Tijdens de opleiding

Vanaf het begin leer je wat het is om voor de klas te staan. Daarnaast kom je meer te weten over de Franse taal en cultuur.

Inhoud van de opleiding Leraar Frans tweedegraads

Vanaf jaar 1 weet je meteen wat het is om leraar te zijn, want je staat vanaf november 1 dag in de week voor de klas. Omdat je veel les krijgt in het Frans, gaat je beheersing van de taal met sprongen vooruit. Tijdens een verblijf in Frankrijk breng je jouw kennis van de Franse taal in de praktijk en doe je nieuwe culturele ervaringen op.

De vakken van jaar 1

Je weet steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. Ook weet je welk soort school goed bij je past. Aan het einde van het jaar kies je of je les wilt geven aan de onderbouw van havo en vwo of aan het vmbo of mbo. Ook krijg je meer les in de Franse taal en cultuur en leer je hoe je dit op verschillende manieren overbrengt op leerlingen.

In het voorjaar van jaar 2 ga je 3 weken naar Lille. Daar volg je het ‘programme d’immersion’. Dit is verplicht voor alle voltijdstudenten.

Vanaf jaar 3 sta je 2 dagen per week voor de klas. Je leert hoe leerlingen precies talen leren en hoe jij ervoor kunt zorgen dat ze ook echt goed Frans leren.

In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets. Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.

Tijdens de opleiding Leraar Frans tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contacturen

16
per week
  • 40%Individueel werk
  • 60%Groepswerk

Zelfstudie-uren

24
per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?


    Tijdens de opleiding leraar Frans tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • Hoorcollege
    • Werkcolleges
    • Projectgroepen
    • Stage
    • Simulatie
    • Vaardigheidstrainingen
    • Overleggen en gesprekken

    Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit de opleiding Leraar Frans tweedegraads af met een afstudeeropdracht.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Aan het begin van je opleiding leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken of andere lesmaterialen ben je jaarlijks rond €500 kwijt. Je buitenlandreis kost € 425.

    Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in óf om te stoppen.

    Heb je al Franse Taal en Cultuur gestudeerd en wil je een tweedegraads bevoegdheid halen? Dan kun je ook de éénjarige kopopleiding volgen.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Leraar Frans studeren bij de HU?

    • Lesgeven in twee vakken

      Je kunt een dubbele lesbevoegdheid halen. Je mag dan lesgeven in twee vakken, bijvoorbeeld twee talen.

    • Les in het Frans

      Tijdens je opleiding kreeg je veel les in het Frans, zo krijg je de taal nog sneller onder de knie.

    • Meteen de praktijk in

      Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

    Studenten voor HU gebouw

    Interesse in de bachelor Leraar Frans tweedegraads?

    Heb je nog vragen?