Tijdens de opleiding

Na vier jaar ben jij helemaal klaar om voor de klas te staan als leraar biologie tweedegraads. Tijdens je studie leer je alles over biologie, het leraarschap en kun je je specialiseren.

Inhoud van de opleiding Leraar Biologie tweedegraads

In het eerste jaar leer je wat het is om leraar te zijn en hoe je goede biologieles geeft. Vanaf november sta je alvast 1 dag in de week voor de klas. Je leert alles over planten en dieren, ook buiten de deur. Dus je gaat op excursie om een heel landschap in kaart te brengen. Biologie is heel breed. In jaar 1 maak je kennis met met alle domeinen binnen dit vak.

De vakken van jaar 1

Je ontwikkelt je als leraar en ontdekt welk soort school het beste bij jou past. Je gaat aan de slag met humane fysiologie, genetica, gedrag en ecologie. Je staat 1 dag in de week voor de klas. Aan het eind van het jaar kies je of je je wilt specialiseren in de beroepsgerichte leerweg (vmbo en mbo) of de algemeen vormende leerweg (onderbouw havo en vwo).

Elk schooljaar sta je langer voor de klas. In je derde jaar is dat 2 dagen in de week. Je bepaalt je projecten en de inhoud daarvan samen met de school waar je werkt.

In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets.  Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.

Tijdens de opleiding Leraar Biologie tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 50%individueel werk
  • 50%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Leraar Biologie krijg je te maken met deze lesvormen:

    • Werkcolleges
    • Leerteambijeenkomsten
    • Hoorcolleges
    • Zelfstudie
    • Praktijkstudie (voor de klas)
    • Veldstudie (excursies)

    Er zijn verschillende soorten toetsen. Je krijgt te maken met schriftelijke tentamens, opdrachten, portfolio's en assessment.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Je maakt tijdens de eerste dagen van je opleiding Leraar Biologie tweedegraads meteen kennis met je persoonlijke leerteambegeleider. Met deze begeleider bespreek je je vorderingen en eventuele studieproblemen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Leraar Biologie studeren bij de HU?

    • Lesgeven in twee vakken

      Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken.

    • Onderscheid jezelf

      Volg naast je studie de cursus Microbiologie. Zo laat je zien dat je je extra hebt verdiept in biologie.

    • Studeer in het buitenland

      Elke twee of drie jaar kun je ervaring opdoen in het buitenland tijdens speciale thema-excursies, bijvoorbeeld over ecologie.

    Heb je nog vragen?