Tijdens de opleiding

Het verzamelen, ordenen, analyseren en rapporteren van (financiële) informatie voor het management zijn de hoofdtaken van een controller. Dit vormt de rode draad tijdens de studie Finance & Control. Naast kennis opdoen is er veel aandacht voor communicatieve en digitale vaardigheden en kritisch denken.

Inhoud van de opleiding Finance & Control

De beroepspraktijk vraagt om breed opgeleide finance professionals met financiële en niet-financiële kennis. De opleiding Finance & Control speelt hier op in door het aanbieden van een brede basis van twee jaar. Na het tweede jaar kies je uit één van de specialisaties die ons instituut aanbiedt. Ga je definitief verder met één van de specialisaties van Finance & Control? Of kies je liever een andere specialisatie uit het vakgebied van Accountancy of Finance, Tax and Advice? Aan jou de keus.

Bij de opleiding Finance & Control leer je door te doen. Je maakt beroepsproducten waarmee je je ontwikkeling aantoont en geleerde kennis toepast. Je werkt in een leerteam met medestudenten en een leerteamcoach aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

In het eerste studiejaar volg je een brede propedeuse als onderdeel van de brede financiële basis. Dit doe je samen met studenten van onze andere twee finance opleidingen. De focus ligt op het opdoen van kennis over zowel bedrijfseconomische als duurzaamheidsvraagstukken. Als controller weet je wat er speelt in een snel veranderende wereld. Daarnaast train je vaardigheden die je helpen beter te communiceren en onderzoek te doen.

Vakken die aan bod komen zijn Financiële Planning en Risicomanagement. En je volgt vakken over de theorie en toepassing van het inrichten en bijhouden van de administratie en de jaarrekening. Ook focus je je op juridische en fiscale vraagstukken.

In het tweede jaar zet je de brede financiële basis voort. Daarin staan macro-economie en praktijkleren centraal. Bij dit laatste kun je denken aan een stageperiode bij één of twee bedrijven of werken aan meerdere opdrachten voor diverse opdrachtgevers uit de beroepspraktijk. De theorie die je hiernaast krijgt is afhankelijk van het soort bedrijf of de opdrachten die jij kiest. 

Bij alle vakken is volop aandacht voor de vaardigheden die bij een beroep als controller horen. Denk hierbij aan analyseren, kritisch denken en rapporteren. Ook hier werk je zowel individueel als in groepsverband met studenten uit je leerteam.

Aan het einde van dit studiejaar maak je een keuze voor een specialisatie.

Wat voor finance professional wil jij zijn? In het derde jaar kies je een specialisatie. Dankzij jouw brede financiële basis heb je al eerder kennisgemaakt met de verschillende specialisaties.

Kies je voor één van de Finance & Control specialisaties? Dit zijn ze:

  • Business control/value control
  • Reporting/data analytics and visualisation
  • Risk and compliance

Toch liever een specialisatie van de opleiding Accountancy of Finance, Tax and Advice? Dat kan ook. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Accountancy
  • Financiële planning
  • Fiscaal advies/belastingsadvies

De specialisaties kunnen elk jaar net een beetje anders zijn. We vernieuwen onze specialisaties steeds om de meest recente ontwikkelingen mee te nemen. Zo word jij opgeleid in een richting die het meest relevant is in het huidige werkveld en voor je toekomstige baan.

Kies je voor een specialisatie van Finance & Control? Dan richt je je in het derde jaar verder op de werkzaamheden van een controller. De praktijk neemt een steeds grotere rol in binnen je studie. Je krijgt gastcolleges van controllers en oefent je professionele houding. Ook krijg je feedback van een controller. De vakken zijn afhankelijk van het de specialisatie die je kiest.

Weet je nog niet zeker welke richting je op wil? Een optie is ook om eerst een minor te volgen bij of buiten de HU.

In jaar vier volg je in het eerste half jaar twee keuzevakken binnen je specialisatie. Het laatste half jaar staat in het teken van het afstuderen, dat je doet bij een organisatie naar keuze. Je laat zien dat je op bachelorniveau functioneert en klaar bent om de beroepspraktijk in te gaan of om verder te studeren.

  • 70%Praktijk
  • 30%Theorie

Contact

20
uur per week
  • 75%individueel werk
  • 25%Groepswerk

Zelfstudie

15
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Finance & Control krijg je onder meer te maken met de volgende lesvormen:

    • werkcolleges
    • projecten
    • gastcolleges
    • bedrijfsbezoeken
    • coaching
    • intervisie

    Bij onze finance opleidingen werk je gedurende het hele jaar aan verschillende beroepsproducten. Je sluit elk beroepsproduct af met een toets in de vorm van een portfolio en/of mondeling examen. Hierin laat je jouw ontwikkeling zien.

    Er zijn individuele opdrachten en groepsopdrachten. In een individuele opdracht toon je aan dat je kennis kunt toepassen en vaardigheden hebt verworven. Bij groepsopdrachten laat je zien dat je kunt samenwerken en een bijdrage kunt leveren aan een gemeenschappelijk resultaat.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je opleiding werk je in een leerteam onder begeleiding van jouw leerteamcoach. In je leerteam werk je samen met medestudenten aan met name persoonlijke leerdoelen.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Finance & Control? Bereken eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt in de collegegeldmeter. Wil je weten wat de kosten zijn voor boeken en ander lesmateriaal? Raadpleeg de studiegids.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Je kunt de opleiding Finance & Control ook in deeltijd te studeren. Bij deeltijd volg je doorgaans op vrijdag en zaterdag lessen aan de HU. De overige dagen werk je bij een bedrijf in de financiële sector. De opleiding is geschikt voor professionals. 

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Finance & Control studeren bij de HU?

    • Brede financiële basis

      De eerste twee jaar leg je een brede financiële basis. Hiermee spelen we in op de behoefte van de markt: een breed opgeleide finance professional.

    • Multidisciplinaire aanpak van vraagstukken

      Bij ons leer je vanuit verschillende invalshoeken en samen met andere partijen naar vraagstukken te kijken. Hierbij betrekken we financiële en niet-financiële aspecten.

    • Persoonlijke begeleiding met veel aandacht voor vaardigheden

      Financiële kennis en de toepassing hiervan vormen de basis van de opleiding, maar wij vinden de bijbehorende vaardigheden minstens zo belangrijk. Je werkt vanuit een leerteam met maximaal tien personen waar volop ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling.

    Heb je nog vragen?