Tijdens de opleiding
Je staat vanaf het eerste jaar voor de klas. Daar blijft het zeker niet bij, want aardrijkskunde leer je vooral in de praktijk. Zo neem je tijdens je opleiding deel aan (meerdaagse) veldwerken in Nederland en het buitenland.
Educa verbindt lerarenopleidingen
Educa is een studievereniging voor alle studenten van de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht. De vereniging is in december 2018 opgericht door een aantal studenten, om interessante activiteiten te organiseren voor alle leraren in opleidingen.

Naast uiteraard een borrel en feestje op zijn tijd, organiseert Educa lezingen, excursies en andere uitjes. “Ieder kwartaal is er een workshop of activiteit”, vertelt Robin de Leeuw, één van de oprichters (en leraar Natuurkunde in opleiding). “Zo is er onder andere een workshop georganiseerd over houding en status voor de klas.”
De studievereniging is daarmee echt een aanvulling op je studententijd: niet alleen is het gezellig om in contact te komen met studenten die een andere lerarenopleiding doen, er worden ook onderwerpen besproken waar je echt iets aan hebt nu én later. Ook studenten van de pabo zijn welkom.
Leren presenteren met VR
Bij de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht wordt steeds meer geëxperimenteerd met virtual reality om belangrijke vaardigheden te leren. Zo zijn eerstejaars studenten aan de slag gegaan met leren presenteren met VR. Eén student vertelt hoe het werkt: “Je presenteert in een virtuele tv-studio of andere omgeving. Na afloop van de VR-presentatie krijg je feedback op verschillende non-verbale gedragsaspecten, zoals oogcontact, stemgebruik, houding en gebaren. Mijn prestaties worden direct getoond in allerlei grafieken. Ik heb niet eerder zulke gedetailleerde en analytische feedback op mijn presentatievaardigheden gekregen.”
HU-onderzoeker Stan van Ginkel is één van de drijvende krachten achter virtual reality onderwijs bij Hogeschool Utrecht. In 2019 werd hij door het Teachers Task Force van UNESCO gevraagd om te komen presenteren over het goed inzetten van virtual reality in het onderwijs. Door een goede combinatie van face-to-face bijeenkomsten, waarin je presenteert voor medestudenten, en presentatiesessies in Virtual Reality leer je sneller jezelf verbeteren. Je krijgt namelijk zowel feedback door observaties van studenten als harde data waar je iets mee kan.
Inhoud van de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads
Vanaf jaar 1 sta je meteen voor de klas. Je loopt vanaf november 1 dag in de week stage. Ook leer je van alles over aardrijkskunde, vooral over ontwikkelingen in de stad en het Nederlandse landschap. Hiervoor ga je ook meerdere dagen op veldwerk.
Aan de hand van literatuur en (inter-)nationale voorbeelden leer je alles over stadsgeografische theorieën. Je plaatst deze in een historische context. Je past theorie toe tijdens een aantal veldwerken in verschillende Nederlandse steden. Dit vak volg je samen met de eerstejaars studenten geschiedenis en is onderdeel van de M&M-lijn.
Maak kennis met endogene en exogene processen die de aardkorst van binnenuit en van buitenaf veranderen. Hierin staan geologie en geomorfologie centraal. Ook leer je ook gesteente te herkennen en determineren.
Je leert over atmosferische processen en klimaatverandering. We gaan onder meer weerkaarten bekijken en het weer voorspellen met behulp van 3D geprinte fronten en wolkentypen.
Hierin worden de verschillende relaties tussen klimaat en landschapszones in de wereld beschreven en verklaard.
Je leest theorie over bevolkingsgroei en -afname en over de veranderende samenstelling van de maatschappij. Ook verdiep je je in migratievraagstukken. Tijdens de werkcolleges bespreek je de inhoud en ga je verder aan de slag met statistische gegevens interpreteren en analyseren.
Je gaat aan de slag met het bestuderen en beschrijven van één van de Nederlandse landschappen: het Limburgse Krijt Löss Landschap. Dit gebeurt aan de hand van colleges over geologie, bodemkunde, natuur- en cultuurlandschap en de historie van het gebied. Bij deze cursus hoort een meerdaags veldwerk in Limburg. Deze cursus volg je met de eerstejaars geschiedenisstudenten en is onderdeel van de M&M-lijn.
Dit is de eerste module in de leerlijn pedagogisch handelen. Op je leerwerkplek krijg je als leraar dagelijks te maken met adolescenten. Een goed contact met je leerlingen is de basis voor lesgeven. Om contact te kunnen maken is het belangrijk dat je begrijpt hoe adolescenten zich ontwikkelen, welke rol opvoeding speelt, wat hen bezighoudt, wat hen motiveert en hoe ze zich gedragen in groepen. Contact maken begint vaak al als de leerlingen binnenkomen in de ruimte waar jij lesgeeft. Hoe pak je de eerste kennismaking aan, hoe geef je invulling aan jouw rol als gastheer en pedagoog, hoe voer je informele gesprekjes en hoe stel je onzekere leerlingen op hun gemak?
Hoe is het om leraar te zijn? Tijdens dit vak maak je een start met de ontwikkeling van je rol als docent. Je maakt kennis met de inhoud van het schoolvak Aardrijkskunde. Ook ontwerp je een les en voer je deze ook uit. Je leert hoe je de leerling begeleid en hoe je kan verwoorden wat een leerling precies moet gaan leren. Je reflecteert op wat je geleerd hebt.
Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Aan het einde van het jaar kies je of je docent op een middelbare school of in het beroepsonderwijs wilt worden. Je krijgt les in verschillende aardrijkskundige thema's en gaat op veldwerk naar Marokko.
Vanaf jaar 3 sta je 2 dagen per week voor de klas. Je hebt inmiddels veel vakinhoud tot je genomen en weet dit over te brengen op je leerlingen. Dit is ook het jaar waarin je zelf een veldwerkgebied mag uitzoeken om zelfstandig veldwerk uit te voeren of je gaat mee met het aangeboden veldwerkprogramma in de Alpen.
In je afstudeerjaar werk je voornamelijk aan de leeruitkomsten van vakdidactisch handelen om een startbekwaam docent te worden. Er zijn geen inhoudelijke vakken meer, maar je volgt wel een minor. Dat kan bij de HU, in het buitenland of bij een ander onderwijsinstituut. Heb je nog steeds niet genoeg vakinhoud? Volg dan alvast cursussen uit ons masterprogramma om zo een voorsprong te hebben, mocht je na de bachelor door willen studeren.
Leraar Aardrijkskunde tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Aardrijkskunde. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:
- Hoorcollege
- Werkcolleges
- Projectgroepen
- Stage
- Veldwerk
Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Ook voor deze opleiding kun je een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in 2 vakken. Overlap in vakken is afgestemd, er is dus geen onnodige herhaling. Zo haal je meer uit je carrière en benut je je brede interesse optimaal.
Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van studiejaar 1 krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen óf om te stoppen.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Aardrijkskunde studeren bij de HU?
-
De wereld is het klaslokaal
Je leert het vak aardrijkskunde niet alleen in de klas, maar maakt ook mooie (buitenlandse) veldwerken.
-
Dubbele bevoegdheid aardrijkskunde en geschiedenis
Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid aardrijkskunde en geschiedenis halen in 4 jaar tijd. Je mag dan lesgeven in beide vakken. Andere dubbele bevoegdheden zijn ook mogelijk, maar dan in 5 jaar.
-
Inspirerende lessen en innovatieve werkvormen
In onze colleges willen wij het goede voorbeeld te geven. Zo ga je tijdens een college ook geregeld zelf aan de slag. Je luistert dan dus zeker niet alleen naar de docent.
Interesse in de bachelor Leraar Aardrijkskunde tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur