Tijdens de opleiding

Elk jaar checken we of de opleiding HBO-Rechten nog aansluit op de actualiteit. Zo weet je vanaf dag één meteen waarom je bepaalde dingen leert. Met werkbezoeken, praktijkopdrachten en je stage in het 3e jaar 'snuffel' je aan de praktijk.

Inhoud van de opleiding HBO-Rechten

In het eerste jaar HBO-Rechten (propedeuse) krijg je een inleiding op de belangrijkste rechtsgebieden. Zo leer je het verschil tussen het privaatrecht en het publiekrecht. Ook maak je kennis met de ‘professionele houding’ die van een jurist wordt verwacht. Je oefent met gespreksvoering, samenwerken, presenteren en juridisch argumenteren. Er is veel aandacht voor schriftelijke communicatie. Het onderwijs is praktijkgericht: je werkt veel met opdrachten en casussen uit de beroepspraktijk.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar HBO-Rechten (de hoofdfase) verdiep en verbreed je je juridische kennis. Daarnaast vergroot je de vaardigheden die je als jurist nodig hebt. Je leert hoe je kunt optreden als adviseur in het bedrijfsrecht en het sociaal recht. En leer je hoe je succesvol kunt onderhandelen. Ook het procesrecht staat op het programma. Tot slot leer je hoe je in de praktijk een juridisch onderzoek doet en hoe je een juridisch advies geeft.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar loop je stage. Je kiest zelf bij welk type organisatie je dit doet. Tijdens je stage ontdek je hoe het in de beroepspraktijk werkt. Hierbij word je begeleid door de stageorganisatie. Daarnaast ga je regelmatig naar school waar je begeleiding krijgt in het werken in de praktijk. Na je stage volg je nog een periode onderwijs. Naast het verplichte vak ‘Digitalisering en recht’ mag je twee vakken kiezen uit een aangeboden lijst met keuzevakken. Denk daarbij aan Criminologie en Rechtssociologie, het Personen- en Familierecht en Het Nederlandse Strafrecht.

Toelichting jaar 3

In het vierde jaar heb je een half jaar ruimte voor een minor (vrije keuze). Dit kan bij Hogeschool Utrecht, maar je kunt de ruimte ook gebruiken om aan een andere hogeschool, aan de universiteit of in het buitenland te studeren. De opleiding werkt samen met diverse hogescholen en universiteiten zoals bijvoorbeeld in Spanje (Huelva en Murcia), Australië (Perth), Turkije (Istanbul), Frankrijk (Parijs), USA (Las Cruces) en Groot-Brittannië (Cardiff). Je rondt je studie af met een afstudeerproject. Daarbij voer je een juridisch onderzoek uit in de praktijk. In het eerste gedeelte maak je het plan waarmee je jouw onderzoek voorbereidt. Als dat eenmaal goed is uitgevoerd, voer je het plan uit en maak je een beroepsproduct. Met dit beroepsproduct help je een opdrachtgever een juridisch probleem op te lossen. 

Toelichting jaar 4
Tijdens de opleiding HBO-Recht: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 80%individueel werk
  • 20%Groepswerk

Zelfstudie

25
uur per week
  • 25%Keuzevakken
  • 75%Verplichte vakken
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding HBO-Rechten krijg je onder meer te maken met: 

    • hoorcolleges 
    • werkcolleges 
    • projectgroepen 
    • trainingen 
    • leerteams 
    • zelfstudie

    Je vakken sluit je af met een tentamen met open of meerkeuzevragen. Soms heb je een mondelinge toets. Verder maak je werkstukken, geef je presentaties en werk je aan een portfolio.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je krijgt tijdens de studie veel persoonlijke begeleiding, vooral van je leergroepbegeleider. De nadruk ligt hierbij op: resultaatgericht studeren en werken, effectief samenwerken en je persoonlijke oriëntatie binnen het werkveld HBO-Rechten.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding HBO-Rechten? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Rechten studeren bij de HU?

    • Brede samenwerking met de praktijk

      De opleiding HBO-Rechten heeft een groot netwerk met de praktijk. Hierdoor zijn er veel stageplekken en mogelijkheden voor praktijkopdrachten.

    • Lectoraat Schulden en Incasso

      Hogeschool Utrecht werkt samen met het Lectoraat Schulden en Incasso (lector Nadja Jungmann) voor onderzoek naar de (juridische aspecten van) schuldenproblematiek.

    • Actieve studievereniging

      Je medestudenten ontmoet je ook bij studievereniging Codex. Daar wordt van alles georganiseerd, van inhoudelijke lezingen tot borrels en kroegentochten.

    "Gastcolleges door rechters"

    Annika Bajmuradov (18) eerstejaars student

    "Andere studenten met een juridisch probleem helpen"

    Fatma Uçar (20) derdejaars student

    "Veel technieken worden tijdens de studie al bijgebracht"

    Tessa Reijmerink (28) Oud-student

    Heb je nog vragen?