Tijdens de opleiding
Het beroep van medisch hulpverlener leer je onder andere door veel te oefenen. De opleiding is daarom vanaf het begin praktijkgericht. Tijdens het vaardigheidsonderwijs en het praktijkleren pas je het geleerde toe.
Inhoud van de opleiding Medische Hulpverlening
In het eerste studiejaar maak je een start met je ontwikkeling binnen de vier leerlijnen van het onderwijs:
- Klinisch redeneren
- Professionele en persoonlijke ontwikkeling
- Onderzoekend vermogen
- Praktijkleren
Deze leerlijnen volg je gedurende de gehele opleiding. De kennis en vaardigheden die je binnen deze vier leerlijnen ontwikkelt, in combinatie met het gedrag dat hierbij hoort, stellen je in staat uiteindelijk te handelen als een medisch hulpverlener.
Je leert over het menselijk lichaam en gedrag, ontwikkelt vaardigheden voor acute en intensieve zorg, waarbij je gebruik maakt van klinisch redeneren volgens het geneeskundig proces en evidence-based practice.
Je ontwikkelt jezelf als reflectieve beroepsprofessional, je leert professionele gespreksvaardigheden, reflectie en feedback. Groei in gespreksvaardigheid en begrip van eigen kwaliteiten, afwijkend gedrag, emoties en communicatiestijlen komen aan bod tijdens het eerste jaar.
Je leert vaardigheden voor een onderzoekende houding, onderzoeksliteratuur kritisch lezen en een literatuuronderzoek uitvoeren. Hoe lever je kwalitatieve zorg door onder andere het gebruik van richtlijnen en protocollen?
Je leert over wettelijke en ethische kaders in de gezondheidszorg, interprofessionele samenwerking en verschillende ethische benaderingen. Een 10-weekse stage in de zorg helpt bij het ontwikkelen van ADL-ondersteuning en zorgcontextbewustzijn.
In het tweede studiejaar ga je verder met jouw ontwikkeling binnen de vier leerlijnen van het onderwijs:
- Klinisch redeneren
- Professionele en persoonlijke ontwikkeling
- Onderzoekend vermogen
- Praktijkleren
Je verdiept kennis over (patho)fysiologie, farmacologie en gedrag, oefent vaardigheden voor acute en intensieve zorg, verbindt theorie aan symptomen in simulaties voor verbeterd handelen volgens het geneeskundig proces en evidence-based practice.
Je ontwikkelt jezelf door als reflectieve beroepsprofessional, verbetert communicatieve vaardigheden door oefening van slechtnieuwsgesprekken en collegiale ondersteuning na heftige gebeurtenissen.
Je voert een kwantitatief en een kwalitatief onderzoek uit. Daarnaast doe je kennis op over de ethiek van onderzoek in de zorg.
Je bereidt je voor op een 10-weekse klinische stage in een gezondheidszorginstelling. Je ontwikkelt ervaring in verpleegtechnisch handelen, aandacht voor zorgvragers, collega's en organisatie in klinische settings.
In het derde jaar wordt er meer specialistische kennis aangeboden op het gebied van acute en intensieve zorg. Je leert omgaan met stress en hoe je de zorg- en hulpverlening organiseert in complexe situaties. Daarnaast heb je een vrije keuzeruimte van vijf maanden. Je kunt deze ruimte invullen door een cursus of minor buiten de opleiding Medische Hulpverlening of Hogeschool Utrecht te volgen.
Het vierde leerjaar staat in het teken van beroepsopleidende stages en je onderzoek in de beroepspraktijk.
Medische Hulpverlening
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Medische Hulpverlening. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens de opleiding volg je hoorcolleges, werkcolleges en praktijklessen. Een deel van het onderwijs wordt via een digitale leeromgeving aangeboden, zoals een online cursus over het onderwerp 'kindermishandeling'. Ook vind je er filmpjes, praktijkvoorbeelden en weblectures. Daarnaast oefen je veel met en op studiegenoten en loop je verschillende stages.
Je ontwikkelt je als medisch hulpverlener door het verzamelen van datapunten, bestaande uit beroepsproducten met feedback en reflectie. Deze worden opgenomen in een ontwikkelportfolio om bekwaamheid op leeruitkomsten aan te tonen en uiteindelijk een beslisportfolio samen te stellen voor studiepunten.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
In je derde jaar heb je een vrije keuzeruimte van vijf maanden. Je kunt deze ruimte zelf invullen. Kies bijvoorbeeld een cursus of een minor buiten de opleiding Medische Hulpverlening of Hogeschool Utrecht.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Voor boeken en syllabi ben je het eerste jaar ongeveer € 1200 kwijt.
Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
Waarom Medische Hulpverlening studeren bij de HU?
-
Beoordeeld als topopleiding
Je kiest voor kwaliteit. Deze opleiding is vaak door studenten en experts beoordeeld als topopleiding in de Keuzegids.
-
Ruime carrièrekansen
Met alle kennis en vaardigheden die je opdoet ben je als medisch hulpverlener breed inzetbaar in de acute en intensieve zorg.
-
Snel een passende baan
De vraag naar acute en intensieve zorgprofessionals is momenteel groot. De verwachting is dat tekorten in de acute en intensieve zorg voorlopig blijven bestaan. Je vindt waarschijnlijk snel een baan. Daarnaast kun je helpen om het beroep vorm te geven.
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur