Tijdens de opleiding
In vier jaar leer je de boeiende wereld van zorg en welzijn kennen. Je leert bij te dragen aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.
Daarom is het onderwijs praktijkgericht dat aansluit op jouw toekomstige baan.
Inhoud van de opleiding Management in de Zorg
In het eerste jaar krijg je de basiskennis waarop je verder bouwt. Onderwerpen zoals organisatie van de gezondheidszorg, communicatie, projectmanagement en bedrijfskunde komen langs. Naast de theorie is er ook aandacht voor de praktijk.
Periode A
Je leert over hoe de Nederlandse gezondheidszorg in elkaar zit en hoe het is georganiseerd. Want uit welke sectoren en beroepen bestaat de zorg eigenlijk? En welke wetten zijn er?
Samen met anderen ga je op verkenning in de wereld van de gezondheidzorg. Je verdiept je in de sectoren van de Nederlandse gezondheidszorg en onderzoekt welke ontwikkelingen er spelen.
In deze cursus werk je toe naar het voeren van een zakelijk gesprek. Je krijgt theoretische modellen aangereikt en doet vaardigheden op die je kan inzetten in interactie met anderen.
Periode B
Je leert over preventie en publieke gezondheidzorg. Ook leer je over ondernemen. Deze combinatie geeft je een goede basis om kansen in de zorgmarkt te herkennen en om verandering in gang te zetten.
Samen met anderen ga je onderzoeken wat er speelt in een gemeente rondom een belangrijk gezondheidsvraagstuk. Wat doet de gemeente om de gezondheid van haar inwoners te bevorderen?
In deze cursus leer je een interview afnemen. Dit interview analyseer je zelfstandig aan de hand van theorieën en modellen, om daar vervolgens persoonlijke ontwikkeldoelen uit te halen.
Periode C
Je leert over verschillende visies op leren en veranderen die aan de basis liggen van de veranderkunde, zodat je begrijpt hoe verandering in organisaties werkt.
De zorg heeft de komende jaren met enorme uitdagingen te maken. Samen met anderen ga je een plan van aanpak schrijven voor een verandering in een (echte) organisatie.
In deze cursus leer je basisvaardigheden in kwantitatief onderzoek, het verzamelen en analyseren van cijfermatige gegevens. Je schrijft een onderzoeksverslag waarin je laat zien dat je zelfstandig onderzoek kan opzetten, uitvoeren en vastleggen.
Periode D
Je leert over bedrijfskunde, financieel management en procesmanagement. Onderwerpen zoals personeelsmanagement, organisatiestructuren en -culturen, begroting, planning- en controlcyclus komen aan bod. Ook leer je (eenvoudige) berekeningen uitvoeren.
Samen met anderen ga je een bedrijfsmatige analyse uitvoeren, waarbij een organisatie analyseert door o.a. de organisatiestructuur, -cultuur, personeelsmanagement en financiële gezondheid van de organisatie in kaart te brengen.
Hoe een organisatie werkt hangt niet alleen samen met hoe de organisatie functioneel is ingericht, maar ook hoe de mensen in een organisatie (samen)werken. In deze cursus leer je daarom over groepsdynamica.
In het tweede jaar voer je verschillende projecten uit rond de thema's ondernemen, organisatiekunde en verandermanagement. Ook loop je voor het eerst stage.
Periode A
Samen met anderen werk je aan een innovatie voor de zorg. Je doorloopt een innovatief proces met jouw innovatieteam. Het innovatieproces is gebaseerd op ontwerpgericht denken (Design Thinking). Ook brengt je jouw individuele innovatiereis in beeld.
Periode B
Je leert onderzoek uitvoeren in de praktijk. Je eerste stageopdracht gaat over een organisatievraagstuk, een vraag waar de stageverlenende organisatie een oplossing voor wil. Ook werk je aan je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Periode C
Je leert hoe je een intern proces in de zorg kunt optimaliseren met de stappen van Lean Six Sigma. Het doel is klanttevredenheid verhogen, kwaliteit van zorg verbeteren en kosten besparen.
In deze cursus analyseer je een samenwerking in een team en kom je tot een aantal aanbevelingen om de samenwerking te optimaliseren.
Periode D
In deze cursus staat de waarderende benadering voor verandering centraal. Je gaat met een adviesteam aan de slag met thema’s zoals werkgeluk, zelforganiserende teams of duurzame inzetbaarheid. Ook voer je een literatuurstudie uit.
In deze cursus onderzoek je het effect van veranderingen op organisaties. Bij veranderingen binnen organisaties veranderen niet alleen de processen, maar moeten de mensen ook mee veranderen. Hoe ga je om met weerstand?
Het derde jaar loop je twintig weken stage. Je kiest zelf waar je dit wilt doen, afhankelijk van je interesse. Dit kan een zorginstelling zijn, een zorgverzekeraar, een arbodienst of gemeentelijke overheid. Daarnaast volg je een half jaar keuzeonderwijs: je minor. Dit kun je doen bij Hogeschool Utrecht, maar ook bij een andere hogeschool of universiteit.
