Tijdens de opleiding

Er is veel aandacht voor de kunstvorm van je keuze. Je werkt aan verwerven van een breder repertoire en je leert hoe je muziek, beeldende vorming of drama kunt inzetten als vaktherapeut.

Inhoud van de opleiding Vaktherapie

Tijdens het eerste jaar ontdek je het brede sociale werkveld. Bij de werkcolleges werk je met je studiegenoten aan een casus, of plan je een leuke activiteit met een kunstvorm. Daarnaast is er het hele jaar door veel aandacht voor je kunstvak. Je gaat ontdekken hoe je drama, muziek of beeldende vorming kunt gebruiken om mensen te helpen.

De vakken van jaar 1

In het tweede jaar werk je twee dagen per week met cliënten. Je gaat bijvoorbeeld mensen begeleiden in een activiteitencentrum, asielzoekerscentrum of een ziekenhuis. Daarnaast volg je op school een aantal theoretische vakken en ontwikkel je je verder in je eigen kunstvorm.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar loop je drie dagen in de week stage. Je past de geleerde theorie en specifieke vaardigheden toe in de praktijk, zoals het bedenken en uitvoeren van een behandeling in je eigen kunstdiscipline. We noemen het daarom ook wel de therapiestage. Je ervaringen deel je met je studiegenoten en docenten. Door hun feedback leer je kritisch naar jezelf en je eigen handelen te kijken.

De vakken van jaar 3

De eerste twee periodes van het vierde jaar heb je ruimte voor een minor of een andere vorm van Vrije Profilering. Deze mag je zelf kiezen. Daarna rond je je studie af met een afstudeeropdracht. Deze opdracht bestaat uit een praktijkgericht onderzoek, een eindpresentatie en een essay. Aan het eind van het jaar presenteer je jezelf op de studentencongres.

  • 0%Praktijk
  • 0%Theorie

Contact

15
uur per week

Zelfstudie

25
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding Vaktherapie krijg je te maken met de volgende lesvormen:

    • hoorcolleges
    • werkcolleges
    • projecten
    • praktijkstage
    • intervisie
    • leerteams
    • werkplaatstijd
    • onbegeleide lessen

    Per week heb je ongeveer 15 onderwijs contacturen en 25 zelfstudie-uren.
    De opleiding bestaat uit: 25% theorie, 40% projecten en praktijk en 35 % procent kunstvak en persoonlijke ontwikkeling.

    Een studievak rond je af met een tentamen of een toets. Je afstudeeropdracht rond je af met een essay, een onderzoek en een presentatie.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

    Meteen aan het begin van de de opleiding Vaktherapie maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Bij hem of haar kun je gedurende je hele studie terecht met vragen en eventuele studieproblemen. Samen bespreek je ook regelmatig je vorderingen.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Vaktherapie? In de collegegeldmeter. bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 400 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    Alle belangrijke informatie over je opleiding zoals lesprogramma’s, studieonderdelen en alle regelingen en afspraken vind je in de studiegids externe link .

    Waarom Vaktherapie studeren bij de HU?

    • Ambitieuze studenten

      Hogeschool Utrecht biedt je de kans om een honoursprogramma te volgen. Hierdoor heb je een voorsprong op de arbeidsmarkt.

    • Extra aandacht voor ondernemerschap

      Veel studenten starten hun eigen praktijk. Bij de opleiding Vaktherapie aan de HU zorgen we dat je goed voorbereid kunt beginnen.

    • Veel aandacht voor onderzoek

      Als vaktherapeut wil je natuurlijk weten of je therapie ook echt werkt. Daarom leer je bij de HU goed onderzoek doen.

    Trisha Gouwens, opleiding Vaktherapie, Hogeschool Utrecht

    "Zelfstandigheid is heel belangrijk. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, want hulp is altijd dichtbij"

    Trisha Gouwens
    Laura Pelgrim, opleiding Vaktherapie (voorheen Creative Therapie), Hogeschool Utrecht

    "In het tweede jaar begeleid ik een 10-jarig meisje met leerproblemen"

    Laura Pelgrim Tweedejaars student

    Heb je nog vragen?