Na de opleiding

Er is een nijpend tekort aan leraren NGT en aan tolken NGT/NL. De beschikbare werkplekken voor tolken en docenten zijn ontelbaar. Als tolk NGT/NL werk je vrijwel altijd voor jezelf, als zelfstandig ondernemer. Leraren kunnen aan de slag als zelfstandig ondernemer of in dienst bij een school of instelling.

Op allerlei verschillende plekken aan de slag

Video afspelen
0:58

Vaardigheden

Je gaat in jouw toekomstige beroep met veel verschillende mensen werken en moet dus respectvol met iedereen willen én kunnen omgaan. Ook beschik je over sterke communicatie- en andere interactievaardigheden. Het is ook belangrijk dat je gemotiveerd bent om een nieuwe taal te leren. Om die te begrijpen, analyseren en creatief toe te passen. Als tolk geldt dat ook voor je Nederlandse taalvaardigheid. 

Wat kan ik worden?

Als Leraar NGT leer je horende, dove of slechthorende mensen de Nederlandse Gebarentaal. Dat kan als docent in het speciaal of regulier onderwijs, in de zorg, als zelfstandig ondernemer, of op de HU of een andere instelling voor hoger onderwijs. Iedere dag ziet er anders uit, waardoor je veel afwisseling hebt in je werk. 

Als Tolk NGT/NL speel je een belangrijke rol in de communicatie tussen doven/slechthorenden en horenden door beide kanten op te tolken tussen NGT en Nederlands. Je tolkt voor dove/slechthorende en horende mensen in uiteenlopende situaties: De ene dag tolk je bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, tussen een dove ondernemer en horende medewerkers. De andere dag tolk je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, tussen een medisch specialist en iemand die doof is. Op nog een andere dag tolk je in het onderwijs, zodat dove of slechthorende kinderen de les kunnen volgen, of horende kinderen de dove leerkracht kunnen volgen.

Je kunt aan de slag bij

  • Je eigen bedrijf (tolken en leraren)
  • Scholen (tolken en leraren)
  • Zorginstellingen (leraren)

Interesse in de bachelor Leraar Nederlandse Gebarentaal (NGT) / Tolk NGT?

Heb je nog vragen?