Tijdens de opleiding

Je staat vanaf het eerste jaar voor de klas. Daar blijft het zeker niet bij, want aardrijkskunde leer je vooral in de praktijk. Zo neem je tijdens je opleiding deel aan (meerdaagse) veldwerken in Nederland en het buitenland.

Inhoud van de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads

Vanaf jaar 1 sta je meteen voor de klas. Je loopt vanaf november 1 dag in de week stage. Ook leer je van alles over aardrijkskunde, vooral over ontwikkelingen in de stad en het Nederlandse landschap. Hiervoor ga je ook meerdere dagen op veldwerk.

De vakken van jaar 1

Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Aan het einde van het jaar kies je of je docent op een middelbare school of in het beroepsonderwijs wilt worden. Je krijgt les in verschillende aardrijkskundige thema's en gaat op veldwerk naar Marokko.

Vanaf jaar 3 sta je 2 dagen per week voor de klas. Je hebt inmiddels veel vakinhoud tot je genomen en weet dit over te brengen op je leerlingen. Dit is ook het jaar waarin je zelf een veldwerkgebied mag uitzoeken om zelfstandig veldwerk uit te voeren of je gaat mee met het aangeboden veldwerkprogramma in de Alpen.

In je afstudeerjaar werk je voornamelijk aan de leeruitkomsten van vakdidactisch handelen om een startbekwaam docent te worden. Er zijn geen inhoudelijke vakken meer, maar je volgt wel een minor. Dat kan bij de HU, in het buitenland of bij een ander onderwijsinstituut. Heb je nog steeds niet genoeg vakinhoud? Volg dan alvast cursussen uit ons masterprogramma om zo een voorsprong te hebben, mocht je na de bachelor door willen studeren.

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • Hoorcollege
    • Werkcolleges
    • Projectgroepen
    • Stage
    • Veldwerk

    Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Aan het begin van je opleiding leer je je studieloopbaanbegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Leraar Aardrijkskunde studeren bij de HU?

    • De wereld is het klaslokaal

      Je leert het vak aardrijkskunde niet alleen in de klas, maar maakt ook mooie (buitenlandse) veldwerken.

    • Dubbele bevoegdheid aardrijkskunde en geschiedenis

      Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid aardrijkskunde en geschiedenis halen in 4 jaar tijd. Je mag dan lesgeven in beide vakken. Andere dubbele bevoegdheden zijn ook mogelijk, maar dan in 5 jaar.

    • Inspirerende lessen en innovatieve werkvormen

      In onze colleges willen wij het goede voorbeeld te geven. Zo ga je tijdens een college ook geregeld zelf aan de slag. Je luistert dan dus zeker niet alleen naar de docent.

    Bibliotheek

    Interesse in de bachelor Leraar Aardrijkskunde tweedegraads?

    Heb je nog vragen?