Tijdens de opleiding
Elk jaar checken we of de opleiding HBO-Rechten nog aansluit op de actualiteit. Zo weet je vanaf dag één meteen waarom je bepaalde dingen leert. Met werkbezoeken, praktijkopdrachten en je stage in het 3e jaar 'snuffel' je aan de praktijk.
Inhoud van de opleiding HBO-Rechten
In het eerste jaar HBO-Rechten (propedeuse) krijg je een inleiding op de belangrijkste rechtsgebieden. Zo leer je het verschil tussen het privaatrecht en het publiekrecht. Ook maak je kennis met de ‘professionele houding’ die van een jurist wordt verwacht. Je oefent met gespreksvoering, samenwerken, presenteren en juridisch argumenteren. Er is veel aandacht voor schriftelijke communicatie. Het onderwijs is praktijkgericht: je werkt veel met opdrachten en casussen uit de beroepspraktijk.
In deze module leer je juridische vaardigheden, onmisbaar voor iedere jurist. Je maakt kennis met het strafrecht, het leren hanteren van een wettenbundel en het beantwoorden van korte casusposities.
Vervolgmodule waarin je leert hoe je een wat complexere casus aan de hand van verschillende juridische bronnen kunt analyseren ten behoeve van een beroepsproduct.
In de juridische analyse ligt de nadruk op de argumentatie.
In deze module krijg je inzicht in hoeverre je de professionele vaardigheden beheerst die voor een hbo-jurist van belang zijn. Het gaat om de volgende houdingsaspecten:
- flexibel en proactief;
- leer- en ontwikkelgericht;
- oplossingsgericht;
- organisatiesensitief;
- communicatief.
In deze module toon je aan dat je de professionele houdingsaspecten beheerst, die voor een hbo-jurist van belang zijn. Het gaat om de volgende houdingsaspecten:
- flexibel en proactief;
- leer- en ontwikkelgericht;
- oplossingsgericht;
- organisatiesensitief;
- communicatief.
In deze module staat de Grondwet centraal als basis van de Nederlandse rechtstaat. Naast de rechtsstatelijke aspecten van grondrechten komen ook de morele en culturele achtergronden van deze rechten aan bod. Je maakt hiermee kennis als adviseur van een burgemeester met de vraag of de burgemeester door middel van een noodbevel inbreuk kan maken op bepaalde grondrechten van burgers. Je schrijft een advies aan de burgemeester.
In deze module gaat het om vaardigheden op het gebied van taal en communicatie: spelling, grammatica, advies- en gespreksvaardigheid. Taal is het gereedschap voor juristen. Je gaat in de werkcolleges aan de slag met spelling en grammatica. Communicatieve vaardigheid is nodig om met collega's en cliënten in contact te komen, daarom voert je een intakegesprek waarbij je de relevante rechtsvraag tracht te achterhalen.
In deze module werk je als consulent bij een gemeente. Je behandelt aanvragen van burgers, bijvoorbeeld een aanvraag op grond van de Drank- en Horecawet. Hiervoor heb je kennis nodig van de spelregels voor de aanvraagprocedure in de Algemene wet bestuursrecht. Je sluit af met twee toetsen: het herschrijven van een beschikking en een schriftelijk meerkeuzetentamen.
In deze module pas je je kennis over bestuursrecht toe in een handhavingsdossier. Het dossier bevat drie beroepsproducten, waaronder een beschikking, die worden beoordeeld. Daarnaast wordt de cursus getoetst met een juridische adviesbrief. In deze brief geef je op basis van een handhavingsdossier advies om al dan niet in bezwaar te gaan. De adviesbrief is juridisch correct opgesteld, helder qua taalgebruik en afgestemd op de doelgroep.
Het dagelijks leven zit vol met privaatrecht. Als je brood koopt bij de bakker sluit je een koopovereenkomst. Als je met de trein reist, ben je partij bij een vervoersovereenkomst. Maar wat nu als een overeenkomst niet goed wordt uitgevoerd, wat zijn dan de rechten van de partijen? Wat moet er na de koop van een huis gebeuren om daadwerkelijke eigenaar ervan te worden? Daarover gaat deze cursus. Je gaat als adviseur voor een cliënt of burger een overeenkomst opstellen en daarnaast adviseer je hem/haar hierover.
Deze cursus gaat verder waar de cursus Privaatrecht 1 eindigt. Je gaat werken met verschillende beroepsproducten in het aansprakelijkheidsrecht, het consumentenrecht en het verzekeringsrecht. Na afloop krijg je een toets waarin ook wordt getoetst in hoeverre je een juridische vraag correct kunt beantwoorden.
Je gaat aan de slag met de competenties organiseren en adviseren. Na het aanmaken, bijhouden en afsluiten van een dossier ga je een cliënt adviseren in een gesprek. Bij de dossiervorming werk je effectief en efficiënt, ga je actief op zoek naar mogelijke verbeteringen en werk je samen met andere professionals.
Hier komt de doorwerking van Internationale en Europese regelgeving in het Nederlandse recht aan bod. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het aanbestedingsrecht, mededingingsrecht en diverse schadeclaims.
Vanaf het tweede jaar HBO-Rechten (de hoofdfase) verdiep en verbreed je je juridische kennis. Daarnaast vergroot je de vaardigheden die je als jurist nodig hebt. Je leert hoe je kunt optreden als adviseur in het bedrijfsrecht en het sociaal recht. En leer je hoe je succesvol kunt onderhandelen. Ook het procesrecht staat op het programma. Tot slot leer je hoe je in de praktijk een juridisch onderzoek doet en hoe je een juridisch advies geeft.
In deze module staan juridische vaardigheden centraal. Je krijgt een praktijkprobleem binnen een organisatie gepresenteerd op basis waarvan je een adviesvraag dient te formuleren en de achterliggende juridische vraag of vragen achterhaalt. Dit werk je uit tot een plan van aanpak, gevolgd door een schriftelijk advies voor de opdrachtgever. Dit vertaal je vervolgens naar een passend beroepsproduct voor de opdrachtgever, en je geeft hierover een presentatie.
In deze module word je voorbereid op je stage en werk je aan de volgende professionele houdingsaspecten: communicatief, oplossingsgericht, organisatiesensitief, flexibel en proactief, leer- en ontwikkelingsgericht. Daarnaast werk je aan je beroepsidentiteit als hbo-jurist. Aan de hand van een portfolio bestaande uit diverse opdrachten en reflectieverslagen toon je aan dat je voldoet aan de professionele houdingsaspecten die bekend worden verondersteld vóór aanvang van de stage.
Je leert datgene wat je nodig hebt in een bedrijfsjuridische omgeving. Belangrijk onderdeel daarvan is het goed kunnen adviseren van echte opdrachtgevers en het voeren van een adequaat (telefonisch) intakegesprek. Studenten richten hun eigen fictieve onderneming op. Zij verwerven ondernemingsrechtelijke en bedrijfskundige kennis en passen die kennis toe door het opstellen van diverse beroepsproducten.
In deze module staan arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht en beroepsethiek centraal. De belangrijkste beroepstaken zijn het (digitaal) opmaken van arbeidsovereenkomsten en/of beëindigingsovereenkomsten namens de werkgever, alsmede het beoordelen van en de werknemer adviseren over dergelijke contracten. Daarbij is ook aandacht voor eventuele consequenties gelet op het sociale zekerheidsrecht. Met behulp van een methode om morele dilemma’s te analyseren leer je om te gaan met morele problemen die zich in de beroepspraktijk voordoen.
In deze module staat de procedure centraal die je volgt als een burger of bedrijf het niet eens is met de beslissing van een bestuursorgaan. Gewerkt wordt met casuïstiek die betrekking heeft op de Participatiewet (Wmo). Je krijgt kennis over zowel het algemene als het bijzondere bestuursrecht.
Theorie wordt behandeld en kennis over de bezwaarprocedure, Wmo en Participatiewet pas je toe door schriftelijk en mondeling bezwaar te maken/verweer te voeren namens het gemeentelijk bestuur.
Je leert aspecten uit het Privaatprocesrecht kennen. Deze module bestaat uit drie onderdelen: onderhandelen, burgerlijk procesrecht en het procesdossier.
In het derde jaar loop je stage. Je kiest zelf bij welk type organisatie je dit doet. Tijdens je stage ontdek je hoe het in de beroepspraktijk werkt. Hierbij word je begeleid door de stageorganisatie. Daarnaast ga je regelmatig naar school waar je begeleiding krijgt in het werken in de praktijk. Na je stage volg je nog een periode onderwijs. Naast het verplichte vak ‘Digitalisering en recht’ mag je twee vakken kiezen uit een aangeboden lijst met keuzevakken. Denk daarbij aan Criminologie en Rechtssociologie, het Personen- en Familierecht en Het Nederlandse Strafrecht.
In jaar 3 volg je een stage en werk je aan je professionele houding. Je loopt gedurende acht maanden stage, waarbij je voornamelijk meewerkt in de organisatie. Daarnaast voer je één dagdeel per week een juridisch onderzoek uit. De opleiding biedt op de dinsdagen onderwijs op de HU waarbij je in je eigen leerteam, onder begeleiding van de docent, leert met en van elkaar.
Na je stage heb je nog een periode onderwijs. Daarbij volg je in ieder geval de verplichte cursus ‘Digitalisering en Recht’. Daarnaast kun je twee keuzecursussen kiezen uit een lijst. De lijst keuzecursussen wordt jaarlijks bekeken en indien nodig aangevuld of aangepast.
In het vierde jaar heb je een half jaar ruimte voor een minor (vrije keuze). Dit kan bij Hogeschool Utrecht, maar je kunt de ruimte ook gebruiken om aan een andere hogeschool, aan de universiteit of in het buitenland te studeren. De opleiding werkt samen met diverse hogescholen en universiteiten zoals bijvoorbeeld in Spanje (Huelva en Murcia), Australië (Perth), Turkije (Istanbul), Frankrijk (Parijs), USA (Las Cruces) en Groot-Brittannië (Cardiff). Je rondt je studie af met een afstudeerproject. Daarbij voer je een juridisch onderzoek uit in de praktijk. In het eerste gedeelte maak je het plan waarmee je jouw onderzoek voorbereidt. Als dat eenmaal goed is uitgevoerd, voer je het plan uit en maak je een beroepsproduct. Met dit beroepsproduct help je een opdrachtgever een juridisch probleem op te lossen.
In jaar 4 heb je een half jaar vrije ruimte en ga je afstuderen. De vrije ruimte kun je vullen met cursussen naar keuze, binnen of buiten de hogeschool.
Het afstudeerproject bevat het onderzoeksplan, het verantwoordingsrapport en het beroepsproduct. Dit beroepsproduct presenteer je aan het werkveld en twee docenten. Je werkt zelfstandig aan het afstudeerproject. Daarbij biedt de opleiding ondersteuning in de vorm van workshops, hoorcolleges, leerteambijeenkomsten en trainingen. Je wordt individueel begeleid door een afstudeerbegeleider.
HBO-Rechten
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers HBO-Rechten. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding HBO-Rechten krijg je onder meer te maken met:
- hoorcolleges
- werkcolleges
- projectgroepen
- trainingen
- leerteams
- zelfstudie
Je vakken sluit je af met een tentamen met open of meerkeuzevragen. Soms heb je een mondelinge toets. Verder maak je werkstukken, geef je presentaties en werk je aan een portfolio.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je krijgt tijdens de studie veel persoonlijke begeleiding, vooral van je leergroepbegeleider. De nadruk ligt hierbij op: resultaatgericht studeren en werken, effectief samenwerken en je persoonlijke oriëntatie binnen het werkveld HBO-Rechten.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding HBO-Rechten? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Rechten studeren bij de HU?
-
Brede samenwerking met de praktijk
De opleiding HBO-Rechten heeft een groot netwerk met de praktijk. Hierdoor zijn er veel stageplekken en mogelijkheden voor praktijkopdrachten.
-
Lectoraat Schulden en Incasso
Hogeschool Utrecht werkt samen met het Lectoraat Schulden en Incasso (lector Nadja Jungmann) voor onderzoek naar de (juridische aspecten van) schuldenproblematiek.
-
Actieve studievereniging
Je medestudenten ontmoet je ook bij studievereniging Codex. Daar wordt van alles georganiseerd, van inhoudelijke lezingen tot borrels en kroegentochten.
"Gastcolleges door rechters"
Annika Bajmuradov (18)eerstejaars student
Een pluspunt aan de opleiding is dat het een ontzettend brede opleiding is die je kennis laat maken met alle rechtsgebieden. Op deze manier kun je voor jezelf uitmaken wat jou het meest interesseert. Daarnaast worden er gastcolleges gegeven door bijvoorbeeld rechters en medewerkers van de gemeente Utrecht; hierdoor maak je ook kennis met het werkveld.
Een minpuntje is het soms zelf moeten uitzoeken van bepaalde informatie. Naar mijn mening wordt niet alle informatie die wellicht van belang is door de opleiding met de studenten gedeeld.
De projecten die ik het leukst vond waren die waarbij je moet samenwerken. Daardoor leer je hoe je een teamplayer wordt en hoe je situaties vanuit andere perspectieven kunt bekijken.
"Andere studenten met een juridisch probleem helpen"
Fatma Uçar (20)derdejaars student
Vanaf jongs af aan vind ik het recht erg belangrijk. Ik heb eerst op het MBO juridisch zakelijke dienstverlening gedaan. Toen wist ik zeker dat ik door wilde met HBO-Rechten. Ik heb veel kennis en vaardigheden opgedaan en wilde dit graag toepassen in de praktijk. Ik wilde meer uit mezelf halen.
Op een dag zag ik een mail voorbijkomen over het Juridisch Studenten Loket (JSL): een project waarbij de studenten kunnen ‘proeven van de praktijk’ door andere studenten met een juridisch probleem te helpen. En ik dacht: ‘wat een geweldig initiatief’.
Ik wil mijzelf verder ontwikkelen en denk dat studenten veel van elkaar kunnen leren. Het JSL is een samenwerkingsverband tussen studenten HBO Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) studenten. Uit onderzoek blijkt dat weinig studenten op de hoogte zijn van hun rechten en plichten; dat vind ik erg jammer. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik door mijn deelname aan het JSL hierin verandering kan brengen.
"Veel technieken worden tijdens de studie al bijgebracht"
Tessa Reijmerink (28)Oud-student
Ik raad de opleiding van harte aan. Je wordt inhoudelijk goed voorbereid op de juridische praktijk, en je leert jezelf ontplooien door de praktische vakken en de nevenactiviteiten. Je wordt genoeg uitgedaagd door bijvoorbeeld het Honoursprogramma. Dit heb ik met plezier voltooid en heeft eraan bijgedragen dat ik met plezier als jurist werk.
Ik ben nu Medior Jurist op een advocatenkantoor en behandel complexe zaken voor bedrijven, zoals grote vastgoedpartijen en accountancykantoren. Ik onderhoud het klantcontact en ben veel aan het onderhandelen. Indien nodig sta ik mijn klanten bij tijdens een gerechtelijke procedure.
Veel technieken worden je tijdens de studie al bijgebracht, hoewel ik daar pas ná de studie achter kwam. Denk hierbij aan onderhandelen, gesprekstechnieken, mediation en pleitvaardigheden. Omdat je jezelf tijdens de studie leert uitdagen, doe ik dat nu ook als jurist. Eén van mijn volgende stappen is het begeleiden van anderen en doorgeven wat ik inmiddels heb geleerd.
Tessa is afgestudeerd in 2014 en werkt nu als Medior Jurist bij een Advocatenkantoor.
Interesse in de bachelor HBO-Rechten?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur