Tijdens de opleiding
Je krijgt eerst een goed beeld van het werkveld van de pedagoog en leert hoe kinderen en jongeren zich over het algemeen ontwikkelen. Ook leer je hoe je een pedagogische relatie aangaat en hoe je opvoeders kunt ondersteunen. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen ontwikkeling. Pedagogiek leer je niet alleen uit boeken en daarom ga je al vanaf jaar 1 de praktijk in.
inhoud van de opleiding pedagogiek
Je krijgt een goed beeld van wat je later allemaal als pedagoog kunt gaan doen. Je komt in aanraking met verschillende doelgroepen zoals pubers met gedragsproblemen of kinderen met een verstandelijke beperking. Je loopt vanaf jaar 1 al stage zodat je kunt leren in de praktijk. Je bepaalt zelf waar je stage wilt lopen.
Net als in jaar 1 leer en werk je vooral in en vanuit de praktijk. Je werkt aan betekenisvolle opdrachten. Zo ga je aan de slag met opvoeders die opvoedingsverlegenheid ervaren. Dit doe je door een uitgebreide analyse te maken van de relatie tussen opvoeder en jeugdige en op basis daarvan ondersteuning te bieden. Ook leer je opvoeders en jeugdigen in verschillende omgevingen met elkaar te verbinden.
De meeste studenten beginnen het derde jaar met een minor. Daarna ga je een jaar lang stagelopen. Binnen de stageorganisatie werk je aan opdrachten die aansluiten op jouw ontwikkeling en de situaties die je tegenkomt in de praktijk.
Als je kiest voor de minor ‘Oriëntatie op het primair onderwijs’ en stage loopt in het primair onderwijs, kun je na je opleiding Pedagogiek in 1,5 jaar je Pabo-diploma halen.
Je sluit de opleiding af met de zogeheten 'Bachelorproef. Dat is een pedagogisch project in de praktijk. Aan het eind van het project laat je zien tot welke pedagoog je je hebt ontwikkeld en dat je klaar bent om het werkveld in te stappen.
Wil je graag werken in het primair onderwijs? Haal dan na je opleiding Pedagogiek in 2 tot 2,5 jaar je Pabo-diploma met het verkorte deeltijdtraject. Als je de minor ‘Oriëntatie op het primair onderwijs’ volgt, verkort je dit traject nog meer. In jaar 2 en 3 van de opleiding Pedagogiek kun je extra ervaring opdoen door stage in het onderwijs. Je kunt ook alvast verplichte toetsen voor de Pabo halen. Door de dubbele bachelor Pedagogiek & Pabo te volgen, ben je in ongeveer 5,5 jaar in het bezit van twee bachelordiploma’s.
Pedagogiek
Studie in Cijfers laat met objectieve cijfers zien hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen.
Studie in cijfers Pedagogiek. Bron: studiekeuze123.nl
Meer weten over deze opleiding?
Tijdens je opleiding Pedagogiek krijg je te maken met verschillende lesvormen:
- Leerteam
- Hoor- en werkcolleges, vaak door gastdocenten
- Workshops & trainingen
- Praktijkopdrachten die je alleen of met een groep uitvoert
Je krijgt te maken met tentamens, verslagen en opdrachten.
Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt.
Centraal in de opleiding staat het leerteam. Daarin komen praktijk, theorie en je eigen ontwikkeling samen. Met je medestudenten en coach bespreek je wat je in je stage tegenkomt. Ook wissel je tips uit hoe je goed kunt studeren.
Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.
Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.
Na het afronden van de opleiding ontvang je een bachelor of arts (BA).
Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids.
"In de toekomst zie ik een eigen gezinshuis voor me"
Linda Hessels (23)Tweedejaars student
Mijn passie, en de reden dat ik deze studie ben gaan doen, heeft te maken met pleegzorg. In de toekomst zie ik een eigen gezinshuis voor me en om dat goed te kunnen doen probeer ik op dat gebied alles uit de studie te halen. Ik zoek op eigen initiatief de verdieping maar probeer ook andere studenten enthousiast te maken en te informeren over deze doelgroep. Daartoe krijg ik de kans door mijn stage bij de opleiding zélf. Ik ga ik een workshop geven over pleegzorg aan de eerstejaars studenten pedagogiek. Daarnaast ben ik veel met stagebegeleider Edwin op stap om te leren over de verschillende projecten en om mee te denken vanuit studentperspectief.
"Rijk werkveld met uitdagende stages"
Dinant Kos (23)Derdejaars student
De opleiding biedt een rijk werkveld. In mijn eerste- en tweede studiejaar heb ik stagegelopen in het regulier basisonderwijs in groep 6 en als intern begeleider. Elke dag weer was het een uitdaging om het kind centraal te stellen om hem of haar een stem te geven. Een mooie uitdaging was een kindje met de diagnose Selectief Mutisme. Dit is een stoornis waarmee je wel kan maar niet durft te spreken. Na een plan van aanpak te hebben geschreven en te werken met muzikale werkvormen bleek ik op een andere manier te kunnen communiceren met dit kind dan verbaal. Uiteindelijk lukte het met dit jongentje te praten. Dat zijn ervaringen die je de rest van de opleiding bij je draagt.
Naast mijn stages in het onderwijs heb ik stage gelopen bij de Politie (snuffelstage) en Veilig Thuis (meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling).
Waarom Pedagogiek studeren bij de HU?
-
Een brede en creatieve blik
Je kijkt vanuit verschillende perspectieven naar opvoeding. Dit noemen we "ecologische pedagogiek". Zo krijg je een brede blik, leer je niet te snel oordelen en gebruik je je creativiteit.
-
Er zijn veel specialisaties
Je krijgt veel inzicht in wat je allemaal kunt doen met pedagogiek. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren op zorg, kinderopvang of basisonderwijs. Bij focus op basisonderwijs kun je met een minor na pedagogiek in ongeveer anderhalf jaar de pabo doen.
-
Jij staat aan het roer
Zo kies je je eigen minor en stageplekken en kan je na je bachelor in 1,5 jaar je Pabo-diploma halen.
Interesse in de bachelor Pedagogiek?
Heb je nog vragen?
- Telefoon 088 481 81 81
- Email info@hu.nl
-
Stuur ons direct een bericht of voeg 0634101698 toe aan de contactlijst van je telefoon en stel je vraag via WhatsApp.
- Bereikbaar op ma t/m vrij 09.30 - 16.30 uur