De opleiding

Tijdens de opleiding Fysiotherapie ontwikkel je vaardigheden om cliënten begeleiden bij beweegproblemen. Daarnaast leer je wetenschappelijk onderzoek en innovaties te vertalen naar de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut.

Fysiotherapie, tijdens de opleiding

Inhoud van de opleiding Fysiotherapie

In het propedeusejaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen. Een belangrijk kenmerk van de opleiding is dat niet een deel van het lichaam centraal staat, of een apart vak zoals anatomie. Je leert juist om naar de mens als geheel te kijken. Je volgt onderwijs dat inhoudelijk is opgebouwd uit patiëntprofielen die worden benaderd vanuit diverse invalshoeken.
Het eerste half jaar leer je veel over fysiologie, anatomie en kinesiologie. Direct worden concrete situaties uit de praktijk het uitgangspunt bij lessen en opdrachten. Hoe begeleid je bijvoorbeeld iemand met knieproblemen die weer wil gaan sporten? Een fysiotherapie opleiding volgen betekent dat je kiest voor een opleiding waarbij je aangeraakt wordt en anderen aanraakt binnen de beroepscontext. In de praktijklessen oefenen studenten op elkaar, vaak is dit in onderkleding. Naast het opdoen van kennis over het menselijk lichaam en het beroep fysiotherapie zal je ook kennis maken met de zorg in bredere zin door het maken van externe opdrachten binnen de gemeente Utrecht.

De modulen jaar 1

In jaar 2 krijg je te maken met verschillende leereenheden. In de leereenheid ‘extramuraal’ ga je aan de slag met de meest voorkomende categorieën van cliënten die je in eerste lijn zorg (particuliere praktijk) tegenkomt. Binnen deze leereenheid volg je 2 modules: de ene is gericht op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, en de tweede is module is gericht op cliënten met problemen vanuit het hart-vaat-long systeem, en zenuwstelsel. In de leereenheid ‘intramuraal’ ga je aan de slag met dezelfde categorie cliënten maar dan vanuit het perspectief van een ziekenhuis of een revalidatiecentrum. In jaar 2 ben je tevens 10 weken bezig met de module “praktijkleren”, waarin je je eerste grote stage loopt, genaamd de juniorstage. De volgorde van de modules hangt af van je persoonlijke leervoorkeur.

De modulen jaar 2

Vanaf jaar 3 is het onderwijs georganiseerd in blokken van 20 weken. Naast lopen van twee stages en het volgen van een onderwijsblok, volg je ook een minor (profilering).

De modulen jaar 3/4

De opleiding hecht veel waarde aan leren in de beroepspraktijk. Daarom loop je in ieder fase van de opleiding stage. Deze stages bouwen op in omvang en in zelfstandigheid.

Stage

De Fysiotherapie docenten

De meeste docenten hebben een fysiotherapeutische achtergrond en hebben een masteropleiding afgerond. Daarnaast is een groot deel van de docenten niet alleen werkzaam binnen het onderwijs, maar ook werkzaam in een fysiotherapiepraktijk en/ of betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.

Meer weten over deze opleiding?

Studiebelasting gemiddeld 28 uur per week (inclusief lesdag, zelfstudie, projectopdrachten en stages), uitgaande van een eerder afgeronde HBO- of WO-opleiding, relevante voorkennis of eerder behaalde werkervaring. Wanneer geen ervaring op voorgaande punten, wordt de studiebelasting geschat op meer dan 35 uur per week.

Een lesdag bestaat uit verschillende lessen waarbij de praktijk van de fysiotherapeut centraal staat. De thuis bestudeerde theorie wordt vanuit verschillende perspectieven toegepast op een casus.

Tijdens de deeltijdopleiding Fysiotherapie leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te kunnen stromen naar het derde jaar, heb je minimaal 45 van de 60 studiepunten nodig. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze opleiding aan de HU.

Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Je kunt kiezen voor een volledig programma of je komt zelf met een idee. Met dit honourstraject heb je straks echt een streepje voor op de arbeidsmarkt. 

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 600 kwijt.

Ben je benieuwd naar de kosten voor de deeltijdopleiding Fysiotherapie? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je in het eerste jaar ongeveer € 600 kwijt.

Als deeltijdstudent ontvang je geen studiefinanciering. Bezoek de website van DUO voor meer informatie.

De introductie voor studenten die starten in februari 2025 vindt plaats op woensdag 29 januari 2025.

De introductie voor studenten die starten in september 2025 vindt plaats op donderdag 28 augustus 2025.

Vragen over de opleiding?