Tijdens de opleiding

Bij de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) word je opgeleid tot veiligheidsregisseur. Een veiligheidsregisseur adviseert over de koers of richting. Hierbij is afstemming en verbinding belangrijk. Binnen de opleiding kan je je op één van de vier uitstroomprofielen richten, maar dat is niet verplicht. De vier profielen zijn: informatieveiligheid; crisis en nationale veiligheidsbelangen; sociale veiligheid en arbeidsveiligheid. Zo sluit je studie nog beter aan op de praktijk.

Inhoud van de opleiding IVK

De opleiding Integrale Veiligheidskunde bestaat uit drie fasen: de propedeusefase, de hoofdfase verdieping en de profileringsfase.

In het eerste jaar van je studie ga je samen met je studiegenoten het werkveld van de veiligheidskunde verkennen. Dit doe je in vier thematische blokken: Risico, Wonen, Mobiliteit en Samenleven. Je verkent onderwerpen als sociale veiligheid, fysieke veiligheid, bedrijfskunde en professionele vaardigheden. We bekijken een veiligheidsprobleem steeds vanuit verschillende hoeken. Je leert dat een veiligheidsprobleem een gezamenlijke aanpak vereist.

Vakken propedeusefase

De hoofdfase verdieping is de studieperiode die volgt na de propedeusefase. Deze fase duurt anderhalf jaar. 

De hoofdfase is bedoeld ter verdieping op de basisstof die je tijdens de propedeusefase hebt gehad. De thema’s die aan bod komen zijn onder meer: arboveiligheid, vitale infrastructuur, Internationale veiligheid, onderzoek, interventiestrategie, informatieveiligheid en crisis. Daarnaast loop je een periode stage. Deze stage is voor jou een gelegenheid om het beroepenveld (het werkveld) beter te leren kennen.

Thema's hoofdfase verdieping

De laatste fase van de opleiding is de profileringsfase. Tijdens deze fase voer je praktijkopdrachten uit rondom de kerntaken van het beroepsprofiel. Deze kerntaken zijn: 

  • Signaleren en Agenderen van ontwikkelingen en trends die (kunnen) leiden tot veiligheidsvraagstukken; 
  • Analyseren van veiligheidsvraagstukken (bedreigingen en risico’s): het identificeren van (potentiële) oorzaken van onveiligheid; 
  • Ontwerpen van maatregelen om risico’s te reduceren en veiligheid te vergroten;
  • Implementeren van veiligheidsmaatregelen; 
  • Evalueren van het effect van veiligheidsmaatregelen. 

Daarnaast volg je een minor die je zelf mag kiezen. Deze minor kan je volgen bij de HU of bij een andere hogeschool of universiteit. Wil je graag internationale ervaring opdoen? Dan kun je ook een minor of praktijkopdracht in het buitenland doen.  

  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

18
uur per week
  • 70%individueel werk
  • 30%Groepswerk

Zelfstudie

22
uur per week
  • 40%Keuzevakken
  • 60%Verplichte vakken
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    De opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK) kent verschillende lesvormen: 

    • hoorcolleges 
    • werkcolleges 
    • projectgroepen 
    • trainingen en workshops 
    • leerteambijeenkomsten 
    • simulaties

    Je sluit je vakken onder andere af met kennistoetsen, portfolio's, verslagen, mondelinge assessments, video’s en presentaties.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je krijgt tijdens de studie veel persoonlijke begeleiding, vooral van je leergroepbegeleider. Hierbij ligt de nadruk op: resultaatgericht studeren en werken, effectief samenwerken en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt ook met je vragen en (studie)problemen terecht bij je begeleider.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar zo'n € 400 tot € 600 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Integrale Veiligheidskunde studeren bij de HU?

    • Aandacht voor internationalisering

      Wil je wat van de wereld zien? Dat kan! Doe je minor of praktijkopdrachten in het buitenland of ontmoet internationale studenten tijdens een uitwisseling of cursus.

    • Veel contact met het werkveld

      De opleiding werkt graag samen met het werkveld. Zo doe je tijdens je studie al nuttige contacten op.

    • Actieve studievereniging

      Je medestudenten ontmoet je ook bij studievereniging Vesta. Zij organiseren jaarlijks verschillende activiteiten, zoals excursies, lezingen, borrels en feesten.

    Rafik Nasiri, opleiding Integrale Veiligheidskunde, Hogeschool Utrecht

    "De reden dat ik voor de HU gekozen heb is de openheid die ik heb ervaren tijdens de open dag"

    Rafik Nasiri
    Roelof Roo, student Integrale Veiligheidskunde IVK

    "Als Integraal Veiligheidskundige ben je de spin in het web"

    Roelof Roo (20) Vierdejaars student

    Heb je nog vragen?