Tijdens de opleiding

Tijdens deze opleiding ontdek je alle aspecten van de Nederlandse taal en onderwijs. Je loopt stage, leest boeken en leert hoe je een goede leraar wordt. Ook werk je aan je taalvaardigheid.

Inhoud van de opleiding Leraar Nederlands tweedegraads

In jaar 1 werk je aan je kennis van de Nederlandse taal en literatuur. Je leert lesgeven en gaat al meteen ervaring opdoen in en voor de klas. Zo ontdek je hoe het is om leraar te zijn en hoe je op een boeiende manier kunt lesgeven. En je leert hoe je omgaat met je leerlingen.

De vakken van jaar 1

In jaar 2 weet je steeds beter wat voor leraar jij gaat zijn. Je weet welk soort school goed bij jou past en je geeft één dag per week les op je stageschool. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wilt geven in de onderbouw van de havo en het vwo, beroepsonderwijs of volwassenenonderwijs. Je leert ook meer over onze taal, literatuur en didactiek. 

Je draait 2 dagen mee op je stageschool als leraar Nederlands. Je leert hoe je leerlingen met leerproblemen begeleidt. Denk aan dyslexie of ADHD. Je helpt ze bijvoorbeeld bij goed formuleren, een tekst doorgronden of argumentatiestructuren herkennen. En je werkt verder aan je persoonlijke ontwikkeling: je wordt, kortom, een goede docent Nederlands.

In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets. Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.

Tijdens de opleiding Leraar Nederlands tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

15
uur per week
  • 60%individueel werk
  • 40%Groepswerk

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Leraar Nederlands Tweedegraads werk je met innovatieve lesvormen, zowel online als in de klas. Je krijgt onder andere te maken met:
    • Hoorcolleges
    • Werkcolleges
    • Leerteams
    • Stage
    • Overleggen en gesprekken voeren

    Er zijn verschillende manieren van beoordelen. Naast schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s, word je ook beoordeeld op de leerdoelen waar je aan wil werken. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je opleiding werk je met andere studenten in een leerteam. Een leerteambegeleider begeleidt je team tijdens je studie. Met deze begeleider bespreek je de voortgang en eventuele uitdagingen.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in óf om te stoppen.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom Leraar Nederlands studeren bij de HU?

    • Vernieuwende lessen

      Als je een lerarenopleiding bij Hogeschool Utrecht volgt, leer je lesgeven volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.

    • Lesgeven in twee vakken

      Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je doet langer over je studie, maar studeert tegelijk een ander vak.

    • Stageschool? Dat komt goed

      Scholen staan te springen om nieuwe docenten. Dankzij ons grote netwerk van stagescholen vind je zo een passende stageplek.

    Bibliotheek

    Interesse in de bachelor Leraar Nederlands tweedegraads?

    Heb je nog vragen?