Tijdens de opleiding
Tijdens je studie Human Resource Management (HRM) ben je veel in de praktijk bezig, bijvoorbeeld tijdens je stage. Daarnaast werk je in een projectteam samen aan verschillende opdrachten, zoals adviesnota's, schriftelijke rapporten en presentaties.
Inhoud van de opleiding HRM
Tijdens de opleiding werk je in leerteams, werkateliers, trainingen en hoorcolleges. De opleiding start met het inwerkingsprogramma Let’s connect. Je maakt hierbij in 1 week intensief kennis met de opleiding, medestudenten, docenten, het Utrecht Science Park en de HR-praktijk. Vanaf week 2 start je met de eerste cursus.
In werkateliers werk je met een groepje medestudenten in een projectteam aan verschillende praktijkopdrachten. Je volgt expertcolleges en trainingen. Daarnaast zit je het hele jaar in een leerteam waarin je onder begeleiding van je leerteamcoach (studieloopbaanbegeleider) werkt aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Vakken jaar 1
De opleiding start met het inwerkingsprogramma Let’s connect. Je maakt hierbij in 1 week intensief kennis met de opleiding, medestudenten, docenten, het Utrecht Science Park en de HR-praktijk.
Tijdens Organisatiekunde en HRM leer je van alles over organisaties:
- hoe organisaties ingericht zijn;
- wat voor ontwikkelingen er in en om organisaties heen plaatsvinden;
- wat voor cultuur er in organisaties te vinden is;
- de geschiedenis van het HR-beroep;
- wat in-, door- en uitstroom is.
Zo leer je om goed te kijken naar organisaties en te analyseren welke ontwikkelingen belangrijk zijn om in de gaten te houden.
Tijdens deze cursus staat de instroom van medewerkers centraal. Per week leer je iets over de wijze waarop en wanneer je HR-instrumenten kunt gebruiken. Een voorbeeld: welk instrument zet je in om succesvol te zijn tijdens de zoektocht naar de beste medewerker?
We besteden veel aandacht aan inclusie, diversiteit en technologische ontwikkelingen in het werven en selecteren van medewerkers. Je leert alles over de HR-terminologie:
- Wat is de arbeidsmarkt, wat gebeurt daar en hoe belangrijk is deze kennis voor een HR-professional?
- Is er een verschil tussen pre- en onboarding?
- Wat zijn de do's en don'ts van arbeidsrecht?
HR heeft bij al deze onderwerpen een belangrijke taak. Wees nieuwsgierig en stel vragen. De docent zal je begeleiden en je benaderen als beginnend junior HR-adviseur.
Gezond werk in organisaties is gericht op de thema’s verzuim, duurzame inzetbaarheid en productieve medewerkers. Door middel van verschillende opdrachten laat je aan het einde van deze cursus zien dat je een goede basiskennis hebt ontwikkeld over evidence based HR-beleid en dat je een indicatie kunt geven van de kosten en baten van het HR-beleid op waarover je jouw leidinggevende kan informeren en adviseren.
Voorbeelden van opdrachten zijn:
- Verzuimanalyse
- Infographic over kengetallen
- Advies over het verbeteren productiviteit van medewerkers, inclusief kosten-baten
Bij Medewerker in Ontwikkeling leer je over de invloed van individuen, groepen en structuur op ontwikkeling binnen organisaties en interventies om dit te beïnvloeden en te sturen. Het doel hiervan is om medewerkers, teams en organisaties effectiever en toekomstbestendiger te maken.
Je verwerft als toekomstig HR-professional op twee niveaus inzicht in het gedrag en de beweegredenen van mensen in organisaties. Allereerst door te kijken naar het individu in de organisatie aan de hand van vragen als: Wat verklaart motivatie? Wat voor invloed heeft persoonlijkheid op gedrag in relatie tot anderen? Wat beïnvloedt het leren en ontwikkelen van mensen? Vervolgens wordt er dieper ingegaan op groepen/teams in organisaties. Mensen vertonen namelijk in een groep ander gedrag dan individueel.
Tijdens de cursus ga je in samenwerking met medestudenten de theorie direct toepassen op een praktijkopdracht binnen een bestaande organisatie.
Je wordt opgeleid tot een hands-on HR-adviseur met business partner-kenmerken die beschikt over een professionele houding en die persoonlijk leiderschap toont en impact bereikt.
Dit betekent dat jij beschikt over reflectief vermogen, je een kritische en onderzoekende houding hebt, en dat je ethisch en sensitief kunt handelen. Impactkwaliteit betekent dat jij ondernemend en proactief bent: beschikt over netwerkvermogen, interdisciplinair en (inter)nationaal kunt samenwerken en verantwoordelijkheid toont. Onze HRM-opleiding conformeert zich hiermee aan het landelijk beroepsprofiel.
Onder de cursus persoonlijke ontwikkeling en onderzoekend vermogen hangt de opdracht Praktijk & Impact. Tijdens deze opdracht staat je praktijkopdracht centraal. Om de leeruitkomst aan te tonen, stel je een praktijkmap samen die gebaseerd is op verschillende onderdelen zoals een praktijkmarkt, feedbackgegevens en linked-in aanbevelingen.
De praktijkopdracht verwerf je zelf. De praktijkopdracht kun je uitvoeren in een organisatie die je zelf kiest. Dit kan bijvoorbeeld de organisatie zijn waar je een bijbaan hebt, de (sport)vereniging waar je een rol speelt, de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet, etc. Je vraagt eerst feedback aan je leerteam (medestudenten) op de invulling van je praktijkopdracht. Daarna leg je de praktijkopdracht ter goedkeuring voor aan je leerteamcoach.
In het tweede jaar start je met een zeer brede stage in het HR-werkveld. Dit kan ook internationaal. Je bent dan 4 dagen per week actief op een HR-afdeling. Tijdens je stage heb je 1 dag per week een lesdag op de opleiding met werkcolleges en hoorcolleges ter ondersteuning van de stageopdrachten. Ook heb je regelmatig een leerteambijeenkomst waarin je met medestudenten en jouw leerteamcoach reflecteert op de ervaringen tijdens je stage.
Na een half jaar stage ga je aan de slag met het thema veranderkunde en daarna een HR-keuzecursus en kwantitatief onderzoek.
Periode A & B
Je start jaar 2 met een zeer brede stage in het HR-werkveld. Dit kan ook internationaal.
Periode C & D
De tweede helft van jaar 2 is gevuld met werkateliers, trainingen en hoorcolleges. Daarnaast werk je aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling in je leerteam. Je gaat aan de slag met het thema Veranderkunde.
Je maakt een keuze uit de volgende HR-keuzecursussen:
- International Management
- Employee Branding
- Digitale Transitie
- Business English
- e-Ondernemerschap
- Supply Chain Management
- De Toekomst van Finance
Je wordt opgeleid tot een hands-on HR-adviseur met business partner-kenmerken die beschikt over een professionele houding en die persoonlijk leiderschap toont en impact bereikt. Dit betekent dat jij in jaar 2 verder werkt aan het ontwikkelen van reflectief vermogen, een kritische en onderzoekende houding hebt, en dat je ethisch en sensitief kunt handelen. Impactkwaliteit betekent dat jij ondernemend en proactief bent: beschikt over netwerkvermogen, interdisciplinair en (inter)nationaal kunt samenwerken en verantwoordelijkheid toont. Onze HRM-opleiding conformeert zich hiermee aan het landelijk beroepsprofiel.
In deze cursus volg je ook de module kwantitatief onderzoek. In de eerste plaats is het een op zichzelf staande module en toets. In de tweede plaats kun je opgedane kennis gebruiken tijdens de businesspartner stage in jaar 3. We besteden hierbij voornamelijk aandacht aan beschrijvende en toetsende statistiek en achterliggende basisstof.
In jaar 3 kies je een minor en ga je weer op stage met de focus op strategisch HRM en People Analytics. Naast de stage ben je een dag per week op de hogeschool en volg je onderwijs. Je volgt dan diverse colleges en trainingen. Wat je daarin leert ga je meteen toepassen bij je stagebedrijf.
Periode A & B
In het eerste half jaar kies je een minor.
Periode C & D
In je derde studiejaar loop je 5 maanden stage met focus op Strategisch HRM en People Analytics. Je bent dan vier dagen per week actief op een HR-afdeling. Tijdens je stage heb je 1 dag per week een lesdag op de opleiding met werkcolleges en hoorcolleges ter ondersteuning van de stageopdrachten. Ook heb je regelmatig een leerteambijeenkomst waarin je met medestudenten en jouw leerteamcoach reflecteert op de ervaringen tijdens je stage.
In jaar 4 start je met je voorbereiding op het afstuderen door middel van verdieping in de thema's Goed Werk (o.a. inclusie) en Leren & Ontwikkelen. Je sluit jaar 4 af met een afstudeeronderzoek.
Periode A
Je gaat aan de slag met een complex en actueel maatschappelijk vraagstuk waarin je onderzoekt welke nieuwe of andere opdrachten/uitdagingen er voor Leren & Ontwikkelen in een specifieke branche ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen die van invloed zijn op het werk van mensen.
Periode B
Je gaat een beroepsproduct maken op het gebied van Goed Werk dat bestaat uit een geschreven visiedocument (whitepaper e.d.) en een eindpresentatie. Het visiedocument gaat over een actueel thema (bijvoorbeeld het duurzaam inzetten van een kwetsbare groep medewerkers binnen een organisatie) en biedt anderen (bijv. medestudenten, HR, managers, medewerkers, andere stakeholders) kennis en inzicht op het gebied van Goed Werk.
Periode C & D
Het afstudeerprogramma start je dus begin van het jaar in periode A met focus op verdieping van kennis van Diversiteit & Inclusie en Leren & Ontwikkelen Ontwikkeling. Daarna rond je de opleiding af met een afstudeeronderzoek en met persoonlijke en professionele ontwikkeling in je leerteam en diverse expertcolleges. De opdracht is een combinatie van onderzoek en advies of ontwerp. Je mag zelf het onderwerp kiezen.
Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn:
- Hoe kan een detacheringsbureau in de ICT-wereld een voorkeurspositie krijgen bij kandidaten?
- Op welke manier kan een zorgverlener verschillende generaties personeel binden en boeien?
- Een bedrijf wil ieder jaar 80 nieuwe trainees aantrekken die willen werken in de financiële dienstverlening. Hoe kan het een authentieke en onderscheidende ‘employer brand’ worden bij potentiële medewerkers?
- Bij een opleidingsinstituut is nog weinig bekend over hoe medewerkers en leidinggevenden omgaan met het thema duurzame inzetbaarheid. Via kwantitatief en kwalitatief onderzoek wordt onderzocht wat deze medewerkers nodig hebben voor hun eigen duurzame inzetbaarheid.
Human Resource Management (HRM)
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Human Resource Management. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding Human Resource Management (HRM) werk je samen met je studiegenoten aan diverse praktijkopdrachten. Verder krijg je te maken met:
- groepswerk
- hoorcolleges
- trainingen
- praktijkonderzoek
- literatuuronderzoek
- zelfstudie
- digitale leeromgeving
- reflecteren
- functioneringsgesprekken
- studieloopbaanbegeleiding
Je studievoortgang wordt getoetst door:
- individuele eindgesprekken, schriftelijke beroepsproducten en adviesnota’s
- multiple choice-toetsen
- portfolio’s
- open tentamens
- assessments
- rapportages
- presentaties
- videopresentaties
- onderzoeksrapportages voor externe opdrachtgevers
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Van en met elkaar leren in kleinschalige teams (maximaal 10 studenten). Samen structureel stilstaan bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 tot € 600 kwijt.
Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom HRM studeren bij de HU?
-
Praktijkgericht
We leggen altijd de koppeling tussen theorie en praktijk, zodat je weet waarvoor je leert. Daarnaast doe je tijdens je stages veel praktijkervaring op.
-
Brede opleiding
Na de HRM-opleiding aan de HU kun je op elke HRM-afdeling terecht. Je wordt namelijk opgeleid tot hands-on HR Business Partner met impact.
-
Kleinschalig met veel persoonlijke aandacht
Leren doe je in de klas en de praktijk, individueel, in leerteams en via de digitale leeromgeving. Zo is er veel ruimte voor maatwerk, persoonlijke aandacht en begeleiding.
Interesse in de opleiding Human Resource Management?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur