Tijdens de opleiding

Elke dag weer wat meer leren over natuurkundige verschijnselen om je heen en leren hoe je anderen hier enthousiast voor krijgt. Tijdens deze lerarenopleiding komt het allemaal aan bod.

Inhoud van de opleiding Leraar Natuurkunde Tweedegraads 

In het jaar 1 zet je je eerste stappen als docent. Je krijgt les in hoe je leraar moet zijn en vanaf november sta je 1 dag in de week voor de klas. Ook krijg je les in elektriciteit, kracht en beweging, duurzaam energie- en watergebruik en wiskunde. Samen met medestudenten ontwerp je een project voor leerlingen van een middelbare school.

Vakken

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Je geeft 1 dag in de week les. Je kunt natuurkundige verschijnselen steeds beter uitleggen en in de praktijk toepassen. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wil geven in de onderbouw van havo en vwo of in het vmbo of mbo.

De vakken van jaar 2

In het jaar 3 sta je 2 dagen per week voor de klas. Samen met de school bepaal je projecten waarmee je aan de slag gaat. Op het gebied van natuurkunde ga je steeds meer de diepte in en leer je meer over bijvoorbeeld fysica en atomen. Je krijgt steeds meer handigheid in het werken als leraar. Aan het einde van het jaar kun je zelfstandig voor de klas staan.

De vakken van jaar 3

In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met je stageschool werk je aan je afstudeerproject. Je verbreedt je kennis door een minor te volgen of om een tweede bevoegdheid te halen voor scheikunde.

Vakdidactisch handelen D: profileren

Aan het einde van het jaar studeer je af en ben je klaar om als leraar natuurkunde tweedegraads volledig voor de klas te staan. Wat heb je daarvoor nodig en wat moet je nog bijleren? Samen met je leerwerkplek en aan de hand van door de HU opgestelde leeruitkomsten bepaal je waarmee je aan de slag gaat. Je onderzoekt je onderwerp op basis basis van literatuur, doet meer praktijkervaring op door colleges te volgen en te praten met (ervarings-)deskundigen en gebruikt je ervaring voor de klas.

Kennistoets

Ben je klaar om als leraar natuurkunde tweedegraads voor de klas te staat? Je maakt een kennistoets en een afstudeeropdracht om je studie af te ronden.

Tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
  • 50%individueel werk
  • 50%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • Hoorcollege
    • Werkcolleges
    • Practica
    • Projectgroepen
    • Stage
    • Simulatie
    • Vaardigheidstrainingen
    • Overleggen en gesprekken
     

    Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Aan het begin van je studie leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in óf om te stoppen.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Leraar Natuurkunde studeren bij de HU?

    • Lesgeven in twee vakken

      Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan in twee vakken lesgeven. Kies je voor een dubbele bevoegdheid in combinatie met scheikunde, dan kan je deze halen in vier jaar tijd.

    • Meteen de praktijk in

      Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

    • Vernieuwende lessen

      Je zit tijdens je opleiding niet alleen in de schoolbanken. Je krijgt op een vernieuwende manier les, bijvoorbeeld via videolessen.

    Bibliotheek

    Interesse in de bachelor Leraar Natuurkunde tweedegraads?

    Heb je nog vragen?