiëntenvereniging).

De vakken van jaar 2

De vakken in het derde jaar zijn erg gericht op de praktijk. Je stelt een bedrijfsplan op en je leert hoe je een geneesmiddel succesvol introduceert op de markt. Daarnaast is er ruimte om een minor te volgen. Dit mag je helemaal zelf invullen. Je kunt vakken volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook naar een andere hogeschool of universiteit gaan. Misschien wil je wel een halfjaar naar het buitenland?

De vakken van jaar 3

Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt een half jaar stage bij een bedrijf of instelling in het farmaceutische werkveld, waar je werkt aan een project om de zorg te verbeteren. Aan het einde geef je een presentatie. In het tweede half jaar voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Dit sluit je af met een verdediging. Met deze twee onderdelen laat je zien dat je het eindniveau hebt bereikt.

De onderwerpen die aan de orde komen zijn:

De vakken van jaar 4
Tijdens de opleiding Farmakunde: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

15
uur per week
  • 50%individueel werk
  • 50%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
  • 0%keuzevakken
  • 100%verplichte vakken
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    De eerste twee jaar zit je met maximaal dertig studenten in een klas. Je werkt individueel of in een groep aan projecten die te maken hebben met het beroep van farmakundige. Je leert dus door te doen. Daarbij word je begeleid door vakinhoudelijke docenten.

    Om een cursus af te sluiten maak je meestal een concreet product dat relevant is voor een farmakundige. Denk aan een verbeterrapport of een voorlichtings- of campagneplan. Ook vaardigheden als het houden van een adviesgesprek of het uitvoeren van een projectplan worden getoetst.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je maakt tijdens de eerste dagen van je studie meteen kennis met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Farmakunde? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Boeken en andere lesmaterialen zijn in het eerste jaar ongeveer € 500, daarna is het nog € 100 per jaar.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Farmakunde studeren bij de HU?

    • Uniek in Nederland

      Farmakunde aan de HU is de enige opleiding die farmaceutische, bedrijfskundige en organisatorische kennis combineert. Een unieke opleiding dus.

    • Grote kans op een baan

      Er is veel vraag naar onze studenten in de farmaceutische sector. Grote kans dus dat je snel een baan vindt.

    • Utrecht studentenstad

      Geniet naast je studie van het bruisende studentenleven van Utrecht.

    Foto Carline Versteeg

    "Het zal mij wel een zorg zijn, ik wil graag een bijdrage leveren aan het verbeteren en betaalbaar houden van de zorg"

    Carline Versteeg (22 jaar) Vierdejaars student
    Foto Marlot van den Berg

    "If you study to remember, you will forget, but if you study to understand, you will remember"

    Marlot van den Berg (23 jaar) Vierdejaars student
    Foto Minou van den Nieuwendijk

    "Believe in yourself and all that you are. Know that there is something inside you that is greater than any obstacle"

    Minou van den Nieuwendijk (21 jaar) Vierdejaars student

    Heb je nog vragen?