Periode A en B
Wil je je meer verdiepen in een bepaald onderdeel binnen je vak? Of juist een vreemde taal leren? Tijdens de minor krijg je de kans om je kennis te verdiepen of te verbreden.
Periode C en D
Je leert adviseren in de praktijk. Je tweede stageopdracht gaat over een organisatievraagstuk, een vraag waar de stageverlenende organisatie een oplossing voor wil. Ook werk je aan je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Het laatste studiejaar ga je afstuderen. Daar werk je geleidelijk naartoe. Om te laten zien dat je het juiste niveau beheerst, ga je het eerste half jaar aan de slag met een groot project en sluit je je opleiding af met een afstudeeropdracht en -stage.
Periode A en B
In deze cursus doe je een groot project in groepsverband bij een opdrachtgever in de zorg en ga je aan de slag met een complex vraagstuk.
Periode C en D
Deze laatste fase van de opleiding biedt je enerzijds de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen op de beroepscompetenties. Anderzijds is het de bedoeling dat je daadwerkelijk bijdraagt aan de oplossing van een complexe organisatievraagstuk.
Management in de Zorg
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Management in de Zorg. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Je krijgt hoor- en werkcolleges, gastcolleges en inspiratiesessies. Ook werk je veel samen met je medestudenten in projectgroepen.
Een cursus rond je met een toetsopdracht, zoals een projectverslag, mondeling of presentatie. In jaar 1 heb je ook kennistoetsen. De opleiding sluit je af met een beroepsproduct, portfolio en presentatie.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Je werkt tijdens de opleiding veel in de vorm van projecten, waarbij je ook, in de rol van projectleider, leert om een projectgroep aan te sturen. Daarnaast leer je goed samenwerken in teamverband.
Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Management in de Zorg? Bereken eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt in de collegegeldmeter. Voor boeken kun je uitgaan van ongeveer € 200 tot € 500 per studiejaar. In de loop van de studie zijn de kosten voor boeken lager omdat er minder voorgeschreven literatuur is en een aantal basisboeken opnieuw wordt gebruikt.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Management in de Zorg studeren bij de HU?
-
Praktijkgericht onderwijs
Het onderwijs binnen de opleiding Management in de Zorg past bij de wensen uit het werkveld.
-
Je vindt snel werk
Er is veel vraag naar afgestudeerde studenten Management in de Zorg van Hogeschool Utrecht.
-
Zeer actueel en praktijkgericht
Inspirerende gastdocenten en opdrachten uit én in de praktijk maken een belangrijk onderdeel uit van de opleiding en bieden een uniek kijkje in de actualiteit.
"Nadat ik deze opleiding heb afgerond kan ik werken in een ziekenhuis, de arbodienst, de GGD, een zorgverzekeraar of adviesbureau. "
Furkan Karapinar (21 jaar)Vierdejaars student
In het tweede leerjaar volg je een cursus innovatie. Hierbij word je in een groep ingedeeld of stel je deze zelf samen en wordt van jou verwacht dat je binnen 10 weken met een relevante innovatie komt. Natuurlijk wordt je goed begeleid door de docenten, maar ben je vooral vrij om zelf te bedenken wat je wilt. Dit was voor mij een van de leukste projecten die ik heb uitgevoerd. Ook omdat je serieuze prijzen kan winnen en je innovatie zelfs misschien aanslaat en je hier echt mee aan de slag kan.
Nadat ik deze opleiding heb afgerond kan ik werken in een ziekenhuis, de arbodienst, de GGD, een zorgverzekeraar of adviesbureau.
"In het VUmc heb ik een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de medewerkers tegenover de veranderde arbeidsmarkt."
Floor Blankstein (23 jaar)Vierderjaars student
In de opleiding Management in de Zorg wordt er veel in groepsverband samengewerkt. Zelf heb ik dit altijd als iets positiefs ervaren. Als toekomstig beroepsbeoefenaar is de kans groot dat je met anderen moet samenwerken. Het proces wat je met een projectgroep meemaakt is iedere keer verschillend. Dit maakt het leerzaam en maakt je bewust welke rol jij in een groep speelt. Tijdens de opleiding loop je drie keer stage. De stages die ik heb gelopen waren voornamelijk op HRM-afdelingen. In het VUmc heb ik een onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de medewerkers tegenover de veranderde arbeidsmarkt. In de stage ben je naast je onderzoek ook met de praktijk bezig. Tijdens mijn opleiding zit ik ook in de Opleidingscommissie, hier ben ik de secretaris. In de Opleidingscommissie hou ik mij samen met studiegenoten en docenten bezig om de kwaliteit van de opleiding te verbeteren.
Interesse in de bachelor Management in de Zorg?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur