Tijdens de opleiding
Vanaf jaar 1 weet je al wat het is om docent Engels te zijn. Je doet meteen ervaring op én je leert meer over Engelse taal en cultuur.
Inhoud van de opleiding Leraar Engels tweedegraads
In jaar 1 zet je je eerste stappen als docent Engels. Je ontdekt wat voor docent je wil zijn. Vanaf november loop je 1 dag in de week mee in de klas. Ook maak je kennis met de Engelse taal, cultuur, en literatuur. Je gaat een week naar Engeland. Deze reis plan je helemaal zelf.
Vakken
Je leert aspecten van Britse hedendaagse en van de geschiedenis identificeren, uitleggen en meningen erover vormen en deze kennis toepassen op veldonderzoek.
Je verdiept je in de fonetiek van de Engelse taal, waardoor jouw uitspraak verbetert en die van jouw leerlingen.
Je verdiept je in de Engelse grammatica en leert hoe je grammatica kunt integreren in je lessen.
Je gaat aan de slag met Engelse literatuur, leert deze teksten analyseren en ontwikkelt je leesvaardigheid. Ook werk je samen met andere studenten.
Je leert een goed gestructureerd essay schrijven, bronnen te citeren en kan gericht en constructief feedback geven op werk van andere studenten.
Je werkt aan je Engelse spreek- en gespreksvaardigheid, uitspraak middels drama activiteiten. Als je deze cursus hebt afgerond, heb je niveau C1 van het ERK bereikt.
Dit is de eerste module in de leerlijn vakdidactisch handelen van de Moderne Vreemde Talen (MVT): Duits, Engels, Frans, Spaans. Communicatie ligt aan de basis van deze leerlijn, want als leraar MVT help je jouw leerlingen communiceren in de doeltaal: gesprekjes voeren, lezen, luisteren en schrijven. In deze module leer je hoe je een communicatieve les ontwerpt en uitvoert. Hoe zorg jij ervoor dat de les aansluit bij de belevingswereld van jouw leerlingen? Welke activerende werkvormen zet jij in die aansluiten bij het niveau van jouw leerlingen? Hoe stimuleer jij jouw leerlingen bewust te worden van culturele gebruiken van het doeltaalland? Welk motiverende digitale leermiddelen zet jij in? Je maakt in deze module ook kennis met verschillende type scholen en onderwijsvormen. Je gaat verkennen of het leraarschap bij je past door middel van stage of (praktijk)opdrachten. Je komt tevens in een leerteam waar je samenwerkt met medestudenten onder begeleiding van een leerteambegeleider.
Dit is de eerste module in de leerlijn pedagogisch handelen. Op je leerwerkplek krijg je als leraar dagelijks te maken met adolescenten. Een goed contact met je leerlingen is de basis voor lesgeven. Om contact te kunnen maken is het belangrijk dat je begrijpt hoe adolescenten zich ontwikkelen, welke rol opvoeding speelt bij die ontwikkeling, wat hen bezig houdt en waar hun interesses liggen, wat hen motiveert en hoe ze zich gedragen in groepen. Contact maken begint vaak al als de leerlingen binnenkomen in de ruimte waar jij lesgeeft. Hoe pak je de eerste kennismaking aan, hoe geef je invulling aan jouw rol als gastheer en pedagoog, hoe voer je kleine, informele gesprekjes met leerlingen en hoe stel je onzekere leerlingen op hun gemak?
Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Je geeft 1 dag in de week les. Je gaat 10 weken op stage naar het buitenland zodat je Engels nog beter wordt. Je kunt stage lopen in bijna alle Engelstalige landen.
Vanaf jaar 3 sta je 2 dagen per week als docent Engels in de klas. Je spreekt en schrijft de taal inmiddels op hoog niveau en weet dit over te brengen op je leerlingen.
In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets. Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.
Leraar Engels tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Engels. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding leraar Engels tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:
- Hoorcollege
- Werkcolleges
- Projectgroepen
- Stage
- Simulatie
- Vaardigheidstrainingen
- Overleggen en gesprekken
Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht en een eindassessment.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Aan het begin van je opleiding Leraar Engels tweedegraads leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Engels studeren bij de HU?
-
Lesgeven in twee vakken
Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid behalen. Je mag dan lesgeven in twee vakken, bijvoorbeeld in twee talen.
-
Les in het Engels
Tijdens je opleiding krijg je vaak les in het Engels van leraren die in Engelstalige landen hebben gewoond.
-
Keuze uit verschillende stageplekken
Engels is een verplicht vak op heel veel verschillende soorten scholen. Je kunt dus kiezen uit veel verschillende stageplekken.
Interesse in de bachelor Leraar Engels tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur