Tijdens de opleiding

Al tijdens je studie pas je je sociaal-juridische kennis en vaardigheden toe in de praktijk. Je doet kennis op over diverse rechtsgebieden, zoals het huurrecht, arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en strafrecht. Daarbij krijg je ook sociale wetenschappen zoals psychologie en sociologie. Daarnaast werk je in verschillende trainingen aan bijvoorbeeld je gesprekstechnieken.

Inhoud van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening

In het eerste jaar ontwikkel je de juiste studie- en beroepshouding en ontdek je wat het werk als sociaal juridisch dienstverlener (SJD’er) inhoudt. Je leert de basisvaardigheden die je nodig hebt als SJD'er, zoals het analyseren van juridische problemen en het geven van een concreet advies aan een klant. Ook krijg je de belangrijkste begrippen uit de psychologie en sociologie mee en oefen je je gespreksvaardigheden. Wat je leert tijdens de les, oefen je meteen in de praktijk.

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis en vaardigheden. Je krijgt een steeds beter beeld van de functie die je zou willen vervullen.

Je gaat al kennis maken met de praktijk door diverse opdrachten uit te voeren voor organisaties waar we als opleiding een goed contact mee hebben.

De vakken van jaar 2

Dit hele jaar loop je stage in een SJD-organisatie. Tijdens je stage voer je verschillende taken uit in de praktijk. Op terugkomdagen krijg je extra begeleiding in kleine groepjes van 4 studenten op school. Je kunt problemen die je tijdens je stage tegenkomt bespreken met jouw leerteambegeleider en je medestudenten in jouw leerteam.

Jaar 4 staat in het teken van je minor en je afstuderen. Tijdens je minor volg je een pakket aan zelfgekozen vakken waarmee je jouw eigen accent in je studie kan aanbrengen. In het laatste half jaar richt je je op het afstuderen en maak je een praktijkadvies dat gebaseerd is op onderzoek.

De vakken van jaar 4

Contact

18
uur per week
  • 50%Praktijk
  • 50%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Je leert bij ons niet alleen in de klas, maar ook via praktijkopdrachten en je stage. Je leert individueel, digitaal én in leerteams (blended learning).

    Lesvormen die je tegen kunt komen zijn:

    • werkcolleges
    • trainingen
    • hoorcolleges
    • projectgroepen
    • praktijkopdrachten
    • leerteam
    • filmcolleges
    • excursies

    Je maakt concrete producten die je in de praktijk kunt gebruiken, zoals een schuldenplan. Daarnaast krijg je te maken met schriftelijke tentamens (meerkeuze- en open vragen), (groeps)opdrachten en gespreksassessments.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Tijdens je studie zit je in leerteam: een basisgroep van acht studenten die bijv. tijdens het eerste studiejaar elke week bij elkaar komt. In de bijeenkomsten bespreek je je leerdoelen en je eigen competentieontwikkeling. Je leerteam wordt daarbij begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Zie binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht. Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegidsexterne link.

    Waarom SJD studeren bij de HU?

    • Veel begeleiding en persoonlijke aandacht

      Als je bij onze opleiding start dan krijg je de mogelijkheid om gedurende de eerste drie maanden extra begeleiding te krijgen van ervaren SJD-studenten. Zij leren je hoe het werkt binnen het HBO en onze opleiding en helpen je actief met bijvoorbeeld je studieplanning.

    • Ruime stagemogelijkheden

      De opleiding SJD werkt nauw samen met de beroepspraktijk waaronder buurtteams, Juridisch Loket, schulddienstverlening, sociale diensten, UWV, wooncorporaties, Slachtofferhulp, Reclassering, Vluchtelingenwerk en vakbonden. Dat geeft veel stagemogelijkheden!

    • Veel keuzevrijheid

      Leg je eigen accenten binnen de opleiding SJD, bij praktijkopdrachten maar bijvoorbeeld ook met een minor of stage in het buitenland. Ook het onderwerp voor je (afstudeer)onderzoek bepaal je zelf.

    Isa Verschoor

    "Perfecte combinatie van mensen helpen en recht"

    Isa Verschoor (20) derdejaars student
    Studenten voor HU gebouw

    Interesse in de bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening?

    Heb je nog vragen?