Tijdens de opleiding
Tijdens deze opleiding ontdek je alle aspecten van de Nederlandse taal en onderwijs. Je loopt stage, leest boeken en leert hoe je een goede leraar wordt. Ook werk je aan je taalvaardigheid.
Inhoud van de opleiding Leraar Nederlands tweedegraads
In jaar 1 werk je aan je kennis van de Nederlandse taal en literatuur. Je leert lesgeven en gaat al meteen ervaring opdoen in en voor de klas. Zo ontdek je hoe het is om leraar te zijn en hoe je op een boeiende manier kunt lesgeven. En je leert hoe je omgaat met je leerlingen.
Dit is de eerste module in de leerlijn pedagogisch handelen. Op je leerwerkplek krijg je als leraar dagelijks te maken met adolescenten. Een goed contact met je leerlingen is de basis voor lesgeven. Om contact te kunnen maken is het belangrijk dat je begrijpt hoe adolescenten zich ontwikkelen, welke rol opvoeding speelt bij die ontwikkeling, wat hen bezig houdt en waar hun interesses liggen, wat hen motiveert en hoe ze zich gedragen in groepen. Contact maken begint vaak al als de leerlingen binnenkomen in de ruimte waar jij lesgeeft. Hoe pak je de eerste kennismaking aan, hoe geef je invulling aan jouw rol als gastheer en pedagoog, hoe voer je kleine, informele gesprekjes met leerlingen en hoe stel je onzekere leerlingen op hun gemak?
Hoe is het om leraar te zijn? Tijdens dit vak maak je een start met de ontwikkeling van je rol als docent. Je maakt kennis met de inhouden van het schoolvak Nederlands. Daarnaast ontwerp je een les Nederlands en voer je deze ook uit. Je leert hoe je de leerling begeleidt en hoe je kan verwoorden wat een leerling precies moet gaan leren. Je reflecteert op wat je geleerd hebt.
Als docent Nederlands speel je een belangrijke rol bij leesbevordering en het motiveren van je leerlingen voor het lezen van fictie. Bij de cursus Fictie 1A ga je je verdiepen in poëzie. Bij de cursus Fictie 1B ga je aan de slag met jeugdliteratuur en adolescentenliteratuur, zodat je een goed beeld hebt van de boeken die onderbouwleerlingen kunnen lezen en je leerlingen kunt helpen bij het kiezen van een boek.
In jaar 1 werk je bewust aan het ontwikkelen van je eigen mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid en aan je kennis en beheersing van diverse taalverzorgingsregels. Zo leer je bij Taalvaardigheid 1A een recensie schrijven. Bij Taalvaardigheid 1B verdiep je je in argumenteren en in mediawijsheid.
Om als docent Nederlands je leerlingen goed te kunnen begeleiden bij taal en het denken over taal, moet je zelf ook bekwaam worden in taal en taalanalyse. Bij de cursus Taalkunde 1A maak je je taalkundige theoretische concepten eigen op het gebied van de traditionele grammatica (redekundig en taalkundig ontleden). Op die inzichten bouw je voort bij de cursus Taalkunde 1B, waar je kennismaakt met de toegepaste taalwetenschap. Je verwerft inzichten in taalvariatie, tweedetaalverwerving en meertaligheid.
In jaar 2 weet je steeds beter wat voor leraar jij gaat zijn. Je weet welk soort school goed bij jou past en je geeft één dag per week les op je stageschool. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wilt geven in de onderbouw van de havo en het vwo, beroepsonderwijs of volwassenenonderwijs. Je leert ook meer over onze taal, literatuur en didactiek.
Je draait 2 dagen mee op je stageschool als leraar Nederlands. Je leert hoe je leerlingen met leerproblemen begeleidt. Denk aan dyslexie of ADHD. Je helpt ze bijvoorbeeld bij goed formuleren, een tekst doorgronden of argumentatiestructuren herkennen. En je werkt verder aan je persoonlijke ontwikkeling: je wordt, kortom, een goede docent Nederlands.
In je laatste jaar sta je 3 dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Ook kun je je nog specialiseren en profileren. De rest van de tijd bereid je je voor op je eindtoets. Daarna kun je als volwaardig docent aan de slag.
Leraar Nederlands Tweedegraads
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Leraar Nederlands. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
- Hoorcolleges
- Werkcolleges
- Leerteams
- Stage
- Overleggen en gesprekken voeren
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Leraar Nederlands studeren bij de HU?
-
Vernieuwende lessen
Als je een lerarenopleiding bij Hogeschool Utrecht volgt, leer je lesgeven volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken.
-
Lesgeven in twee vakken
Je kunt een dubbele onderwijsbevoegdheid halen. Je doet langer over je studie, maar studeert tegelijk een ander vak.
-
Stageschool? Dat komt goed
Scholen staan te springen om nieuwe docenten. Dankzij ons grote netwerk van stagescholen vind je zo een passende stageplek.
Interesse in de bachelor Leraar Nederlands tweedegraads?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur